Zkoušel jsem odchovat druhou generaci křížení S. pavonia (F) x S. pavoniella (M) - opět spontánní křížení se samcem z přírody S. pavoniella. Výsledkem jsou housenky 5. instaru (25% S. pavonia), které dobře prospívají. Párkrát přitom i velmi silně zmokly... V loňském chovu se mi zdálo, že vývoj není rovnoměrný, ale do 4. instaru se to srovnalo. Mortalita běžná. Chov převážně na živých slivoních v květináči nebo venku. Letos nepozoruji žádné rozdíly oproti srovnávacím S. pavoniella. Snad jen nejednotné vybarvení housenek. Slyšel jsem, že samci kříženců jsou téměř neplodní, ale ty jsem netestoval. Ví o tom někdo něco?
mimmo
napsal(a):
Zkoušel jsem odchovat druhou generaci křížení S. pavonia (F) x S. pavoniella (M) - opět spontánní křížení se samcem z přírody S. pavoniella. Výsledkem jsou housenky 5. instaru (25% S. pavonia), které dobře prospívají. Párkrát přitom i velmi silně zmokly... V loňském chovu se mi zdálo, že vývoj není rovnoměrný, ale do 4. instaru se to srovnalo. Mortalita běžná. Chov převážně na živých slivoních v květináči nebo venku. Letos nepozoruji žádné rozdíly oproti srovnávacím S. pavoniella. Snad jen nejednotné vybarvení housenek. Slyšel jsem, že samci kříženců jsou téměř neplodní, ale ty jsem netestoval. Ví o tom někdo něco?
Nevim jak je to s neplodnymi samci, ale kdyz se me vylihla samice a samec S.Pavoniella, tak samec si samice vubec nevsimal. Byla oplodnena nejakym samcem ( tezko rict, zda Pavoniella, Pavonia - nebyl jsem u toho ), a housenky v 5 instaru jsou ruzne, mam dojem, ze jsou tam dve varianty, nektere nemaji na sobe skoro nic cerneho, druhe maji naznak prouzku okolo oranzovo-zlutych bradavek. Znamena to tedy, ze se z tech housenek nebudou pouze ciste Pavonielly?
grave
napsal(a):
Nevim jak je to s neplodnymi samci, ale kdyz se me vylihla samice a samec S.Pavoniella, tak samec si samice vubec nevsimal. Byla oplodnena nejakym samcem ( tezko rict, zda Pavoniella, Pavonia - nebyl jsem u toho ), a housenky v 5 instaru jsou ruzne, mam dojem, ze jsou tam dve varianty, nektere nemaji na sobe skoro nic cerneho, druhe maji naznak prouzku okolo oranzovo-zlutych bradavek. Znamena to tedy, ze se z tech housenek nebudou pouze ciste Pavonielly?
Nic to neznamená. Je to běžná variace i u čistého chovu. Navíc kříženci F1 dvou čistých linií (pavonia x pavoniella) by měli být uniformní (téměř stejní). Ale kdo ví, zda čisté linie vůbec existují.
grave
napsal(a):
Přikládám foto housenek, které by měly být "čisté" pavonie. Přesto nejsou stejně vybarveny. Kříženci 2. generace mají ve vybarvení daleko větší rozptyl.
grave
napsal(a):
Nevím, jak to bude vidět, ale rozptyl je mnohem větší.
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
Přikládám foto housenek, které by měly být "čisté" pavonie. Přesto nejsou stejně vybarveny. Kříženci 2. generace mají ve vybarvení daleko větší rozptyl.
Dobrý deň priatelia. Pokiaľ sa týka rozdielov sfarbenia húseníc, zásadný rozdiel medzi S. pavonia a S. pavoniella je v tom, že húsenice S. pavonia majú už v druhom instari zelenú resp. žltozelenú kresbu, kdežto húsenice S. pavoniella majú ešte i v druhom instari čiernu základnú farbu a zmenia ju až v treťom. Sfarbenie v dospelosti vykazuje u našich populácií značné diferencie v hojnosti čiernej kresby. To znamemá, že v jednom chove sa môžu vyskytnúť tak čisto zelené húsenice bez čiernej kresby, ako aj húsenice s rôzne bohatou čiernou kresbou. Ak uvažujeme nad týmito druhmi v širšom kontexte areálu ich rozšírenia, samozrejme záleží i na tom, húsenice akej populácie držím v rukách. Povedzme húsenice pavonielly zo Španielska sú od našich veľmi odlišné. Podľa mojich skúseností, z čím južnejšej oblasti materiál pochádza, tým je výraznejšia redukcia čiernej kresby. Podľa sfarbenia húseníc by som si netrúfol určiť, či sa jedná o krížence alebo čisté línie. Imága čistých S. pavonia a S. pavoniella je možné rozlíšiť dobre, u krížencov je to samozrejme taktiež problém. Pokiaľ sa týka plodnosti krížencov, pre potvrdenie alebo vyvrátenie v literatúre uvádzaných údajov by si to žiadalo viac experimentálnych
chovov rôznych kombinácií. Podľa mojich skúseností sú krížence spojenia samica S. pavonia x samec S. pavoniella oboch pohlaví plodné. Veľmi zaujímavá problematika. Ľuboš.
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
Húsenica S. pavonia po druhom zvliekaní. Dobre vidno, ako ustupuje čierna základná farba v prospech zelenej.
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
Húsenica S. pavoniella v druhom instari ( Taliansko )
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
Húsenica S. pavoniella pred kuklením ( Taliansko )
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
Dospelá húsenica S. pavoniella ( Španielsko ).
Ľubomír víťaz

XXX.XXX.165.165
mimmo
napsal(a):
A prikladám ešte jeden obrázok dospelej húsenice S. pavoniella ( Španielsko ). V chove z Talianska sa vyskytovali húsenice čiernou kresbou ( i to redukovanou) iba vzácne, v chove zo Španielska boli len čisto zelené bez náznaku čiernej kresby.