Dobrý den,
v úterý (to znamená před třemi dny) se mi svlékl sameček kudlanky Creobroter elongata naposledy. Samice je o týden starší. Jde o to, že jsem ji před hodinoou přistihl visící hlavou dolu a ocásek vystrčený směrem k větvičce. Říkal jsem si, to je blbost, aby kladla vajíčka. No jo, druhá věc, která mě zarazila je, že sameček 'létal' po terárku jak splašený (a pokračuje). Je možné, že samička vypouští feromony a sameček tak rychle dospěl, že se chce pářit? Kudlanky jsem naposledy choval před 10 lety, takže si už nepamatuju, jak to tenkrát probíhalo. Oba jsou až moc dobře živení, i když sameček po posledním svleku začal odmítat kupovaná sarančata (poprvé po svleku jsem krmil v úterý) a já mu teď musím lovit na zahradě mouchy. Díky za odpověď
pítrson
napsal(a):
Dobrý den,
v úterý (to znamená před třemi dny) se mi svlékl sameček kudlanky Creobroter elongata naposledy. Samice je o týden starší. Jde o to, že jsem ji před hodinoou přistihl visící hlavou dolu a ocásek vystrčený směrem k větvičce. Říkal jsem si, to je blbost, aby kladla vajíčka. No jo, druhá věc, která mě zarazila je, že sameček 'létal' po terárku jak splašený (a pokračuje). Je možné, že samička vypouští feromony a sameček tak rychle dospěl, že se chce pářit? Kudlanky jsem naposledy choval před 10 lety, takže si už nepamatuju, jak to tenkrát probíhalo. Oba jsou až moc dobře živení, i když sameček po posledním svleku začal odmítat kupovaná sarančata (poprvé po svleku jsem krmil v úterý) a já mu teď musím lovit na zahradě mouchy. Díky za odpověď
Já myslím, že samec je ideálně na případné páření, můžete ho nechat i proletět v nějakém pokoji, kde nezapadne za skříň a podobně, to ho může líp připravit na páření, některé kudlanky to mají tak, že samec se musí přemístit a pářit se mimo místo, kde vyrůstal. Creoboter samici bych raději dal potravu, pokud máte jediného samce. Jednou mi samice relativně nažraná zlikvidovala za sebou minimálně 4 samce. Samec už moc žrát jako dospělý nebude a pro páření využijte dokud je aktivní, bude žít jenom několik dnů. Samce můžete opatrně přiblížit na větvičce zezadu za samici, pokud sebere odvahu, tak přeskočí, pak udělá otočku na samici a pokusí se spářit. Hodně štěstí. T. V.
Díky za odpověď. Všude jsem se dočetl, že je potřeba min. týden na to, aby pohlavně dospěl. Tak pro jistotu počkám ještě den, dva, jelikož na ně dnes nebudu mít čas, a pak zkusím. Na youtube jsem i objevil video, jak si samce nenechat sežrat, když už ho chytne pod krkem (mezi samce a její kusadla strčit špejli nebo něco jiného.. věřím, že to zabere, jen být případně dost rychlý). No a jelikož se samice dost 'vystavovala' a bylo vidět, že se jí rozevírá konec zadečku, tak předpokládám, že se páření sama nemohla dočkat. Důležitý poznatek - bylo šero, měl jsem puštěnou jen lampu na druhé straně místnosti.
postoj který popisujete u samice opravdu znamená, že samice vypouští feromony.. ohýbá zadeček k větvičce aby byl vystaven větru a feromony rozšiřoval co nejdál, pokud je samec nekde blízko je možné, že ho to pobudilo.. ale opravdu bych počkala alespoň ten týden od posledního svleku, už se mi i stalo (s jiným druhem), že samice byla temer nepřetržitě v tomto postoji dospělý samec vedle uplně šílel ač ještě nebyl pohlavně zralý, dala jsem je tedy k sobě, on na ni hned naskočil.. ale o nic se nepokusil.. seděl na ni i dalších pár dní a nešel sundat.. podle me si ji proste hlídal aby ji neoplodnil jiný samec do té doby než by byl pohlavně dospělý on, jak by to dopadlo se nedozvíme protože ten můj samec čekal moc dlouho a samice to nakonec nevydržela ho na sobě pořád vozit a slupla ho. :)