Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2006 11:48

Našel jsem ho v Krkonoších v chalupě (cca 900 m n. m.) ve vlhkém sklepě.
Pavučina typická snovačkovská. Připadá mi ale moc velká (12 mm), dočetl jsem se, že dorůstají max. 9 mm. Během převozu ztratila zájem o kokon a přesto, že jí občas na něj posadím, zase z něj sleze. Mám ji v okně mezi skly (starý barák), místa má habaděj ale pavučinu zatím nedělá. Pozná to někdo s jistotou?

11.8.2006 11:51

ivanmarik napsal(a):
Pavučina typická snovačkovská. Připadá mi ale moc velká (12 mm), dočetl jsem se, že dorůstají max. 9 mm. Během převozu ztratila zájem o kokon a přesto, že jí občas na něj posadím, zase z něj sleze. Mám ji v okně mezi skly (starý barák), místa má habaděj ale pavučinu zatím nedělá. Pozná to někdo s jistotou?

ještě zvětšená hlavohruď

11.8.2006 11:51

ivanmarik napsal(a):

No já to sic nepoznám ale Sova nebo VH to budou vědět....

11.8.2006 11:56

stanislav napsal(a):
No já to sic nepoznám ale Sova nebo VH to budou vědět....

Dík, to je fofr, snad se ozvou.
P.S. Neumím tu dát všechny obázky najednou, tak další snímek pro srovnání velikosti.

11.8.2006 12:01

ivanmarik napsal(a):
ještě zvětšená hlavohruď

a ještě kokon

11.8.2006 17:13

ivanmarik napsal(a):
Dík, to je fofr, snad se ozvou.
P.S. Neumím tu dát všechny obázky najednou, tak další snímek pro srovnání velikosti.

Je to meta temnostní (Meta menardi), patří mezi čelistnatky (Tetragnathidae).

11.8.2006 19:26

argy napsal(a):
Je to meta temnostní (Meta menardi), patří mezi čelistnatky (Tetragnathidae).

Meta to nebude. Ještě jednou - pavučina snovačkovská. Mety dělají podobnou křižákům, kam tuším kdysi patřily.

11.8.2006 20:33

ivanmarik napsal(a):
Meta to nebude. Ještě jednou - pavučina snovačkovská. Mety dělají podobnou křižákům, kam tuším kdysi patřily.

máš pravdu,ale ta síť nemohla být od ní. Už podle tvaru hlavohrudi,snovačky ji mají témeř kulovitou.Dále pak typická kresba na hlavohrudi a zadečku,velikost na naše snovačky velká.
A ještě typický kokon a typické prostředí ve kterém byla nalezena.Dovoluju si říct, že je to téměř uritě samička M.menardi

11.8.2006 21:19

argy napsal(a):
máš pravdu,ale ta síť nemohla být od ní. Už podle tvaru hlavohrudi,snovačky ji mají témeř kulovitou.Dále pak typická kresba na hlavohrudi a zadečku,velikost na naše snovačky velká.
A ještě typický kokon a typické prostředí ve kterém byla nalezena.Dovoluju si říct, že je to téměř uritě samička M.menardi

Nechci mít tvrdou hlavu a netvrdím, že to je Steatoda (proto se ptám), ale těch potvor tam bylo víc a všechy měly pavučinu snovaček. Vzal jsem dvě, tu menší jsem našel dneska mrtvou polosvlíknutou, tak posloužila za večeři
křižákovi co ho mám mezi kytkama.
Ještě detail abdomenu.

11.8.2006 22:01

ivanmarik napsal(a):
Nechci mít tvrdou hlavu a netvrdím, že to je Steatoda (proto se ptám), ale těch potvor tam bylo víc a všechy měly pavučinu snovaček. Vzal jsem dvě, tu menší jsem našel dneska mrtvou polosvlíknutou, tak posloužila za večeři
křižákovi co ho mám mezi kytkama.
Ještě detail abdomenu.

Koukal jsem po webu, asi to bude přece jenom ta Meta. Dík za informaci.

14.8.2006 10:16

ivanmarik napsal(a):
Koukal jsem po webu, asi to bude přece jenom ta Meta. Dík za informaci.

stopro meta, ma silene trnite nohy, coz snovacky nemaji :) VH

Přidejte reakci

Přidat smajlík