csl
napsal(a):
Zdravim, mám pavouky už nějaký ten pátek, ale za těch "pár pátků" jsem se ještě nenaučil rozeznávat pohlaví sklípkanů.. jen u některých.. můžete poradit, jak poznám 0,1 a 1,0? kdyžtak i s fotkama.. díky ;)
Zdravím,
najdeš jí na svlečce abdomenu. Fotky některých spermaték najdeš zde: http://www.sklipkani.cz/spermatheca.php každý rod a druh má svojí specifickou spermatéku!
Ondřej
kvetak
napsal(a):
Zdravím,
najdeš jí na svlečce abdomenu. Fotky některých spermaték najdeš zde: http://www.sklipkani.cz/spermatheca.php každý rod a druh má svojí specifickou spermatéku!
Ondřej
Děkuji za radu, ale právě, že jsem tady v tom nikdy nedělal.. takže vůbec nevim, kde a jak jí mám vzít :) proto jestli to nejde nějak normálně určit? a ne ze svleku..
csl
napsal(a):
Zdravim, mám pavouky už nějaký ten pátek, ale za těch "pár pátků" jsem se ještě nenaučil rozeznávat pohlaví sklípkanů.. jen u některých.. můžete poradit, jak poznám 0,1 a 1,0? kdyžtak i s fotkama.. díky ;)
Záleží na druhu. Některé druhy se liší zbarvením (např.P.irminia,H.lividum).Jinak samci mají na posledním článku makadla bulbus (pohlavní orgán) a jsou celkově menší,s delšíma nohama a chlupama.
csl
napsal(a):
Tak ještě jednou, tak jsem to nemyslel pánové.. ze spermatéky to nepoznam, protože nevim, může být obrázků kolik chci.. a že dospělí samec má bulbusy, to taky vim :) myslel jsem, třeba kolem 9. svleku jak poznám pohlaví, ne jako spermatéku a adultní zvíře to taky neni, prostě bych chtěl určit pohlaví některých mojich pavouků :) děkuji. Snad jsem to již napsal správně.
csl
napsal(a):
Tak ještě jednou, tak jsem to nemyslel pánové.. ze spermatéky to nepoznam, protože nevim, může být obrázků kolik chci.. a že dospělí samec má bulbusy, to taky vim :) myslel jsem, třeba kolem 9. svleku jak poznám pohlaví, ne jako spermatéku a adultní zvíře to taky neni, prostě bych chtěl určit pohlaví některých mojich pavouků :) děkuji. Snad jsem to již napsal správně.
Myslis jako vzit pavouka, obratit ho vzhuru nohama, podivat se co ma zespoda a podle toho to poznat?
csl
napsal(a):
ano, nějak tak to myslim, lze to vůbec? když mám u sebe dvě subadultní zvířata, jež nemají vyvinuty vnější pohlavní orgány?
Zdravím,
dají se poznat podle tělesné stavby, ale pozná to člověk který je nechová pár let. Jinak když vezmeš nějakého pavouka do pěkné krabičky a podíváš se zespodu taky to jde, ale je to takové určování neurčování na 100% je spermatéka! Ta Ti opravdu potvrdí již u menšívh zvířat dejme tomu podle rodu i druhu asi 5.sv., že Tvůj sklípkan je samec či samička!
Ondřej
kvetak
napsal(a):
Zdravím,
dají se poznat podle tělesné stavby, ale pozná to člověk který je nechová pár let. Jinak když vezmeš nějakého pavouka do pěkné krabičky a podíváš se zespodu taky to jde, ale je to takové určování neurčování na 100% je spermatéka! Ta Ti opravdu potvrdí již u menšívh zvířat dejme tomu podle rodu i druhu asi 5.sv., že Tvůj sklípkan je samec či samička!
Ondřej
takže zespoda těla, se to určuje stěží, nebo nepřesně, jestli jsem pochopil správně. a spermatéku mají jenom samice? a kde přesně se spermatéka nachází, abych to mohl najít :) je tedy na abdomenu z vnitřní strany svleku mezi prvním párem plic? tak nějak? :) já vim, že jsem hroznej, ale rád bych se naučil to pohlaví rozeznávat :)