Zdravím všechny chovatele!
Chtěl bych svůj chov brouků rozšířit o další dva druhy zlatohlávků, a to sice Eudicella nayssica a Chelorrhina polyphemus. U rodu Eudicella by žádný kanibalismus být neměl. Když jsem se však chovatele ptal na Ch. polyphemus, odpověděl mi, že všechny larvy jsou zprvu více méně kanibalistické.
Takže se vás chci zeptat, lze chovat larvy Ch. polyphemus společně už od instaru L1?
zdraví
Michal Siegel
Uživatel s deaktivovaným účtem

michal.siegel
napsal(a):
Chtěl bych svůj chov brouků rozšířit o další dva druhy zlatohlávků, a to sice Eudicella nayssica a Chelorrhina polyphemus. U rodu Eudicella by žádný kanibalismus být neměl. Když jsem se však chovatele ptal na Ch. polyphemus, odpověděl mi, že všechny larvy jsou zprvu více méně kanibalistické.
Takže se vás chci zeptat, lze chovat larvy Ch. polyphemus společně už od instaru L1?
zdraví
Michal Siegel
Nelze, sežraly by se. Dají se v L1 vcelku dobře chovat ve filmovkách, později v zavařovačách. Později ve 3. instaru je možné chovat je v 5ti litrových sklenicích tak po 2-3 kusech, když jsou těsně před kuklením.
Oto Petřík
nasuter

XXX.XXX.70.26
nejlepší je nakoupit si hromadu 4-5l krabic, všechno to narvat hrabankou a do každý z nich vrazit jednu larvu... substrát jí vydrží skoro do kuklení, potom jednou vyměníš a nemusíš řešit přemisťování z filmovek, kontrolovat růst, ai nic takovýho (+ se daj skládat na sebe). Prostě je zavřeš a cca po 10 měsících zkontroluješ, jestli maj ještě dost substrátu, kdyžtak vyměníš.
michal.siegel
napsal(a):
zdraví
Michal Siegel
Dobrý den, moje zkušenosti : Eudicella některé druhy jsou kanibalistické, hlavně pokud budou mít larvy málo prostoru, tak L2 sežerou svlékající se L1. U Ch. polyphemus se dají larvy chovat do L2 společně s minimálními ztrátami, pokud jsou stejně velké. Dá se to řešit i tak, že do větší bedny dám vrstvy substrátu oddělené pláty kůry a larvy si tam najdou svoje místečko. Problém nastane při svleku do L3 kdy první larvy začnou žrát ty další čerstvě svlečené. Výhodu to má jedinou, že pak jsou z těch prvních pěkní brouci (obrázek). Já jsem třeba měl v bedně vždy deset larev a po takové probírce zbyly 2 - 3 L3, které jsem pak dal na kuklení samostatně. Například u Ch. savagei toto nefunguje, tam se požírají i L1 pokud na sebe narazí.T. V.