Vzácnost mezi českými chovy:

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2007 13:59

osty napsal(a):
Chaetopelma gracilie

ono dyž chovatelé zjistili že je uchvacující asi jako pokoutník, přestela se dovážet a chovat tak je možná teď vzácná

31.12.2007 18:24

nery napsal(a):
ono dyž chovatelé zjistili že je uchvacující asi jako pokoutník, přestela se dovážet a chovat tak je možná teď vzácná

mno je zajimav yze jsi ju nedavno ode mě Nery taky chtěl...

31.12.2007 19:09

nery napsal(a):

nezáviď

31.12.2007 23:23

osty napsal(a):
nezáviď

no kolegové snad se mi tady neporafete

31.12.2007 23:45

osty napsal(a):
no kolegové snad se mi tady neporafete

však je tam smajlik ne?

1.1.2008 08:46

nery napsal(a):
však je tam smajlik ne?

mno zajimal o cenu,ale rikal jsi ad si neco vyberu a pak reknu.... tak nesmel...

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2008 14:53

t3rror napsal(a):
mno zajimal o cenu,ale rikal jsi ad si neco vyberu a pak reknu.... tak nesmel...

stejně to vypadá jako albina a vůbec to neni barevný - fuj

cislo.5

1.1.2008 22:01
cislo.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
stejně to vypadá jako albina a vůbec to neni barevný - fuj

Jako terarista se vám do toho nechci míchat,ale to,že není barevný znamená,že je nezajímavý?Kam to směřuješ,arachnologie?

1.1.2008 22:11

cislo.5 napsal(a):
Jako terarista se vám do toho nechci míchat,ale to,že není barevný znamená,že je nezajímavý?Kam to směřuješ,arachnologie?

souhlasims cislem 5...u tohole pavouka nejde snad o barvu..to jde podle me jen vetsinou u komercnich druhu jako smithi... tenhle druh je zajimavy treba tim, ze by to mel byt nejvetsi sklipkan zijici i na uzemi evropy

2.1.2008 11:40

t3rror napsal(a):
souhlasims cislem 5...u tohole pavouka nejde snad o barvu..to jde podle me jen vetsinou u komercnich druhu jako smithi... tenhle druh je zajimavy treba tim, ze by to mel byt nejvetsi sklipkan zijici i na uzemi evropy

Je to tak, v Evropě ho najdeme na Kypru a v Turecku.
V Evropě se vyskytují 2 rody "pravých sklípkanů" (Theraphosidae), Chaetopelma a Ischnocolus - celkem 6 druhů !

2.1.2008 15:51

argy napsal(a):
Je to tak, v Evropě ho najdeme na Kypru a v Turecku.
V Evropě se vyskytují 2 rody "pravých sklípkanů" (Theraphosidae), Chaetopelma a Ischnocolus - celkem 6 druhů !

Souhlasím s Ondrou jenom trochu poopravím některé poznatky -
Theraphosidae -
Chaetopelma aegyptiacum(Ausserer, 1871) Turecko xeroterm
Ch.anatolicum(Schmidt&Smith, 1995)interior Turecko-holotyp jsme nalezli v roce 1993 v jeskynních katakombách a dodal k determinaci Ivo Šklíba)
Chaetopelma gracile (Ausserer, 1871) ? Turecko,Syrie,Kypr
Chaetopelma karlamani (Vollmer, 1997) Kypr
Chaetopelma olivaceum (C.L.Koch, 1841)? Turecko
Ischnocolus andalusiacus (Simon, 1837) interior iberia
Ischnocolus holosericeus (Ausserer, 1871) interior iberia
Ischnocolus triangulifer (Ausserer, 1871) vulkanik xeroterm Itálie-endemitní forma vyskytující se pouze na určitém arealu v oblasti vulkánu
Ischnocolus valentinus( Dufour,1820) xeroterm iberia
Cratorrhagus concolor (Simon, 1873) ? jižní Turecko
Cratorrhagus tetramerus (Simon, 1873) ? jižní Turecko

Určitě by nebylo naškodu,pokud máte v chovech zastupce evropské Theraphosidae,rozepsat jejich fenologii,počty odchovaných mláďat a srovnávací material k přesnější determinaci k zařazení do druhů.Neboť mne se ještě nepovedlo od oka rozeznat např.Chaetopelma olivaceum od Chaetopelma gracile a Ch.anatolicum.Jen tak pro zajímavost Gintrovi Schmidtovi a Andew M.Smithovi to trvalo skoro 2 roky než si byli jisti,že se nejedná o Ch.gracile,až na dvakrát přivezení samci potvrdili nový druh,ti navíc dospívají na podzim kdežto u Ch.gracile na jaro.
,S velikosti evropských forem sklípkanů to také není jednoznačné,např Ischnocolus valentinus nebo Macrothele calpeiana(Hexathelidae)dosahují stejné velikosti jako Ch.gracile a Ch.anatolicum nemluvě.

2.1.2008 16:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Souhlasím s Ondrou jenom trochu poopravím některé poznatky -
Theraphosidae -
Chaetopelma aegyptiacum(Ausserer, 1871) Turecko xeroterm
Ch.anatolicum(Schmidt&Smith, 1995)interior Turecko-holotyp jsme nalezli v roce 1993 v jeskynních katakombách a dodal k determinaci Ivo Šklíba)
Chaetopelma gracile (Ausserer, 1871) ? Turecko,Syrie,Kypr
Chaetopelma karlamani (Vollmer, 1997) Kypr
Chaetopelma olivaceum (C.L.Koch, 1841)? Turecko
Ischnocolus andalusiacus (Simon, 1837) interior iberia
Ischnocolus holosericeus (Ausserer, 1871) interior iberia
Ischnocolus triangulifer (Ausserer, 1871) vulkanik xeroterm Itálie-endemitní forma vyskytující se pouze na určitém arealu v oblasti vulkánu
Ischnocolus valentinus( Dufour,1820) xeroterm iberia
Cratorrhagus concolor (Simon, 1873) ? jižní Turecko
Cratorrhagus tetramerus (Simon, 1873) ? jižní Turecko

Určitě by nebylo naškodu,pokud máte v chovech zastupce evropské Theraphosidae,rozepsat jejich fenologii,počty odchovaných mláďat a srovnávací material k přesnější determinaci k zařazení do druhů.Neboť mne se ještě nepovedlo od oka rozeznat např.Chaetopelma olivaceum od Chaetopelma gracile a Ch.anatolicum.Jen tak pro zajímavost Gintrovi Schmidtovi a Andew M.Smithovi to trvalo skoro 2 roky než si byli jisti,že se nejedná o Ch.gracile,až na dvakrát přivezení samci potvrdili nový druh,ti navíc dospívají na podzim kdežto u Ch.gracile na jaro.
,S velikosti evropských forem sklípkanů to také není jednoznačné,např Ischnocolus valentinus nebo Macrothele calpeiana(Hexathelidae)dosahují stejné velikosti jako Ch.gracile a Ch.anatolicum nemluvě.

Z toho vyplívá že Chaetopelmy jež jsou v chovech teď, jsou víceméně nezajímavé...
Není jisté zda se skutečně jedná o jeden druh, není známá lokalita, takže se nehodí snad ani do lihu :)
Jó kdyby někdo dovezl třebas dva kokony s přesnou lokací a následnou determinací, hned by to byli velmi zajimaví chovanci. Zatím jsou však pro mě stejně poutaví jako křženci albyn a vagansek

2.1.2008 18:15

nery napsal(a):
Z toho vyplívá že Chaetopelmy jež jsou v chovech teď, jsou víceméně nezajímavé...
Není jisté zda se skutečně jedná o jeden druh, není známá lokalita, takže se nehodí snad ani do lihu :)
Jó kdyby někdo dovezl třebas dva kokony s přesnou lokací a následnou determinací, hned by to byli velmi zajimaví chovanci. Zatím jsou však pro mě stejně poutaví jako křženci albyn a vagansek

Nery tak to jsou pro tebe asi docela zajimavy...pac na svych www je v fgalerii mas ty albovagansky

2.1.2008 19:45

t3rror napsal(a):
Nery tak to jsou pro tebe asi docela zajimavy...pac na svych www je v fgalerii mas ty albovagansky

pavouk musí být jednoznačně barevný :o) ti nejdražší jsou barevní :o) u Brachypelem to tak funguje u potencek taky, avicularie
neberte to ale moc vážně :O) to píšu jen proto, že mám barevný

2.1.2008 21:45

t3rror napsal(a):

Jo jeden čas jsem sbíral Brachypelmy (včetně kříženců) ale to neznamená že by pro mě kříženci měli jakoukoli chovnou hodnotu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík