Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2012 20:12
kathie

XXX.XXX.245.91

Zdravím, četla jsem už hodně názorů a zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi označením Achatina fulica a Lissachatina fulica, případně Achatina (Lissachatina) fulica... Našla jsem, že Lis. je poddruh Achatiny nebo že je to to samé. Taxonomie se často mění - jak je tomu tedy v současnosti? Děkuji za odpovědi :-)

26.3.2012 17:41
ZamenisS

XXX.XXX.165.239

jedná se pořád o totéž zvíře...
původně byl druh popsán (pro vědu) jako Achatina fulica, stejně jako některé jiné druhy podobných šneků (A.iredalei, A.achatina, A. albopicta...), později se zjistilo, že některé druhy se od ostatních odlišují, proto bylo potřeba je oddělit do jiného rodu - a tak dnešní správné označení tohoto druhu je Lissachatina fulica

26.3.2012 22:31
kathie

XXX.XXX.245.91

Děkuji za odpověď. V čem je teda zásadní rozdíl? Dočetla jsem se něco o rozmnožování, ale bylo to v angličtině a moc jsem toho nepobrala...

26.3.2012 22:38
ZamenisS

XXX.XXX.165.239

rozdíl není v ničem... je to pořád to samé zvíře, jen teď patří do jiného rodu... všichni jedinci Achatina fulica se teď jmenují Lissachatina fulica ;-)
je to fakt jen v tom jméně... zrovna tak například užovka červená (Elaphe guttata) dnes patří do rodu Panterophis, takže se jmenuje Panterophis guttatus...

Přidejte reakci

Přidat smajlík