Nevíte co je to za pavouka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2006 15:15

Nevíte co je to za pavouka? Název v knížce je Theraphosa hirtipes ale na netu jsem nic takového nenašel.

21.2.2006 20:28

jojka napsal(a):
Nevíte co je to za pavouka? Název v knížce je Theraphosa hirtipes ale na netu jsem nic takového nenašel.

No jestli jsem to dobře pochopil, tak je to obrázek z nějaké knížky. Jestliže ano a je pod ním napsáno Theraphosa hirtipes, tak to bude nepochybně Theraphosa hirtipes

21.2.2006 20:36

cybershot napsal(a):
No jestli jsem to dobře pochopil, tak je to obrázek z nějaké knížky. Jestliže ano a je pod ním napsáno Theraphosa hirtipes, tak to bude nepochybně Theraphosa hirtipes

ale ta knížka je stará 30 roků a na netu sem nic takového nenašel.

21.2.2006 22:41

jojka napsal(a):
ale ta knížka je stará 30 roků a na netu sem nic takového nenašel.

To je Grammostola, ne?

22.2.2006 06:30

j5k napsal(a):
To je Grammostola, ne?

O pavouky se zajímam jen okrajově, ale typnul bych to na blondinu.

22.2.2006 07:08

uroboros napsal(a):
O pavouky se zajímam jen okrajově, ale typnul bych to na blondinu.

Je to určitě ňáká Grammostola a blondi vypadá jinak.

22.2.2006 07:26

minienti napsal(a):
Je to určitě ňáká Grammostola a blondi vypadá jinak.

Jen podle Platnicka, neznam sklipkany -> jedinej sklipkan, ktery ma druhove jmeno hirtipes je Selenocosmia - je znama jen samice z Nove Guinei a Moluk. Jinak se tohle jmeno neobjevuje ani v synonimech, takze asi fakt spatne uvedene jmeno. VH

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2006 10:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

vladimir hula napsal(a):
Jen podle Platnicka, neznam sklipkany -> jedinej sklipkan, ktery ma druhove jmeno hirtipes je Selenocosmia - je znama jen samice z Nove Guinei a Moluk. Jinak se tohle jmeno neobjevuje ani v synonimech, takze asi fakt spatne uvedene jmeno. VH

Gramostola to neni určitě a skutečně to nese nějaký znaky rodu, který byl v knze uveden, ale chtělo by to vědět jakje stará a fotku snovacích bradavek.

22.2.2006 11:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Gramostola to neni určitě a skutečně to nese nějaký znaky rodu, který byl v knze uveden, ale chtělo by to vědět jakje stará a fotku snovacích bradavek.

No mě to jen přišlo nejvíce podobné Grammostole, dříve ozn. jako spatulata, podle jedné fotky v knížce. Ale v pavoucích nejsem ještě tak zaběhlý, tak nevim.

22.2.2006 14:01

j5k napsal(a):
No mě to jen přišlo nejvíce podobné Grammostole, dříve ozn. jako spatulata, podle jedné fotky v knížce. Ale v pavoucích nejsem ještě tak zaběhlý, tak nevim.

Vzhledem k tomu, že "hirtus" nebo "hirtipes" znamená "chlupatý", "štětinatý", "vlnatý" může to být cokoliv. Před třiceti lety bylo určitě názvosloví čeledi Theraphosidae značně odlišné od dnešního a navíc to byl zřejmě překlad, nedá se tenhle název brát vůbec vážně.. Fotka je celkově dost barevně natažená do žluta, takže bych si možná tipnul na L. parahybanu.

22.2.2006 14:36

iverson napsal(a):
Vzhledem k tomu, že "hirtus" nebo "hirtipes" znamená "chlupatý", "štětinatý", "vlnatý" může to být cokoliv. Před třiceti lety bylo určitě názvosloví čeledi Theraphosidae značně odlišné od dnešního a navíc to byl zřejmě překlad, nedá se tenhle název brát vůbec vážně.. Fotka je celkově dost barevně natažená do žluta, takže bych si možná tipnul na L. parahybanu.

Pokusil jsem se to trošku dotáhnout, takhle by ta fotka měla zřejmě vypadat....

22.2.2006 16:01

iverson napsal(a):
Pokusil jsem se to trošku dotáhnout, takhle by ta fotka měla zřejmě vypadat....

Ta fotka je přesně taková jako je v té knížce.

22.2.2006 23:38

jojka napsal(a):

tak urcite to neni gramostola ja by som povedal Lasiodora ale moze to byt aj parahybana aj striatipes

23.2.2006 10:27

jojka napsal(a):

For jojka: je to ta stejná fotka, jen jsem trošku upravil barvy aby byly věrohodnější, ta tvoje kopie je celá dožluta, tekže není poznat skutečné zbarvení sklípkana...

23.2.2006 13:26

iverson napsal(a):
For jojka: je to ta stejná fotka, jen jsem trošku upravil barvy aby byly věrohodnější, ta tvoje kopie je celá dožluta, tekže není poznat skutečné zbarvení sklípkana...

Jáí vím že je to ta samá fotka je sem tím myslel že sem to nezežlutoval.

23.2.2006 15:15

jojka napsal(a):
Jáí vím že je to ta samá fotka je sem tím myslel že sem to nezežlutoval.

to vím zase já, žes tu fotku nezežluťoval, říkal jsem že tu fotku znám a že je tak už v té knížce...já jsem ju prostě natáhl tak aby co nejvíc kopírovala přirozený barvy, asi jsme se vzájemně nepochopili....

Přidejte reakci

Přidat smajlík