Lákání nočních motýlú na svetlo

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2011 09:07
sdenis13

XXX.XXX.36.55

Poradíte mi jak lákaté noční motýkli na svetlo ? Jajsem to skoušel pomocí neonu svítit na bílou plachtu ale priletela mura nic jiného jak mám zvýšit šanci aby priletel nejaký lišaj nebo treba okáň .... Nebo je to jen od náhody ?

15.8.2011 22:45
Ľubomir vitaz

XXX.XXX.97.231

Problém vidím v nevhodnej voľbe svetelného zdroja. Ak už neónovú trubicu, tak čiernu, UV. No i tak, neónové trubice nemajú veľký výkon. Ideálne je orientovať sa na ortuťové vysokotlaké výbojky. Veľmi uspokojivých výsledkov sa dá dosiahnuť už s výbojkami RVLX 125W.

16.8.2011 12:08
sova

XXX.XXX.1.14

No co mam ozkouseny tak nejen svetlem jest motylar ziv. On je tedka uplnek/po uplnku tjst. motyli spatne "berou" :) Clovek se nekdy musi i trefit do pocasi a jinejch atmosferickejch/astronomickejch podminek :) Prave treba tenhle ctvrtek bylo u nas na jizni Morave uplne skvely svitici obdobi...lisaje sem moh sklizet kosou (ale ma vysnena ocellata zas nedoletela, spis hylesaci a agriove :) )

16.8.2011 15:27
Ľubomir vitaz

XXX.XXX.165.227

To, čo kolega píše je síce pravda, ale hmyz k plachte musí niečo prilákať. A v prípade lovu na svetlo je to práve žiarenie správne zvoleného svetelného zdroja. Pokiaľ aj podmienky budú ideálne nič z toho, ak je zdroj málo výkonný, resp. nemá potrebú zložku UV žiarenia, teda je pre tento účel nevhodný. Neónová trubica je naozaj málo.

25.8.2011 14:36
halacek

XXX.XXX.218.51

Ještě lepší než výbojky RVLX jsou RVC od Novalampu,(bývalá Tesla Holešovice). Je to vlastně klasická výbojka, ale s čirou baňkou bez tzv luminofóru,(bílého poprašku uvnitř). Bohužel to firma Novalamp zabalila a výbojky tudíž nejsou k mání. Pátral jsem po netu a zjistil, že stejné vyrábí japonci, EYE Iwasaki, jsou však dost drahé a minimální objednávka z nejbližšího evropského zastoupení je celá krabice tj. u 125W 24 kusů a u 250W 12 kusů. Ty 125W vychází jedna na cca 200,- bez poštovného, s poštovným cca 1000,-Kč nebudou stačit asi ani 300,- za lampu.

25.8.2011 20:40
Ľubomir vitaz

XXX.XXX.6.114

Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Na typ RVC nalietajú motýle hojnejšie. Zohnať ho je však problém. Snáď jeho výroba ešte nabehne. Typ RVLX je rozumným kompromisom.

26.8.2011 10:56
halacek

XXX.XXX.218.51

Nedávno jsem viděl výbojku RVLX předělanou na RVC. Zvrchu měla udělanou díru, nejspíš propálenou žhavým drátem a ten luminofór byl vypláchnutý, v dirce pak bylo nasazeno kovové víčko s pružinkou, aby do lampy nevlétal hmyz.
Bylo by také asi možné výbojku prostě rozbít a nasadit na ni nějakou baňku s čirého skla. 125W výbojka by se vešla i do zavařovací sklenice a objímka by mohla být přišroubována k pevnějšímu plechovému víčku. Něco podobného už jsem zkoušel a zánět spojivek jsem nedostal. To škodlivé UV-C záření nejspíš zastaví jakékoliv sklo. Zmiňoval jsem ty Japonské výbojky proto, že kdyby se objevilo víc zájemců a podělili bychom se o ně a o poštovné tak by to nemuselo být tak hrozné. Bohužel Novalamp je už nedělá a pochybuji, že bude. Většinou jsou klasické rtuťové výbojky nahrazovány tzv. halogenid. výbojkami, které vykazují vyšší svítivost.L.H.

9.2.2013 21:02
zahal

XXX.XXX.228.254

jsem dalsi zajemce o lampusmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík