Hoďíš tam samce a když se nechá odpářit, většinou to znamená, že je dospělá, nebo se tím minimálně nic nezkazí.
Rozměr pavouka se udává od chelicer(včetně) po konec zadečku. Nějaké rozpětí nohou nikoho nezajímá, podle toho si velikost představit nelze.
Další pravidlo je, že samice by měla mít trošku větší hlavohruď než dospělý samec.
Když by byly přesně stanovený pravidla měření velikosti pavouka v nohách, tak by to bylo asi přesnější než měření těla, nohy narozdíl od abdomenu nejsou elasticky (bohužel to jde přesně asi jen u mrtvých kusů nebo měřením svlečky).
tělo od chelicer po konec zadečku je jednodužší změřit, ale zadek se může nafouknout i o 1/3 celkové délky pavouka, to si pak člověk na dálku moc nedokáže představit, jestli pavouk vypadá jak klíště nebo je hladovej, ale už v pokročilým svleku .
S tou dospělostí už to tu bylo řečeno, já se řídím právě velikosti hlavohrudě, aby na tom byl samec a samice nejméně stejně, nikdo přesně neřekne, jestli je už samice schopná kokon udělat nebo ne, každopádně v pohlavní zralosti jsou sklípkani dřív než v tělesné dospělosti(u některých druhů už samice dělají kokony téměř v poloviční velikosti těla než kterých po pár svlecích dosáhnou), takže zkoušet, zkoušet...
Blondi

XXX.XXX.17.117
nery
napsal(a):
Hoďíš tam samce a když se nechá odpářit, většinou to znamená, že je dospělá, nebo se tím minimálně nic nezkazí.
Rozměr pavouka se udává od chelicer(včetně) po konec zadečku. Nějaké rozpětí nohou nikoho nezajímá, podle toho si velikost představit nelze.
Další pravidlo je, že samice by měla mít trošku větší hlavohruď než dospělý samec.
tu som dosť skepticky..k tomuto určovaniu dospelosti..na základe samca , jeho reakcií a odpáreniu samice....pretože mne reagoval adult samec na subatult samca..klopkali si a dokonca došlo aj k páreniu..a to pri druhoch A.bicoloratum, P.murinus RCF, H.hercules :-D
pro 100 % jistotu vyckej na rust a vyuzij ventralni casti exuvie k rozpoznani pohlavi, priklad viz nize;
http://my.opera.com/misticVStooth/blog/show.dml/5539691 - krasne patrny genitalni sexualni dimorfismus u vzrostlych dospelych jedincu
cyrtopholis
napsal(a):
pro 100 % jistotu vyckej na rust a vyuzij ventralni casti exuvie k rozpoznani pohlavi, priklad viz nize;
http://my.opera.com/misticVStooth/blog/show.dml/5539691 - krasne patrny genitalni sexualni dimorfismus u vzrostlych dospelych jedincu
určovať pohlavie viem, s tým problém nemám...lenže tieto "samice" som kúpil už ako určené na sto percent jasné adult samice - veľkosť skutočne vyhovovala adultnosti - lenže mi nenapadlo, aby som si to overil pri zvleku ...ale o to tu nejde...ale skôr o to, že som skeptický ku overovaniu si adultnosti samice samcom..že ak samec bubnuje pri samici a prejavuje záujeom párenie, nemusí to znamenať, že je samica pohlavne zrelá..kedže mne na seba reagovali aj adult a sub samec