Nad avinama ani neuvazuj...maj takovej dobrej zvyk chcipnout si jen tak ze zabavy. Taky jako u zacatecnika nepocitam s necim jako jsou nacviceny reflexy a schopnost zachovat se pri utekove situaci (stromaci jsou opravdu rychli). Ty Brachypelmy jsou lepsi volba, i kdyz pro zacatek zkusit spis albopilosu nebo vagans...proste prcka za par korun, u kteryho tolik ztrata financne neboli...ty barevny brachypelmy jsou uz trosku drazsi...i kdyz ne tak jak kdyz sem zacinal ja,kdy nejlevnejsi smithi vysla na 300+ 1. svlek :)
Ale zase jestli chceš mít jenom jednoho nebo dva pavouky, tak proč si nepořídit tu smitku nebo emilku, až tak nákladný to není a jsou krásný.... a když si přečteš nějakej článek o chovu pavouků, a budeš dodržovat základní podmínky, tak by neměl být problém. S odchovem už to je horší....
Jak řekl sova, avicularie je trochu risk.
s tím riskem u aviculárii počítam a ty vytříbený smysly jak říkl sova už celkem mám protože mi už párkrát utek gekon zední (mladá samice) a ti sou teda sakra rychlí když utíkaj jednou s terárka skočil přímo do radiátoru a půl hodiny sem musel čekat se sítkou v ruce (protože to bylo dost vysoko) taky sem musel nedávno do terárka dostat naštvánýho hroznýše a to bylo celkem zajímavý a asi na deset sekund takže ty ůtěky bych neřešil a navíc ta aviculária by mě vyšla levně protože je chová známej a uspěšně odchovává takže o finance bych se nebál a ta brachipelma by mě ve zveriměxu višla asi na 400 Kč malá emila nebo smithi a aviculária asi na dvě až čtyři stovky (podle velikosti) takže nevým ono by to vyšlo tak na stejno. ale jestli říkate že ze začátku tu brachypelmu tak radějí koupím tu
Ono chytat gekona a chytat stromovyho sklipkana je trosku rozdil :) Gekon neni jedovatej. Lepsi zacinat s pozemakama, ti jsou na nauceni manipulace nejlepsi (ja mam co rikat,zacinal sem s rodem Psalmopoeus,ale zase ja nenechal zvirata v prirode na pokoji od plinek,takze manipulovat sem umel v te dobe uz s kdecim. Kdyz uz bys teda chtel stromovyho sklipkana kterej tak nejak vypada, doporucuju Psalmopoeus irminia.
Ahoj, nejdříve chválím Tvůj dotaz, kdyby takto uvažovali všichni, kteří začínají, bylo by hned lépe :) .
Vše už tady jinak asi bylo napsáno, začínam stromákem není nejvíc dobré, pavouci z čeledi Theraposidae nejsou až tak extremně nebezpeční, ale je lepší začít opravdu se zemním druhem, ani G.rosea není zlý nápad, jinak veškeré Brachypelmy i Lasiodora. Jsou to vesměs hodní pavouci, kteří ale při provokování umí kousnout. Nejsou ale toxicky tolik významní, takže v případě že u Tebe nehrozí anafylaxe(anafylaktický šok z důvodu alergické reakce na toxin), jsi v pořádku. Já tenkrát začínal s G.rosea, potom Theraposidae blondi a vše bylo ok. pak se pochlub :)
David
Myslíš Theraphosa blondi?
Jestli si věříš na stromáka tak proč ne, díky brachypelmě nebo gramostole se třeba s tapíkem nebo irminiou nenaučíš nějak precizně zacházet, ale pomůže to. Jenom se vyhni toxicky významným druhům, to je jasný..... a pořiď si dlouhou pinzetu a mladýho pavouka, jak bue postupně růst, tak si na něj líp zvykneš.... já jsem to tak udělal....
jojo, Theraposa blondi, byla hodná, měl jsem ji tenkrát od juvenila a byla s ní sranda. Neměl jsem ji teda až do adulta - cca 25cm :D, takže nemohu komentovat jaký to je mít ntakový hovado doma :D po 16ti letech co chovám pavouky se specializuji už jen na chov čeledi Ctenidae, a to Phoneutria fera a Hexathelidae mám Atrax robustus 0,1 subadultní. užasní tvorové, kdo zná ten ví. je ale moc dobře, že se začátečníci ptají na rady zkušených.
Hezký večer
David
ps: foto mojí Atrax robustus
draky
napsal(a):
Tak toho atraxe opravdu závidim sháním ho kolik let a nic jak si kněmu přišel?
díky můj sen byl vždycky, i když pro spoustu lidí není mimo toxicitu nijak atraktivní, protože de facto není vidět. spousta lidí taky psala nesmysl, že samice je méně toxická než samec - totální nesmysl. popsal to i Dr.Raven, který je Australský odborník na rod Atrax.
