Prosím "hmyzology" o určení...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2008 17:07
iverson

XXX.XXX.59.39

Po nějaké době jsem tady opět s problémem....mohl by mně někdo říct co je tohle za hmyzáka? Je to veliký asi jako sršeň, ale chová se to jako čmelák, normálně je černej, ale když na něj zasvítí sluníčko, tak se takhle rozzáří....předem díky za určení...

29.8.2008 17:24
minienti

XXX.XXX.218.209

iverson napsal(a):
Po nějaké době jsem tady opět s problémem....mohl by mně někdo říct co je tohle za hmyzáka? Je to veliký asi jako sršeň, ale chová se to jako čmelák, normálně je černej, ale když na něj zasvítí sluníčko, tak se takhle rozzáří....předem díky za určení...

Je to drvodelka fialova v blanokridlejch se nak nevyznam tag latinskej nevim... myslim ze je to ohrozenej druh...

29.8.2008 17:25
minienti

XXX.XXX.218.209

minienti napsal(a):
Je to drvodelka fialova v blanokridlejch se nak nevyznam tag latinskej nevim... myslim ze je to ohrozenej druh...

jo tag je to latinský Xylocopa violacea...

29.8.2008 17:49
iverson

XXX.XXX.59.39

minienti napsal(a):
jo tag je to latinský Xylocopa violacea...

Moc děkuju....jestli je ohrožená, tak tam kde jsem fotil jich bylo docela dost....třeba se blýská na lepší časy.......

30.8.2008 09:02
453

XXX.XXX.4.138

iverson napsal(a):
Moc děkuju....jestli je ohrožená, tak tam kde jsem fotil jich bylo docela dost....třeba se blýská na lepší časy.......

Ano, je to Drvodělka fialová, mám je od nepaměti ve starém dřevníku,ale nikdy jich nebylo moc. Vidíval jsem pár exemplářů za sezónu, nalétávají na květy popínavého hrachoru. Až v posledních letech a hlavně v loňském roce a letos jich při pěkném počasí jsou na květech hrachoru vidět desítky každý den. Možná se opravdu blýská na lepší časy anebo je to spíš tím, že v posledních letech nejsou téměř žádné zimy a jsou teplá léta.

30.8.2008 11:06
minienti

XXX.XXX.218.209

453 napsal(a):
Ano, je to Drvodělka fialová, mám je od nepaměti ve starém dřevníku,ale nikdy jich nebylo moc. Vidíval jsem pár exemplářů za sezónu, nalétávají na květy popínavého hrachoru. Až v posledních letech a hlavně v loňském roce a letos jich při pěkném počasí jsou na květech hrachoru vidět desítky každý den. Možná se opravdu blýská na lepší časy anebo je to spíš tím, že v posledních letech nejsou téměř žádné zimy a jsou teplá léta.

To stejny s otakarkama nekde jich sou desitky na jedny lokalite, takovejch mist znam fakt hodne, ja sem treba tu drvodelku nikdy nevidel.....

maťa

2.9.2008 11:59
maťa

XXX.XXX.31.114

iverson napsal(a):

Jj, mám ji tu každoročně na okrasných fazolích a na hrachoru, v počtu cca 2 kousky za den Je překrásná!

A moje mamka ji pravidelně má na balkoně uprostřed Brna, kde má popnuté jak okrasné fazole a hrachory, tak povíjnice

Bohužel, zatím se mi nezadařilo ji vyfotit, vždy to vyjde tak, že než se dobelhám pro foťák, je v čudu, a nebo tak vysoko - mám fazole cca 3 metry vysoké - že se tam nedostanu

vikča

3.4.2015 14:47
vikča

XXX.XXX.48.26

To bude Vřetenuška.

3.4.2015 16:04
michal.siegel

XXX.XXX.20.114

vikča napsal(a):
To bude Vřetenuška.

Žádná vřetenuška, ale drvodělka fialová smajlík. Máte to několikrát zodpovězené už před 7 lety. Každopádně od té doby se její stav výskytu rapidně zlepšil, lze ji pozorovat na většině míst ČR a to v nemalých počtech, i když hojněji se s ní setkáme jižněji, například v Chorvatsku nebo v Itálii.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2015 18:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

michal.siegel napsal(a):
Žádná vřetenuška, ale drvodělka fialová smajlík. Máte to několikrát zodpovězené už před 7 lety. Každopádně od té doby se její stav výskytu rapidně zlepšil, lze ji pozorovat na většině míst ČR a to v nemalých počtech, i když hojněji se s ní setkáme jižněji, například v Chorvatsku nebo v Itálii.

Pro "přemýšlení" některých lidí opravdu nemám vysvětlení
Bydlíme poměrně dost na severu, ještě jsem ji tady neviděl, ale třeba v Chorvatsku jich je opravdu plno :)

Oto Petřík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík