Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti s chovem kožojedů. Chci je na čištění kostí a lebek. Případně nějaké rady nebo chovatele, kde by se dali sehnat.
Díky za odpovědi
Richard123

XXX.XXX.24.162
no chtěl bych ti jenom říct že kožojed neni nejlepší volby pro čišťení lebek.Lebky je nejlepší vyvařit (doba záleží na velikosti) obrat z ní vivařené maso a následně vibjelit peroxidem mně se osvjedčil 30% pokud se ti ale hlavu nechce obírat tak ji hoď do mraveniště lesních mravenců (ti sou na to nejlepší) a nech ji tam tak 2 týdny potom ji vibjel peroxidem
PS kožojedi ti adi zdaleka lebku nevibjelí
Richard123
napsal(a):
no chtěl bych ti jenom říct že kožojed neni nejlepší volby pro čišťení lebek.Lebky je nejlepší vyvařit (doba záleží na velikosti) obrat z ní vivařené maso a následně vibjelit peroxidem mně se osvjedčil 30% pokud se ti ale hlavu nechce obírat tak ji hoď do mraveniště lesních mravenců (ti sou na to nejlepší) a nech ji tam tak 2 týdny potom ji vibjel peroxidem
PS kožojedi ti adi zdaleka lebku nevibjelí
Ale spousta preparatoru prave kozojedy pouziva na cisteni kosti.
VAJ

XXX.XXX.13.111
Dobrý večer Richarde123,
kožojedi jsou vhodnou i zároveň nevhodnou volbou při preparaci drobných kostřiček, protože po zkonzumování svaloviny se pustí do chrupavek a u menších preparátů hrozí překousnutí chrupavek u prstů či prokousnutí stejných tkání u lebek. Lze tomu předejít kápnutím na tyto pojiva drobné množství vteřinového lepidla. Ale v případech pozorného dohledu, trochu zkušeností je to pro mě první volba, z pohledu relativně nízké invazivity.
Jinak metody, co jste zde popsal nejsou zrovna vhodné pro tvorbu muzejních preparátů, poněvadž teplota, přes 30°C může poškodit kosti, ale spíše než kosti tak můze zapřičinit popraskání zubní skloviny. Ta se dá opravit, ale je to zbytečné, když jsou šetrnější postupy.
S pozdravem
VAJ.