Sehnat Atraxe je takřka nemožné, já díky tomu, že se znám s přednímy arachnology a s lidmy kteří žijí v Austrálii jsem tu šanci dostal a jsem za to vděčný. Jedná se o samici starou 3 roky, takže mládě, odchycenou přímo v Austrálii, s doloženou lokalitou. Takže chápu, že ho-jí sháníš léta a nic. z Austrálie je vývoz tvrdě zakázán a na zahraničních ento. burzách když už náhodou je, stojí cca 7-10 tisíc kč. což je dost, ale...
Phoneutrií sehnat nebylo až tak těžký, přitom je to neméně zajímavý pavouk, řekl bych až velmi zajímavý a baví mě každý den. Mám druh fera, který je toxicky nejvíce zajímavý z celé čeledi Ctenidae.
aukrox
napsal(a):
Ani jsem nevěděl že se A. robustus chová,jak ho máš dlouho?
moc lidí ho nechová a co jsem slyšel, jsem, dost možná jediný v Evropě , mimo Zoo Německo apod. tento pavouk se normálně do inzerce nedostane, alespoň by neměl. hlavní učinná látka jejího toxinu - robustoxin je opravdu velmi kvalitní koktejl jedu který je prokazatelně letální pro člověka. takže je i dobře že se nedá koupit na každé burze. Velmi opatrný ale musí člověk být i Phoneutrií fera, rychlejšího pavouka by jste hledali jen velmi těžko, mezi sklípkany už vůbec není. o toxicitě Phoneutrie není nutno se zmiňovat. jsem za oba tyto tvorečky moc rád a jsou užasní na pozorování.
foto Phoneutria fera.
Joooo...Phoneutrie sem mohl met, kamarad jich mel docela dost, ale jsem jeste relativne mladej a mam jeste v planu potkat poradnou divku, postavit dum, zasadit strom a zplodit syna a co sem videl jak agresivitu, tak rychlost techto potvor v kombinaci s toxicitou a naslednou letalitou, tak se to silne vylucuje :)
Tak když máš takové možnosti jde to hned lépe.Tak ať se ti daří jeto zajímaví pavouk jinak jsme ho před pár lety viděl na výstavě pavouků a štírů v centru Prahy poprvé byl ta vístava na staroměstkém náměstí pak se někam přesunula psal o tom i Kovařík v Akvárium terárium.Jinak Phoneutrie ty už jsme mohl mít taky ale abych pravdu řekl mám znich velký respekt jak už tady někdo zmiňoval zkombinování velmi prudkého jedu agresivitě a šílené rychlosti jsem to po dlouhém rozmýšlení raději zamítl ale to neznamená že se někdy rozhodnu jinak jak se znám:)
draky
napsal(a):
Tak když máš takové možnosti jde to hned lépe.Tak ať se ti daří jeto zajímaví pavouk jinak jsme ho před pár lety viděl na výstavě pavouků a štírů v centru Prahy poprvé byl ta vístava na staroměstkém náměstí pak se někam přesunula psal o tom i Kovařík v Akvárium terárium.Jinak Phoneutrie ty už jsme mohl mít taky ale abych pravdu řekl mám znich velký respekt jak už tady někdo zmiňoval zkombinování velmi prudkého jedu agresivitě a šílené rychlosti jsem to po dlouhém rozmýšlení raději zamítl ale to neznamená že se někdy rozhodnu jinak jak se znám:)
Děkuji :)
Oba mají něco do sebe. Ono i slečínka Atrax je VELMI rychlá na tom co si zapředla, až jsem to nečekal. Je to ale užasný pavouk a jak se to někomu nezamlouvá, mě se líbí že je vidět až v noci- v noci místo spánku koukám na terárko... :), navíc já absolutně odmítám věci jako štourat do ní pinzetou abych si ji vytáhl z nory i přes den, tohle nedělám. chci aby byla u mě v pořádku a měla se dobře :)
Phoneutria fera 1.0, to je trošku jiná hra. Nejen že se tedy jak všichni ví jedná o převážně stromového pavouka, který je zapsán v G.book 2012 jako nejjedovatěšjí pavouk of the world, je hlavně extrémně jiný proti ostatním pavoukům, i z čeledi Ctenidae. To, jakým způsobem loví, jak je to inteligentní pavouk - to doslova, neuvěřitelný. Hodně jsme to řešil zde :
http://forumbb.lasiodora.sk/viewtopic.php?f=8&t=1757
je zde i pár mých fotek :)
každopádně je z Tvé strany velmi chytré, že přistupuješ s respektem. Pan Mudr.Valenta by sice v případě uštknutí snad pomohl, není dobré ale v případě těchto pavouků provokovat naše zdravotnictví.
