Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.6.2012 16:12
kathie

XXX.XXX.245.91

Dobrý den, odchytla jsem si pár housenek. Mám je ve skleněném teráriu, ale nejsem si jistá, co dát jako podloží. Měla jsem tam lignocel ale rychle na něm vše plesní... Případně pokud víte o nějakém návodu, jak si houseník vytvořit, budu ráda za sdílení.
Děkuji za rady, Kathie

19.6.2012 17:58
kathie

XXX.XXX.245.91

A ještě jeden dotaz - co byste doporučili jako potravu pro otakárka (myšleno jak housenka, tak dospělec)? Když nám housenka otakárka lozí po zahradě, je trestné si ji vzít domů? Děkuji

19.6.2012 18:33
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.151.22

kathie napsal(a):
A ještě jeden dotaz - co byste doporučili jako potravu pro otakárka (myšleno jak housenka, tak dospělec)? Když nám housenka otakárka lozí po zahradě, je trestné si ji vzít domů? Děkuji

pokud se jedná o otakárka fenyklového tak housenky je nejlepší krmit fenyklem popřípadě natí z mrkve, samozřejmě bez postřiku, u dospělce je vhodné krmení přezrálé sladké ovoce, kašičky z ovoce a slabý medový roztok, takto jsem krmil tropické babočky, ovšem dení motýl potřebuje prostorné zázemí pokud je v menším zařízení po krátké době si poničí křídla a uhyne, ideální je skleník nebo nějaká veliká místnost uzpůsobená přímo motýlům. co se týče housenky tak ta ve sklenici brzo uhyne, housenky většiny motýlů potřebují vzdušné větrané zázemí na které nesvítí přímé slunce, jelikož to je pro housenky téměř vždy jistá smrt (pokud by to mělo být dlouhodobější) vhodná by byla například miska od salátu (0,5-1litr) kde by se místo víčka připevnila na celou přední stranu jemná záclona (například gumičkou) krabička by se postavila na výšku, do ní umístila na stojato větvička a jako podklad se použil místo lignocelu papírový ubrousek, který by se pravidelně měnil, takovýto provizorní houseník umístit na místo kam nesvítí slunce a nebo ho zastínit, například kus před něho postavit prkýnko či jiný předmět a je hotovo. Luboš Jedlinský

19.6.2012 19:54
kathie

XXX.XXX.245.91

Děkuju, ubrousek už tam mám a "akvárium" má rozměr 12x23x16 cm, což jsou přibližně 4 litry. Místo víka tedy použiju starou záclonu. Fenykl sice nemáme, ale s mrkví by neměl být problém - mamka ji pěstuje. Moc děkuji za rady, už se těším, jak mi poroste :-) Zatím se mi vykuklily jen osenice a teď čekám na bekyně velkohlavé.
Moc děkuji za podporu, Kathie

26.6.2012 16:40
kathie

XXX.XXX.245.91

Tak už se mi zakuklil, ta kukla je náramně krásná, oproti bekyním. Chci se ale zeptat, jak (a jestli vůbec) ji mohu přesunout do většího "terárka"? Houseník je pro dospělce velmi malý. Je zavěšená na skle, takže moc nevím, co s tím, nerada bych ji nějak poškodila nebo traumatizovala otakárka. Bekyně i osenice stačilo jen položit na dno, ale ti se kuklili v hlíně, ne na skle. Děkuji všem za případné rady. Je to můj první denní motýl...
Kathie

26.6.2012 17:28
kathie

XXX.XXX.245.91

A ještě jeden dotaz, co žere dospělá bekyně? Stačí plátek jablka nebo žere něco extra? O tomhle na internetu ani v knihách nepíší nic...

26.6.2012 17:28
kathie

XXX.XXX.245.91

A ještě jeden dotaz, co žere dospělá bekyně? Stačí plátek jablka nebo žere něco extra? O tomhle na internetu ani v knihách nepíší nic...

Přidejte reakci

Přidat smajlík