Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2013 21:01
aymy

XXX.XXX.49.93

Zdravím nadšené entomology a táži se jich, ke kterému druhu motýla patří tyto hnědé a ze spodu světle zelené zatím asi 3 cm dlouhé housenky. Vylíhly se na větvičce vrby jívy, co by velikonoční výzdoby. Podařilo se mi nasbírat asi 15 ks do sklenice a daří se mi je vykrmovat. Chutnají jim květy vrby, listy ředkvičky a klíčená pšenice. Zatím netuším co potřebují ke kuklení- jestli se zavěsí, nebo zahrabou ap. a jestli nemnožím nějakého škůdce. Myslela jsem, že to bude stužkonoska, ale asi to bude spíše nějaká obyčejnější můra...no nevím, poradí někdo?

21.4.2013 15:15
kolly

XXX.XXX.219.1

ahoj
řekl bych, že to budou nějaké pilatky (Tenthredinidae) či jiné housenice Hymenopter...
vk

25.4.2013 07:48
insecta

XXX.XXX.140.14

Ahoj,
jsou to housenky Xanthia icteritia, česky nevím. Housenky zeřou zpočátku "kočičky" vrby a když povyrostou padají na zem a žerou různé byliny (já je krmím úspěšně pampeliškou). Až budou větší a půjdou se kuklit, tak pozor... dělají prepupy a dlouho trvá, než se zakuklí... tohle je "rizikové" období, chce to vlhko, ale ne zase moc, nesmí nikde v okolí nic plesnivět... mam je mezi ubrousky, které občas vlhčím.

30.4.2013 00:28
aymy

XXX.XXX.32.178

Jéé, tak to je ono! Díky! Zlatokřídlec vrbový, pěkný! Už se kuklí smajlík Tak už s nimi nehýbu. Jsou ve vrstvě hoblin a nad nimi trochu rašeliny a tu občas orosím, zdá se že jim to zatím vyhovuje. Někteří si domeček z vláken přilepili na dno sklenice, tak na ně pěkně vidím.
Nevíte jak dlouho budou zakuklení? Zatím jsou to spící housenky ve vláknitém domečku.

2.6.2013 20:33
aymy

XXX.XXX.32.23

Děkuji za správnou identifikaci motýlka! Těší mne, že tu chodí znalci. V noci se vykuklil první. Zapózoval, a již je na svoboděsmajlík

2.6.2013 20:38
aymy

XXX.XXX.32.23

2.6.2013 20:40
aymy

XXX.XXX.32.23

5. tady mu to sluší ještě víc

An.

28.4.2020 01:39
An.

XXX.XXX.223.184

Ahoj všem, mám taky tuto housenku. Už přes 24 hodin je zahrabaná ve hlíně a nyní se mi ve sklenici objevily pravděpodobně svilušky a já nevím co s tím. Nejradši bych vše ve sklenici vyměnila, ale nevím, zda je housenka již zakuklená nebo ne a bojím se, že jí vyruším. Nevíte, jak dlouho po zahrabání se housenka zakuklí nebo zda mohou svilušky housence ublížit? Děkuji moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík