Jsem začínající chovatel a měl bych několik dotazů. Dostal jsem tohoto pavouka, nevím o jaký druh Brachypelmy jde, druhá věc je, že mi v terárku pobíhají maličcí bílí broučci (asi roztoči) zda je potřeba se jich zbavovat a jak je to nejlepší provést (občas je vidím běhat i po pavoukovi). A za třetí - pavoukovi zmizela jedna noha, v terárku jsem ji nikde nenašel, je možný, že by si ji sežral??? Díky moc za info, určitě mi to pomůže.
insecta
napsal(a):
Jsem začínající chovatel a měl bych několik dotazů. Dostal jsem tohoto pavouka, nevím o jaký druh Brachypelmy jde, druhá věc je, že mi v terárku pobíhají maličcí bílí broučci (asi roztoči) zda je potřeba se jich zbavovat a jak je to nejlepší provést (občas je vidím běhat i po pavoukovi). A za třetí - pavoukovi zmizela jedna noha, v terárku jsem ji nikde nenašel, je možný, že by si ji sežral??? Díky moc za info, určitě mi to pomůže.
Ahoj,
podle fotky pavouk vypadá jako Brachypelma boehmei, ale podobná je i Aphonopelma bicoloratum. Každopádně k určení druhu ti dá záruku až zkušený chovatel, který uvidí pavouka naživo.
Jestli pavoukovi upadla noha, tak to se mohl třeba zranit pádem - jak vysoko má možnost v terárku šplhat? Noha se možná ještě najde někde v substrátu schovaná.
Roztoči a další havěť škodit můžou a nemusí, podle toho, o jaký jde druh. Když se ale přemnoží, riziko se zvyšuje, zvlášť když lezou na pavouka. Pro jistotu doporučuju vyměnit substrát a terárko pečlivě vyčistit horkou vodou.
freya1
napsal(a):
Ahoj,
podle fotky pavouk vypadá jako Brachypelma boehmei, ale podobná je i Aphonopelma bicoloratum. Každopádně k určení druhu ti dá záruku až zkušený chovatel, který uvidí pavouka naživo.
Jestli pavoukovi upadla noha, tak to se mohl třeba zranit pádem - jak vysoko má možnost v terárku šplhat? Noha se možná ještě najde někde v substrátu schovaná.
Roztoči a další havěť škodit můžou a nemusí, podle toho, o jaký jde druh. Když se ale přemnoží, riziko se zvyšuje, zvlášť když lezou na pavouka. Pro jistotu doporučuju vyměnit substrát a terárko pečlivě vyčistit horkou vodou.
Co se tyce druhu,je to urcite B.boehmei. bicoloratka nema ty dva tmavy pruhy od ocniho hrbolku ke vtisku a ma narezlej zadecek.
insecta
napsal(a):
Fotku nevidim takze nevim o jaky druh pavouka se jedna,ale myslim si ze je to tedka nejmensi tvuj problem.
K noze: noha u pavouka se mohla odtrhnou bud padem nebo ze se oni nejak zasekl to se si ji ukosl je skoro nepravdepodobne tohle pavouci nedelaji.
Kazdopadne kopud je ten pavouk pomnerne malej tak po nekolika svlekani mu ta noha doroste a pokud uz je dospeli tako ho to nejak moc neoslabuje porad jich ma 7 :)
K roztocem. Umej akvarko,vymem substrakte,nemej v akavarku prislis vysokou vlhkost,u delaj prostory pro vetrani,nenechavaej dlouho valer mrtvou a nezkonzumovanou potrabu ktera by se po nejake dobe rozkladala,protahuje to prisen a roztoce kteri sem v tom mnozi a pomaha jim to k rustu. Nektere truhy roztocu pavoukovi neskodi spis naopak mu pomahaji se zbavovat potraby ktera je zachycena mezi chelicerama,ale vetsinou to funguje v prirode ne ve domaci peci.Podle me to co popisujes asi bude parazizi kteri se zivi bud pavoukem tim ze ho vysavaji a nebo to co se vali v akvarku,kazdopadne se toho musis zbvati.
insecta
napsal(a):
Přikláním se k tomu, že je to Brachypelma boehmei, ale ruku do ohně bych za to nedal. S těma roztočema bych ti poradil jako ostatní: vyměnit substrát, důkladně vymýt terárium horkou vodou, pravidelně odstraňovat zbytky potravy a pokud máš špatné odvětrávání, tak to napravit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

konik 666
napsal(a):
Přikláním se k tomu, že je to Brachypelma boehmei, ale ruku do ohně bych za to nedal. S těma roztočema bych ti poradil jako ostatní: vyměnit substrát, důkladně vymýt terárium horkou vodou, pravidelně odstraňovat zbytky potravy a pokud máš špatné odvětrávání, tak to napravit.
pokud se ti nechce měnit substrát a roztočů se chceš zbavit tak vyndej pavouka a terárko nech minutu v mikrovlnce. Mě se tahle metoda docela daří.