Dobrý den,
nejsem odborník, ale zajímalo by mne, ke kterému hmyzu patří housenka, kterou jsem potkal v Chorvatsku (Paklenica) 15.7.2008. Mám více fotografií, ale zde umím poslat pouze jednu. Housenka je cca 10 cm dlouhá, tlustá cca 1-1.5 cm, "banánově" žlutá a na každém článu má 5 (6) (pokud jsem to spočítal dobře) chomáčků chloupků vyrůstajcích z tyrkysově zbarvených "bradavic". Na svém "konci" má 3 hnědé skvrny, prostřední ve tvaru V. Každý článek má na boku svislé oválné skvrny bílé barvy s černým lemem. Lépe ji popsat neumím, ale mohu zaslat další foto, pokud budu vědět kam.
Děkuji.
Stanislav Tomeš
tst
napsal(a):
Dobrý den,
nejsem odborník, ale zajímalo by mne, ke kterému hmyzu patří housenka, kterou jsem potkal v Chorvatsku (Paklenica) 15.7.2008. Mám více fotografií, ale zde umím poslat pouze jednu. Housenka je cca 10 cm dlouhá, tlustá cca 1-1.5 cm, "banánově" žlutá a na každém článu má 5 (6) (pokud jsem to spočítal dobře) chomáčků chloupků vyrůstajcích z tyrkysově zbarvených "bradavic". Na svém "konci" má 3 hnědé skvrny, prostřední ve tvaru V. Každý článek má na boku svislé oválné skvrny bílé barvy s černým lemem. Lépe ji popsat neumím, ale mohu zaslat další foto, pokud budu vědět kam.
Děkuji.
Stanislav Tomeš
Je to Saturnia pyri (martináč hrušnový)
tst
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Stanislav Tomeš
Normalne jsou svetle zeleny (jsou tam nafoceny v tematu motyli) tahle uz se bude kuklit. :) ja uz mam od nich doma taky kokony,tak cekam,co bude. Podle toho,co sem pozoroval,tak ty hnedy skvrny se vyskytuji az od ctvrteho instaru a pravdepodobne pomahaji vytvaret iluzi pupenu nebo brachyblastu. Ty bily jsou samozrejme vzdusnice. Jinak u nas se tento druh da najit leda jizne od Brna(vcelku beznej). Puvodne byl po cele Morave a a v nekterejch castech v Cechach,ale zmizel a nevi se proc,pritom je to strasnej polyfag a zere to kdejakej ovocnej strom.