Špatná klasifikace Therea petiveriana (Blattodea, Polyphagidae)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nasuter

17.1.2012 16:32
nasuter

XXX.XXX.115.82

Dobrý den,

Narazil jsem při brouzdání po webu a hledání nabídek švábů na článek, který se věnuje popisu druhu T. bernhardti. Je v něm jedna velice důležitá informace, a totiž, že tento druh, byl prodáván pod nesprávným názvem T. petiveriana, což je ale druh jiný a nyní se pod tímto nesprávným označením nachází v chovech. Tudíž bych rád apeloval na všechny, kdo vlastní nějaké exempláře T. "petiveriana", aby si překontrolovali (nebo spíš nechali od někoho zkušeného překontrolovat, protože rozdíly nejsou na první pohled patrné), jakýže druh to vlastně mají, aby se předešlo případným omylům a křížení těchto 2 druhů, pokud by někdo měl jeden a jiný druhý druh a vyměňovali/prodávali, popř. pokud někdo kupuje od více zdrojů, aby se mu švábi nepomíchali.

Článek se mi bohužel nepovedlo sehnat jinde, než naskenovaný na stránce jednoho německého chovatele, ale dá se to přečíst.

Odkaz: http://www.schaben-spinnen.de/Content/content.php?cont=bernhardti

Maty

17.1.2012 19:51
chsajarsa

XXX.XXX.66.218

Ja bych zustal v klidu.. Ono ne zdaleka vsichni to uznavaji a nazory na rozdilnost se dost lisi. Navic jste schopen to poznat v podstate jen u mrtvych svabu. Uz jsem to diskutoval jak s Jorgem(autor tech stranek na ktere odkazujete, podle ktereho je svab pojmenovan), tak s p. Hromadkou a procital jsem posty na ruznych roach forech. Jorg na to samozdrejme dost tlaci a presvedcuje, ale protoze ta prava "peteveriana" zatim v chovech neni, tak bych to moc nehrotil.

nasuter

17.1.2012 20:05
nasuter

XXX.XXX.115.82

No právě proto, že peteriviana ještě v chovech není, tak by bylo dobré tohle chovat pod správným názvem, aby, kdyby se peteriviana do chovů dostala, v tom nebyl bordel :-)

nasuter

17.1.2012 20:07
nasuter

XXX.XXX.115.82

au, ani neumim psat, petiveriana samozrejme :D

17.1.2012 22:57
chsajarsa

XXX.XXX.66.218

No prave, ze to jeste neni uznavano vsemi, takze to jeste neni jiste, zda se jeste nebude tou systematikou hybat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík