Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2008 13:45

Co má vliv na líhnutí pakobylek? Oddělila jsem si několik vajíček z chovného akvárka do sklenice. Z deseti vajíček se již pět pakobylek pokoušelo vylíhnout, ale žádné se to nepodařilo... Vím, že se každé samozřejmě nepovede vylíhnout, ale tak velké procento. Je to něčím ovlivněno?(vlhkostí, teplotou, ...)

21.5.2008 22:16

maggi napsal(a):
Co má vliv na líhnutí pakobylek? Oddělila jsem si několik vajíček z chovného akvárka do sklenice. Z deseti vajíček se již pět pakobylek pokoušelo vylíhnout, ale žádné se to nepodařilo... Vím, že se každé samozřejmě nepovede vylíhnout, ale tak velké procento. Je to něčím ovlivněno?(vlhkostí, teplotou, ...)

Já mám pakobylky indické, a jejich líhnutí je ovlivněno vlhkostí. Dávám do krabičky mimo vajíčka kousek vaty, který rosím. Teplotu mají pokojovou. Pokud se jim u tebe nepodařilo vylézt z vajíček, příčina bude z největší pravděpodobností ve vlhkosti.

22.5.2008 12:07

maggi napsal(a):

U běžných druhů probíhá líhnutí nejlépe z vajíček, které jsou v chovném teráriu. Pokud je již přenášíte jinam, tak je dobré dát na dno například ubrousek nebo několik vrstev toaletního papíru a trochu vlhčit, taky například suché neplesnivé listí nebo větvičky aby se pakobylky dostaly v vajíček. Možná se prostě nemají o co zapřít, aby se z toho dostaly nebo mají moc sucho.Doporučuji denně rosit, stačí k tomu stříkačka a jedním prstem zacpat, pak pořádně stlačit píst a mírně povolit prst, vznikne jemná mlha, ve které se pakobylky neutopí.

22.5.2008 19:18

tomvoj napsal(a):
U běžných druhů probíhá líhnutí nejlépe z vajíček, které jsou v chovném teráriu. Pokud je již přenášíte jinam, tak je dobré dát na dno například ubrousek nebo několik vrstev toaletního papíru a trochu vlhčit, taky například suché neplesnivé listí nebo větvičky aby se pakobylky dostaly v vajíček. Možná se prostě nemají o co zapřít, aby se z toho dostaly nebo mají moc sucho.Doporučuji denně rosit, stačí k tomu stříkačka a jedním prstem zacpat, pak pořádně stlačit píst a mírně povolit prst, vznikne jemná mlha, ve které se pakobylky neutopí.

děkuji za rady, tož asi je vrátím zpátky do akvárka za ostatníma-tam nikdy takové problémy s líhnutím nebyli.

27.5.2008 20:33

maggi napsal(a):
děkuji za rady, tož asi je vrátím zpátky do akvárka za ostatníma-tam nikdy takové problémy s líhnutím nebyli.

Tak to shrnu. Běžné druhy (Sipyloidea sipylus, Medauroidea extradentata, Carausius morosus, Carausius sp. 230, Parapachymorpha zomproi) se vylíhnou i v takřka úplně suchém prostředí. Další druhy jdou rozdělit na dvě skupiny. Jedna která klade do substrátu a druhá, která snáší vajíčka volně. Druhy snášející do substrátu je dobré umístit do substrátu, do hloubky kde vajíčka najdeme při vybírání, aby byla zaručena vlhkost. Substrát by měl být vlhký. Nejlepší řešení je lignocel, nebo rašelina. Druhy snášející volně je nejlépe umístit na vlhký vermikulit. Líhnu takhle většinu druhů bez probému. Pokud se stane že se zaplísní, tak je porosíme slabým roztokem hypermanganu. Při silnějším zaplísnění vajíčka vybereme a na chvilku je ponoříme do roztoku hypermanganu. Vlastně všechna vajíčka před líhnutím omyji preventivně v roztoku hypermanganu. Doufám, že moje rady pomohou.¨¨

S pozdravem, Marek Nohejl

Přidejte reakci

Přidat smajlík