Zdravím všechny chovatele,
mám dvě osmi centimetrové housenky. Do včerejška bylo vše v pořádku, lozily a papaly, jako normálně. Včera večer ale jedna začala kolem sebe tvořit velmi pevné vlákno. Do dneška se zamotala, ale do kukly to má daleko. Čím to je a co to je? Dělají to normálně třeba před kuklením? Zatím mi to žádný jiný motýl či můra neudělala. Napadlo mě, jestli to nemůže být teplotou - mám je v pokoji, kde je 21 stupňů a zatím jim nepřitápím.
Děkuji za reakce, jsem vděčná za jakýkoli tip.
Kathie
kathie
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele,
mám dvě osmi centimetrové housenky. Do včerejška bylo vše v pořádku, lozily a papaly, jako normálně. Včera večer ale jedna začala kolem sebe tvořit velmi pevné vlákno. Do dneška se zamotala, ale do kukly to má daleko. Čím to je a co to je? Dělají to normálně třeba před kuklením? Zatím mi to žádný jiný motýl či můra neudělala. Napadlo mě, jestli to nemůže být teplotou - mám je v pokoji, kde je 21 stupňů a zatím jim nepřitápím.
Děkuji za reakce, jsem vděčná za jakýkoli tip.
Kathie
Nejprve dvě housenky opravdu není mnoho, ale tento druh může udělat i řidší zámotek. V každém případě je ta teplota pro housenky dost nízká. Klasičtí Actias selene selene si hoví při 30 °C a vlhku, to co se chová často u nás v poslední době snese i nižší teploty, ale myslím tak kolem 25 °C by bylo pro housenky lepší. Motýli naopak snesou i nízké teploty. pokud se housenka má kuklit, tak hlavně výrazně změní barvu - z výrazné zelené na spíše zelenohnědou. T. V.
kathie
napsal(a):
A ještě jeden dotaz - v čem chovat dospělé motýly? Nemám skleník a mít je v plastovém boxu 50x30 mi přijde drastické, ačkoli chovatel, od kterého je mám, mi tvrdil, že to stačí...
Ještě jednou předem děkuji,
Kathie
Chovat motýly v plastovém boxu opravdu není vhodné. Nejjednodušší je sehnat si v nějakém hračkářství nebo supermarketu skládací síťku na drobné věci nebo oblečení (pokusím se připojit nějaké foto) a nahoru dát kus látky. V tom se motýli dobře líhnou a mohou se i pářit. Nebo vzít velkou kartonovou krabici vyřezat do stran velká okna, takže zůstane jenom taková kostra a celé potáhnout starou záclonou. Je to za pár korun. T. V.
Zdravím, tak jsou to tři dny a housenka je pořád jen "housenka" v zámotku. Je to normální? Za jak dlouho by se měla doopravdy zakuklit - do pevné schránky, z které se pak vyloupne? Když se podívám na ten vláknitý zámotek proti světlu tak tam jen leží housenka. Možná to moc řeším a je to takhle u nich normální, ale nic moc jsem o tom na netu nenašla a nerada bych o ně přišla,
Děkuji,
Kathie
Měla by trochu změnit tvar - zkrátit se a pak svléknout pokožku a promění se v kuklu, to může trvat několik dnů podle podmínek, ale čekal bych tak do pěti dnů, nevím to přesně u tohoto druhu, respektive už si to nepamatuji. Pokud se nepromění v kuklu, tak to může být chybou v chovu nebo zdegenerovaným materiálem. Kuklu musíte rosit. Já jsem to u tohoto druhu dělal tak, že jsem vzal jednou za tři dny kukly, ponořil na půl minuty do vlažné vody a zase rozložil na dno houseníku na vrstvu papírových ubrousků. T. V.
Samice klade i na stěnu nebo strop, nemusí mít nutně živnou rostlinu. Chce to hlavně na noc vlhčit. Můžete dát například za síťovinu látku, aby vznikly pro samici nerovnosti pro kladení (tj. malý prostor mezi siťovinou a další vrstvou) a samice bude ochotněji klást vajíčka. Pokud se teda sejde pár. pokud se nesejde, tak bych doporučoval raději motýly nechat čekat v ledničce, než ho nechat vyschnout. Pak už se nespáří. T. V.