v Ladví jsem koupila tohoto sklípkana pod názvem Stasimopus sp Ctenizidae,mohl by mi někdo pomoci s přesnějším určením,popř nějaké základní informace ohledně chovu?
mygal
napsal(a):
v Ladví jsem koupila tohoto sklípkana pod názvem Stasimopus sp Ctenizidae,mohl by mi někdo pomoci s přesnějším určením,popř nějaké základní informace ohledně chovu?
Těžko říct, Stasimopusů je hodně a jsou si podobní, ale do chovů se dostává hlavně Stasimopus robertsi,takže bych typnul jeho. Je to "trapdoor" takže vysokou vrstvu substrátu, udělá si noru a bude v ní zalezlej většinu času....Jestli se tu objeví Standa, tak určitě upřesní, je na ně machr!
Ještě malinká poznámka - české označení čeledi Ctenizidae je sklípákovití, takže správný český název je sklípák. Sklípkan je český ekvivalent pro druhy z čeledi Theraphosidae - tedy "pravý sklípkani".
Uživatel s deaktivovaným účtem

mygal
napsal(a):
Ahoj,
Jedná se o druh Ctenolophus sp. (Idiopidae) bohužel přesnější determinace bez uvedené lokality bude problém.
určovat mygala dle fotek je sice velká troufalost, ale tenot druh je notoricky znám z importů, které se do Evropy dostávají . Pro srovnání jsem doložil fota 1.rod Stasimopus(Ctenizidae)

mygal
napsal(a):
Legální vývoz zvířat z Afriky byl do nedávna povolen z Madagaskaru a Tanzanie,proto se většina nabízených druhů pašovala do těchto států. Stavba karapaxu a postavení očí jednoznačně vyloučila tento druh jak z rodu Stasimopus tak z celé čeledi Ctenidae.
Foto 2. Ctenolophus sp.(Idiopidae)

mygal
napsal(a):
Pro srovnání skeletu a postavení očí u čeledí Idiopidae a Ctenizidae

mygal
napsal(a):
Charakteristické seskupení očí pro čeleď Ctenizidae

mygal
napsal(a):
Bohužel jak se tak koukám,tak z fotek toho asi moc nepoberete.Ještě jednou rod Ctenolophus sp.
celou studii naleznete zde http://www.atypus.estranky.cz/

argy
napsal(a):
Tak to Standa vyřešil!
Já se v těhle potvůrkách moc nevyznám.
nějak si nemohu Ondro zvyknout na české pojmenování...
Jenom Bych chtěl ještě poopravit notoricky zažitou představu o nebezpečné jedovatosti těchto tvorů čerpající z předpotopní literatury.Velké druhy dokáží pochopitelně velice bolestivě kousnout,ale jejich jed nemá zdaleka tak silné účinky,jako např.rod Pterinochilus.