Zdravím Vás. Sametek mám u baráku dost takže je pozoruji často. Vlastně až letos jsem se dozvěděl že je sametka parazit nejen savců. Každopádně ani já ani mý psi, kočky, nikdo z mých známých jsme s nima neměli naštěstí (ťuk ťuk ťuk) nikdy žádný problémy. Asi jim prostě nechutnáme nebo maj co žrát kolem domu.
Ale mě jde o to, že malé nedospělé stádium sametek (ty co jich běhá mraky pohromadě po vyhřátejch parapetech a betonech) to znám, to se mým foťkem ani fotit nedá. Potom potkávám už samotářské dospělé opravdu rudo rudě rudé jedince potácet se v hlíně v zahradě. Ty mám taky nakoukané...
Ale teď jsem potkal párkrát něco co mi sametku sice hodně připomíná ale ruku do ohně bych za to nedal.
Ta na první fotce měla na zádech kříž což jsem u sametky ještě neviděl i když vzhledem k tomu že je to jen důsledek (ne)vyměšování tak bych to pochopil.
A tuto jsem našel když jsem hedal další druhý den na tom samém místě (venku v bordelu starých základních desek a pc na vyhození). Tato zase má takové "tmavé skvrny". Navíc mi i příjde, že se trochu jinak pohybují než samtky.
Dospělích sametek, někdy i opravdu (na sametku) "velkých" jsem viděl hodně, ale žádná nikdy neměla jinou barvu než rudou. Mají na zadečku ještě takové důlky jako by byli trochu pomačkané, ale ani kříž ani tmavé zbarvení jsem nikdy neviděl.
Proto by mě zajmalo jestli to není nějaký jiný pavoukovec.