Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2013 12:50
krek2

XXX.XXX.171.81

Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti s chovem kožojedů. Chci je na čištění kostí a lebek. Případně nějaké rady nebo chovatele, kde by se dali sehnat.
Díky za odpovědismajlík

Richard123

2.2.2013 21:17
Richard123

XXX.XXX.24.162

no chtěl bych ti jenom říct že kožojed neni nejlepší volby pro čišťení lebek.Lebky je nejlepší vyvařit (doba záleží na velikosti) obrat z ní vivařené maso a následně vibjelit peroxidem mně se osvjedčil 30% pokud se ti ale hlavu nechce obírat tak ji hoď do mraveniště lesních mravenců (ti sou na to nejlepší) a nech ji tam tak 2 týdny potom ji vibjel peroxidem
PS kožojedi ti adi zdaleka lebku nevibjelí

13.2.2013 20:21
hedgehog

XXX.XXX.187.197

Richard123 napsal(a):
no chtěl bych ti jenom říct že kožojed neni nejlepší volby pro čišťení lebek.Lebky je nejlepší vyvařit (doba záleží na velikosti) obrat z ní vivařené maso a následně vibjelit peroxidem mně se osvjedčil 30% pokud se ti ale hlavu nechce obírat tak ji hoď do mraveniště lesních mravenců (ti sou na to nejlepší) a nech ji tam tak 2 týdny potom ji vibjel peroxidem
PS kožojedi ti adi zdaleka lebku nevibjelí

Ale spousta preparatoru prave kozojedy pouziva na cisteni kosti.

13.2.2013 20:26
hedgehog

XXX.XXX.187.197

Zapomnel jsem,zkuste hedat Dermestid beetle (Dermestes spp.)

VAJ

6.11.2016 21:02
VAJ

XXX.XXX.13.111

Dobrý večer Richarde123,
kožojedi jsou vhodnou i zároveň nevhodnou volbou při preparaci drobných kostřiček, protože po zkonzumování svaloviny se pustí do chrupavek a u menších preparátů hrozí překousnutí chrupavek u prstů či prokousnutí stejných tkání u lebek. Lze tomu předejít kápnutím na tyto pojiva drobné množství vteřinového lepidla. Ale v případech pozorného dohledu, trochu zkušeností je to pro mě první volba, z pohledu relativně nízké invazivity.
Jinak metody, co jste zde popsal nejsou zrovna vhodné pro tvorbu muzejních preparátů, poněvadž teplota, přes 30°C může poškodit kosti, ale spíše než kosti tak můze zapřičinit popraskání zubní skloviny. Ta se dá opravit, ale je to zbytečné, když jsou šetrnější postupy.

S pozdravem

VAJ.

Přidejte reakci

Přidat smajlík