Chov Goliathus Goliathus

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2013 15:26
michal.siegel

XXX.XXX.20.140

Milí chovatelé,

chtěl bych do své chovné sbírky přidat dalšího chovance, a sice Goliathus goliathus pravděpodobně conspersus. Brouzdal jsem po internetu, ale jediné, co jsem našel i pod anglickými výrazy byly jakési doplňky pro PC značky Goliathus. Když už jsem nalezl nějakou tu zmínku a diskuzi, reakce na dotaz ohledně chovu tohoto brouka byla zeptat se chovatelů na emailu. Tady si ale myslím je možnost srovnat názory mnoha chovatelů.

Předpokládám, že substrát se bude skládat z listovky a trouchu jako vždy, pouze nevím poměr, protože zlatohlávci mají rádi více listovky a vcelku málo trouchu, ale u tohohle brouka mi něco říká, že by to mohlo být klidně půl na půl. Potřeboval bych také vědět vlhkost, ideální by bylo, kdyby někdo mohl porovnat s rodem Xylotrupes.

Jako chovnou nádobu bych použil box o rozměrech 60 x 35 x 40cm (délka x šířka x výška). Kolik larev je v takovémto boxu možno chovat v posledním instaru? Jinak jsem myslím někde četl, že larvy nejsou kanibalistické. Přikrmoval bych asi přezrálým banánem (akorát jsem nikdy nepochopil, jak larvy žijící nalepené u dna sežerou banán na povrchu substrátu smajlík ).

Uvítám jakoukoliv radu ohledně chovu tohoto nádherného brouka.

Michal

31.10.2013 13:02
lukasbyferox

XXX.XXX.139.27

Chov tohoto druhu je vcelku obtížný, pokusím se popsat alespoň nejdůležitější věci. Na internetu je i pár návodů na chov v angličtině, ale nechci dávat odkazy, abych neporušil nějaká pravidla diskuse.
Snad se nic nestane, když napíšu, at zadáš do googlu tag ,,goliathus goliathus breeding,, a něco zajisté najdeš.
Ted jen stručně k chovu.
Imaga: chov v středně vlhkém až vlhčím substrátu, hloubka alespon 25cm, 30cm je ideální. Pravidelně larvy přebírat, jsou kanibalistické. Nejlépe poznáš že už některé jsou vylíhnuté podle cestiček v substrátu na skle. Neprobírat spodní vrstvu substrátu (5cm), je zde velká pravděpodobnost výskytu vajíček, které jsou vcelku náchylné na manipulaci. Substrát by se měl používat listovka cca 40% a rašelina cca 60% (rašelina drží konstatntní vlhkost ve všech vrstvách). Je vhodné samce udržovat v jiné nádobě a pouze připouštět (není ovšem podmínkou, já to třeba nedělal), samec neporuší nakladená vajíčka či malé larvičky. První odběr jsem dělal přibližně po šesti týdnech, dále pravidelně přibližně po měsíci.
Larvy: Malé L1 se výhradně živí substrátem, udržovat v malých nádobkách, mě se osvědčili filmovky. Ještě před svlekem do L2 je nutné začít přikrmovat (granule pro štěnata se zdají být celkem vhodné, ale může to být cokoliv s vyšším obsahem proteinů). Když se zdá být filmovka malá, přesunu je do 150ml krabiček, kde mohou být až do počáteční fáze L3. Má konečná krabička pro chov je cca 450ml, kde je nechávám až do putovní fáze (může se zdát malá, ale larvy lépe hledají jídlo, než ve velkém kontejneru). Ještě ke krmení - cca jednou za 5 dní, měnit substrát min jednou do měsíce (krmení přináší řadu roztočů a je nutno jím předcházet).Krmit dle potřeby - snědla vše, příště dám víc, něco nesnědli, příště dám mín (postupem času to má člověk celkem v oku, kolik jak velká larvy přibližně spotřebuje, nutné je také odstranovat nesnězené zbytky). Substrát pro chov larev není tolik důležitý, stejně ho nejedí. Vlhkost střední. Když už se nějací roztoči objeví na larvě, nejlepší je mechanické vyčištění mokrým jemným kartáčkem na zuby pro děti, ale nemají to rádi, zlatě, když se to nestane.
kokon: jak se dostane larva do putovní fáze (snaží se utéci, mírný pokles hmotnosti, lehké zažloutnutí, odmítá potravu) je nutné larvy přemístit do nádoby cca 5l, v které se dokáže zakuklit. Zde je velmi důležitý substrát, který by měl být přibližně 60% hrubšího písku a 40% rašeliny při mírné vlhkosti. Po zakuklení cca 4 týdny je nutno kokon opatrně vyhrabat a nechat částečně vysušit (například ho nechat z poloviny odkrytý, nebo přesunout do suššího substrátu). Pozor na úplné vyschnutí. cca 4 měsíce nechat a umístit do znovu vlhkého substrátu (snažit se napodobit přirozený průběh období sucha a deštů). Když se vše povede, mělo by se po pár týdnech objevit imago

To vše je jen tak v kostce. Z toho plyne, že je potřeba na chov tohoto druhu hodně času, námahy a zápalu, aby snažení nebylo zbytečné. Snad alespoň trochu můj příspěvek pomůže.

31.10.2013 15:41
leptomeson

XXX.XXX.198.146

Popis je dobrý len by som doplnil jednu vec. Larva L2/L3 bežný substrát nežerie ale bez problémov žerie vysokokvalitné fermentované substráty po celú dobu. Najlepšie na prikrmovanie sú bud bielkoviny hmyzu alebo tzv Bakers (dakujem za tip anglickým priateľom) čo sú granule pre štence ale sú mäkké, stlačiteľné. To žerú všetky druhy výborne.
Inak ešte by som sebakriticky priznal že väčšinou mi larvy v kokone bud sčernajú alebo vyschnú. Je to pre mňa naozaj problém to navlčiť presne a to už to skúšam (s drobnými prestávkami smajlík ) viac ako 20 rokov. Dostať larvu do kukly nie je problém. Problém je aby sa vyliahly.

1.11.2013 20:38
BeetleCraft

XXX.XXX.57.165

Chtěl jsem se zeptat, jak je to se sehnáním larev? Děkuji

1.11.2013 22:09
michal.siegel

XXX.XXX.20.185

Dobrý den,

děkuji Vám, Vaše poznatky ohledně chovu mi rozhodně velice pomohly, jelikož v této chvíli jsou to jediné, co o chovu Goliathuse vím. Napsal jste to velice pěkně - je prostě potřeba dodržet podmínky přirozené pro vývoj brouka. No tak myslím, že ještě chvíli počkám a získám více zkušeností na jiných, ne tak problémových druzích a potom se na něj konečně vrhnu. Každopádně ještě jednou Vám velice děkuji.

s pozdravem
Michal Siegel

1.11.2013 22:09
michal.siegel

XXX.XXX.20.185

Dobrý den,

děkuji Vám, Vaše poznatky ohledně chovu mi rozhodně velice pomohly, jelikož v této chvíli jsou to jediné, co o chovu Goliathuse vím. Napsal jste to velice pěkně - je prostě potřeba dodržet podmínky přirozené pro vývoj brouka. No tak myslím, že ještě chvíli počkám a získám více zkušeností na jiných, ne tak problémových druzích a potom se na něj konečně vrhnu. Každopádně ještě jednou Vám velice děkuji.

s pozdravem
Michal Siegel

1.11.2013 22:12
michal.siegel

XXX.XXX.20.185

Leptomeson:

děkuji za připomínku, rozhodně ji vezmu na vědomí.

A larvy lze sehnat i zde na iFAUNě, hmyz je prostě sezonní, pokud se nejedná o import, chce to procházek. Mohu-li doporučit, chovatel pan Jiří Synek by měl příští měsíc obdržet larvy včetně Goliathuse, sledujte nabídky v inzercích.

s pozdravem
Michal Siegel

2.11.2013 22:16
BeetleCraft

XXX.XXX.57.165

tady jsem našel taky něco o chovu http://www.naturalworlds.org/goliathus/

Přidejte reakci

Přidat smajlík