Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2011 13:52
milililan

XXX.XXX.186.126

Dobrý den Vám prajem... s kamošmi sme upratovali jednu slnečnu miestnost a našli sme tohto pavúka...velmi sa podobá na čiernu vdovu... vedeli by ste mi prosím povedat čo je to za druh?? Na brušku z hornej strany má šlto hnede pásiky a na spodnej strane žltú škvrnu... je tento pavuk jedovatý?? Na internete som našiel vela takýchto pavukov... s ktorým sa spája pomenovanie čierna vdova.... Dakujem Vám za Vašu.

8.11.2011 14:13
silweror

XXX.XXX.10.20

Zdravím, podle fotek to vypadná na křižáka temnostního (Meta menardi). Jedná se o neškodného pavouka který se často nachází v jeskyních

8.11.2011 20:46
karlik93

XXX.XXX.39.90

Meta bude chybné určení, téměř jistě se nejedná o křížáka, ale o snovačku, nemusíte se bát, že by se u Vás doma vyskytly snovačky rodu latrodectus. Bude to Steatoda, nejčastěji se v domácnostech vyskytuje Steatoda grossa :-) .
Právě v místnostech s terárijními zvířaty se jim daří výborně(teplo a různé mušky a uniklý krmný hmyz jim vyhovuje) a vytvoří si zde velice rychle hezkou populaci. Žádných snovaček se nemusíte bát, ale pozor na zmáčknutí mezi prstama, kůži prokazatelně prokousnout dokáží a trošku by to mohlo i bolet- berte to jako zajímavost, né důvod ke zbytečné genocidě.
Mějte se Karel

8.11.2011 20:51
silweror

XXX.XXX.230.47

Poučte mne ;) co vylučuje že je to meta?

8.11.2011 21:33
karlik93

XXX.XXX.39.90

silweror napsal(a):
Poučte mne ;) co vylučuje že je to meta?

Podle fotky je to opravdu blbě poznat (já usuzuju z vlastního pozorování, Mety mají v porovnání k tělu delší a jinak stavěné nohy, zvláště poslední pár, zadeček má také poněkud jiný tvar, víc toho na fotce nepozoruji), dejme prostor zakladateli tématu, počkáme si, co napíše....
Základní otázka - kde byl pavouk nalezen? Já předpokládám, že v bytě, popř. v prostorách, kde je teplo alespoň přes léto, ale nejsou v zimě vyhřívané (garáž, chodba,...) a hlavně někde u země(max 20cm) v tom případě by to byla Steatoda,
pokud to bylo ve skepě, nebo podobných místech, studená vlhká přízemní místnost, nějakej výkop,... a jedinci tohoto druhu byli rozmístění více vevýškovém sloupci - od země až klidně ke stropu, pak bych uznal, že by to mohla být Meta.

Ale obecně ze zkušeností lidé nazývají Mety "záchodovými pavouky" a když vidí černou lesklou snovačku, tak hned vyslovují černá vdova - za svůj krátký život jsem to slyšel hodněkrát, také si je většina lidí schopná zjístit, že Latrodectusky jsou z tropů, když pak najdou takvoou Steatodu v kuchyni, hned je napadne, že si donesli černou vdovu spolu s banánama, proti tomu, Mety opravdu vyhledávají chladná, tmavá a vlhká místa jako je sklep, tam by logickým myšlením tropickej pavouk přece nešel... smajlík

ps. Máte ještě samce Cyriocosmus elegans? Mám doma samici s velice dobrými výsledky (3x pářená a z toho 4 kokony), bohužel poslední svlek byl cca někdy v květnu, měl bych zájem o zapůjčení, o zakoupení ani výměnu zájem nemám.

8.11.2011 21:35
karlik93

XXX.XXX.39.90

Měl bych si trochu naliskat, nečetl jsem popis fotky - pavouk byl nalezen ve slunné místnosti, to přímo vylučuje výskyt Mety, ta by si opravdu odlezla někam jinam :-)

8.11.2011 21:42
silweror

XXX.XXX.230.47

karlik93 napsal(a):
Měl bych si trochu naliskat, nečetl jsem popis fotky - pavouk byl nalezen ve slunné místnosti, to přímo vylučuje výskyt Mety, ta by si opravdu odlezla někam jinam :-)

dík za objasnění, přecejen zkušeností mám pramálo a rád se přiučím. elegána už jsem bohužel dávno prodal takže nic

28.3.2014 12:24
cronos

XXX.XXX.237.230

silweror napsal(a):
dík za objasnění, přecejen zkušeností mám pramálo a rád se přiučím. elegána už jsem bohužel dávno prodal takže nic

to mne pobavilo - prodat domácího pavouka smajlík
Zde na ifauně je možné nejspíše všechnosmajlík
Já si myslím, že to je nějaká Steatoda snad grossa. U nás plná maštal

28.3.2014 13:07
silweror

XXX.XXX.88.113

Jedná se o hódně starý příspěvek a reagoval jsem na dotaz ohledně samce sklípkana ;)

Přidejte reakci

Přidat smajlík