Uživatel s deaktivovaným účtem

napsal(a):
čeleď-Ctenizidae
Cyrtocarenum sp(Albanie)
Učel okrajového lemu u hrdla sklípkaního doupěte slouží k utěsnění,obvykle jej sklípkani dokončují před obdobím dešťu,nora je tak dokonale izolovaná od mokré půdy.

napsal(a):
Učel okrajového lemu u hrdla sklípkaního doupěte slouží k utěsnění,obvykle jej sklípkani dokončují před obdobím dešťu,nora je tak dokonale izolovaná od mokré půdy.
před zimováním sklípkan zapřede celé hrdlo,hermetické uzavření tak chrání sklípkana před nepříznivým počasím.Mlá´data líhnoucí se na podzim .přečkávají společně se samicí ve společné noře.

napsal(a):
před zimováním sklípkan zapřede celé hrdlo,hermetické uzavření tak chrání sklípkana před nepříznivým počasím.Mlá´data líhnoucí se na podzim .přečkávají společně se samicí ve společné noře.
za soumraku

napsal(a):
za soumraku
vyčkává na kořist

napsal(a):
vyčkává na kořist
ovšem tohle nikdy neskoušejte,jsou neobyčejně rychlí a pro kousnutí nejdou daleko....
napsal(a):
ovšem tohle nikdy neskoušejte,jsou neobyčejně rychlí a pro kousnutí nejdou daleko....
Krásní pavouci, přihazuju fotku Cteniza cf. moggridgei - Cattanzaro,Itálie.

argy
napsal(a):
Druhově nejpočetnější skupinou sklípkanů vyskytujících se na evropských xerotermech je čeleď Nemesidae,tak jsem přidal foto druhu Nemesia caementaria z oblasti pohoříčka La Clape poblíž města Narbonne(Francie).Tato čeleď je zastoupená i ve střední Evropě druhem Nemesia pannonica budensis(Maďarsko)

argy
napsal(a):
Cteniza je nádherná,zajímavá je i lokalita
napsal(a):
Cteniza je nádherná,zajímavá je i lokalita
Opět Cyrtocarenum sp. z jižní Albánie
jan korba
napsal(a):
Opět Cyrtocarenum sp. z jižní Albánie
Agresivní většinou nejsou, avšak už se mi jedno malé nepříjemné překvapení stalo...:)
jan korba
napsal(a):
Agresivní většinou nejsou, avšak už se mi jedno malé nepříjemné překvapení stalo...:)
Nejlépe se loví jak jinak než na stéblo.
jan korba
napsal(a):
Nejlépe se loví jak jinak než na stéblo.
Nic než krása
jan korba
napsal(a):
Nic než krása
Jedna z nejhezčích fotek, co se mi v terénu povedla a vězte, že podmínky byly těžké....(krávy, mouchy, vedro, mravenci...)
jan korba
napsal(a):
Jedna z nejhezčích fotek, co se mi v terénu povedla a vězte, že podmínky byly těžké....(krávy, mouchy, vedro, mravenci...)
Nějvětší víčko jaké jsem pozoroval, v průměru mělo přes 2 cm
jan korba
napsal(a):
Nějvětší víčko jaké jsem pozoroval, v průměru mělo přes 2 cm
Olivové háje - stanoviště, kde zaručeně na něco narazíte......z počátku jsem si myslel, že obývají pouze nezarostlé příkré stěny, avšak nevadí jim ani takovýto řídký porost
jan korba
napsal(a):
Olivové háje - stanoviště, kde zaručeně na něco narazíte......z počátku jsem si myslel, že obývají pouze nezarostlé příkré stěny, avšak nevadí jim ani takovýto řídký porost
Ideálním stanovištěm mohou být i takovéto svahy u cest.
jan korba
napsal(a):
Ideálním stanovištěm mohou být i takovéto svahy u cest.
Po vyjmutí je hnízdo kompaktní, takže může posloužit jako krásný exponát na výstavu
jan korba
napsal(a):
Po vyjmutí je hnízdo kompaktní, takže může posloužit jako krásný exponát na výstavu
No není to nádhera ?

jan korba
napsal(a):
jo,podmínky jsou opravdu kolikrát extremní,zvláště na otevřených plochách kde hledání nor za denního žáru je hotová sebevražda,naopak večer se dělíte o krásu okolí s komáry a mravenci-repelent?zapomeňte,jsou snad imunní proti všemu