Klepu na dřevo, za ty léta mě žádný chovanec nekousl, možná i tím, že je mám opravdu jako mazlíčky a splnění svého snu, ne na exhibice jako pavouk vs. myš atd atd.
Navíc, rychlé pavouky jsem už choval, tenkrát když jsem měl krásnou Poecil. jsem si říkal jak je rychlá..rychlost Phoneutrie je ale z jiné planety. Hodně mě o nich naučil uznávaný odborník Standa Macík, kterýho si moc vážím a poslouchat ho je užasný. ps: to že chovám Atraxe a Phoneutrií neznamená, že se mi nelíbí i jiní pavoukovci, sklípkani. Ještě bych velmi rád tyhle mazlíčky - Sicarius hahni, Trechona venosa, Hadronyche, a možná i Macrothele c. nebo gigas. To ale časem. Přítelkyně je VELMI tolerantní ale nemužu mít doma 10 nejjedovatějších pavouků světa a to stejné u štíra :) takže prodávám Leiuruse q.. Hezký den
No spis nez drazdit zdravotnictvi tak drazdit media...takova NOVA by to roztahala jak vichrice poveseny pradlo :) No ten Valenta je odbornik,ale ja bych treba mel problem s tim,ze vrtulnikem to je od nas do Prahy cca 40 minut kdyz by letel na plnej kotel (beru v potaz cca 280 km/h maximalku). Proto se radsi vyhejbam jedovatejm a rychlejm priserkam....
sova
napsal(a):
No spis nez drazdit zdravotnictvi tak drazdit media...takova NOVA by to roztahala jak vichrice poveseny pradlo :) No ten Valenta je odbornik,ale ja bych treba mel problem s tim,ze vrtulnikem to je od nas do Prahy cca 40 minut kdyz by letel na plnej kotel (beru v potaz cca 280 km/h maximalku). Proto se radsi vyhejbam jedovatejm a rychlejm priserkam....
Souhlasím . Pokud je ale člověk rozumný a dodrží určitá pravidla, pavouk ho kousnout nemuže nebo alespoň se tohle riziko zminimalizuje. Měl jsem už spoustu pavouků, nějakej mi utekl, člověk jim to čistí, chytá je do kelímku, zbytky potravy pryč atd..a stejně se dá kousnutí vyhnout. Když to Phoneutrii čistím sem tam po delší době, nebo jsem jí dělal jiný interier terária, mockrát jsem ji musel dostat do nevelkého kelímku abych se vešel do terárka. Sranda to nebyla, ale je to o určitém cviku. Samozřejmě je základ jim tam zbytečně nešahat. Atrax je i když na to "nevypadá" taky velmi rychlý, tam ale jen dolévám stříkačkou vodu misky ke které se musím trochu probojovat :D přes pavučinu, a pinzetou zbytky potravy. vzhledem k tomu, že si v celem podzemním komplexu svého bytečku udělala ložnici zrovna nejblíž dvířek.., musím dávat velký pozor, protože i dvířka pravidelně zapřádá
hexathelidae
napsal(a):
sova - koukal jsem , o co se zajímáš a na Tvůj chov
kamarád by rád sehnal jednu z těchto krásek : Ischnomantis gigas, Hierodula grandis, Polyspilota aeruginosa, Choeradodis rhombicollis . nevíš jaká je možnost ? díky
Jaj...ten chov...to bylo kdyz sem si zakladal pred xy rokama profil. Ted jsem to z duvodu financnich, casovych, prostorovych, osobnich ,spatne konstelace hvezd atd. omezil na par sklipkosu, plazaku, obcas nejakej ten hmyzak me pod rukama proleti. Z tech co tady je vypsano, sem mel kratce jen aureginosu. Ta se da sehnat relativne slusne.
hexagen

XXX.XXX.210.148
Sklípkana kovovej ten je velmi klidný, ale při vyrušení bleskurychle reaguje a prchá před nepřítelem a a ty jeho skoky jsou taky docela abnormální :) Rozhodně bych šel do něj mám ho i jako pavoučka mám i jako přívěsek :) https://www.brunoshop.cz/privesky-ostatni-zvirata/s1273-privesek-pavoucek-z-chirurgicke-oceli/
hal3319agama
napsal(a):
jsem úplný začátečník v chovu sklípkanů a potřebuji poradit jaký druhby pro mě jako pro začátečníka byl nejvhodnější. Já jsem zatím uvažoval o koupi avicularia metalica nebo versicolor nebo brachypelma emilia smithi nebo auratum
ja doporucuji sklipkana kaderavyho! je to fajn kamos