Určení dospělosti samice sklípkana

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2011 16:01
michal526

XXX.XXX.215.180

Mohl byste mi někdo poradit metodu, jak přesně poznat, jestli se jedná o adult / subadult samici sklípkana? Konkrétně Grammostola Rosea. Samice má asi 10cm s roztaženýma nohama. Předem děkuji za odpověď! :-)

23.11.2011 21:18
nery

XXX.XXX.165.2

Hoďíš tam samce a když se nechá odpářit, většinou to znamená, že je dospělá, nebo se tím minimálně nic nezkazí.
Rozměr pavouka se udává od chelicer(včetně) po konec zadečku. Nějaké rozpětí nohou nikoho nezajímá, podle toho si velikost představit nelze.
Další pravidlo je, že samice by měla mít trošku větší hlavohruď než dospělý samec.

3.12.2011 16:50
silweror

XXX.XXX.230.47

A zajímavá věc je, že v zámoří se zase vůbec nepoužívá velikost v těle, ale jenom rozpětí nohou smajlík

4.12.2011 15:26
karlik93

XXX.XXX.39.90

Když by byly přesně stanovený pravidla měření velikosti pavouka v nohách, tak by to bylo asi přesnější než měření těla, nohy narozdíl od abdomenu nejsou elasticky (bohužel to jde přesně asi jen u mrtvých kusů nebo měřením svlečky).
tělo od chelicer po konec zadečku je jednodužší změřit, ale zadek se může nafouknout i o 1/3 celkové délky pavouka, to si pak člověk na dálku moc nedokáže představit, jestli pavouk vypadá jak klíště nebo je hladovej, ale už v pokročilým svlekusmajlík .
S tou dospělostí už to tu bylo řečeno, já se řídím právě velikosti hlavohrudě, aby na tom byl samec a samice nejméně stejně, nikdo přesně neřekne, jestli je už samice schopná kokon udělat nebo ne, každopádně v pohlavní zralosti jsou sklípkani dřív než v tělesné dospělosti(u některých druhů už samice dělají kokony téměř v poloviční velikosti těla než kterých po pár svlecích dosáhnou), takže zkoušet, zkoušet...

4.12.2011 17:42
silweror

XXX.XXX.230.47

Ještě jedna z těch přesnějších metod je že spermatéka poslední svlečky musí být sklerotizovaná (ztvrdlá). Pokud má tmavší barvu tak je, pokud je průhledná tak ještě nemusí být samice připravená. Abych pravdu řekl tak jsem tuhle metodu nikdy moc nepoužíval.

9.12.2011 15:56
michal526

XXX.XXX.215.180

Tedy sice v tom stále nemám úplně jasno, ale i tak díky moc, za vaše rady. :-)

Blondi

9.2.2013 21:00
Blondi

XXX.XXX.17.117

nery napsal(a):
Hoďíš tam samce a když se nechá odpářit, většinou to znamená, že je dospělá, nebo se tím minimálně nic nezkazí.
Rozměr pavouka se udává od chelicer(včetně) po konec zadečku. Nějaké rozpětí nohou nikoho nezajímá, podle toho si velikost představit nelze.
Další pravidlo je, že samice by měla mít trošku větší hlavohruď než dospělý samec.

tu som dosť skepticky..k tomuto určovaniu dospelosti..na základe samca , jeho reakcií a odpáreniu samice....pretože mne reagoval adult samec na subatult samca..klopkali si a dokonca došlo aj k páreniu..a to pri druhoch A.bicoloratum, P.murinus RCF, H.hercules :-D

10.2.2013 23:24
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

pro 100 % jistotu vyckej na rust a vyuzij ventralni casti exuvie k rozpoznani pohlavi, priklad viz nize;

http://my.opera.com/misticVStooth/blog/show.dml/5539691 - krasne patrny genitalni sexualni dimorfismus u vzrostlych dospelych jedincu

11.2.2013 19:10
blondi

XXX.XXX.17.117

cyrtopholis napsal(a):
pro 100 % jistotu vyckej na rust a vyuzij ventralni casti exuvie k rozpoznani pohlavi, priklad viz nize;

http://my.opera.com/misticVStooth/blog/show.dml/5539691 - krasne patrny genitalni sexualni dimorfismus u vzrostlych dospelych jedincu

určovať pohlavie viem, s tým problém nemám...lenže tieto "samice" som kúpil už ako určené na sto percent jasné adult samice - veľkosť skutočne vyhovovala adultnosti - lenže mi nenapadlo, aby som si to overil pri zvleku smajlík ...ale o to tu nejde...ale skôr o to, že som skeptický ku overovaniu si adultnosti samice samcom..že ak samec bubnuje pri samici a prejavuje záujeom párenie, nemusí to znamenať, že je samica pohlavne zrelá..kedže mne na seba reagovali aj adult a sub samecsmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík