Zdravím nadšené entomology a táži se jich, ke kterému druhu motýla patří tyto hnědé a ze spodu světle zelené zatím asi 3 cm dlouhé housenky. Vylíhly se na větvičce vrby jívy, co by velikonoční výzdoby. Podařilo se mi nasbírat asi 15 ks do sklenice a daří se mi je vykrmovat. Chutnají jim květy vrby, listy ředkvičky a klíčená pšenice. Zatím netuším co potřebují ke kuklení- jestli se zavěsí, nebo zahrabou ap. a jestli nemnožím nějakého škůdce. Myslela jsem, že to bude stužkonoska, ale asi to bude spíše nějaká obyčejnější můra...no nevím, poradí někdo?
Ahoj,
jsou to housenky Xanthia icteritia, česky nevím. Housenky zeřou zpočátku "kočičky" vrby a když povyrostou padají na zem a žerou různé byliny (já je krmím úspěšně pampeliškou). Až budou větší a půjdou se kuklit, tak pozor... dělají prepupy a dlouho trvá, než se zakuklí... tohle je "rizikové" období, chce to vlhko, ale ne zase moc, nesmí nikde v okolí nic plesnivět... mam je mezi ubrousky, které občas vlhčím.
Jéé, tak to je ono! Díky! Zlatokřídlec vrbový, pěkný! Už se kuklí Tak už s nimi nehýbu. Jsou ve vrstvě hoblin a nad nimi trochu rašeliny a tu občas orosím, zdá se že jim to zatím vyhovuje. Někteří si domeček z vláken přilepili na dno sklenice, tak na ně pěkně vidím.
Nevíte jak dlouho budou zakuklení? Zatím jsou to spící housenky ve vláknitém domečku.
Děkuji za správnou identifikaci motýlka! Těší mne, že tu chodí znalci. V noci se vykuklil první. Zapózoval, a již je na svobodě
An.

XXX.XXX.223.184
Ahoj všem, mám taky tuto housenku. Už přes 24 hodin je zahrabaná ve hlíně a nyní se mi ve sklenici objevily pravděpodobně svilušky a já nevím co s tím. Nejradši bych vše ve sklenici vyměnila, ale nevím, zda je housenka již zakuklená nebo ne a bojím se, že jí vyruším. Nevíte, jak dlouho po zahrabání se housenka zakuklí nebo zda mohou svilušky housence ublížit? Děkuji moc