Zdravím všechny chovatele, entomology a zájemce o říši hmyzu .
Minulý rok jsme byli v Chorvatsku a já jsem hledal usilovně hmyz, kde se jen dalo. Byli jsme v pobřežním městečku Gradac, které je jedno z nejjižnějších v Chorvatsku vůbec. Reliéf krajiny je následující - moře, to přechází v pláže, které jsou jediným rovným biotopem. Dále už se všechno táhne do kopce - prvních pár desítek metrů je zastavěno obchody, domy, hotely, ..., dále už vedou jen cesty do hor. Všichni básní, jak lze pod každým kamenem najít štíra, všude lezou brouci a létají nádherní motýli... Já jsem našel jen všudypřítomné cikády (také přikládám fotku , semtam nějakého pidi pavouka s hranatou ostnatou prd*lkou a dvě cca 10 - 12cm sarančata (nebo kobylky? :-D). Když jsem vyšel po cestě asi o 50 - 100 metrů (myšleno vzhledem k nadmořské výšce) výše, po dlouhém hledání jsem začal krom malých kobylek nacházet také drobné kudlanky - co jsem prohledal entom. fóra, tak asi Ameles decolor. Motýl ani jediný, jen v noci nějaké ty můry vesměs dost podobné našim a velikostně nic moc. Akorát po cestě do Chorvatska jsme na benzince viděli nějakého martináče - oranžový, na každém křídle tmavé "oko", rozpětí okolo 13 - 15cm.
Naopak si pamatuji z dětství, že jsme jezdili za známým, kde byly všechny zahrady hustě osazeny kvetoucími, nádhernými rostlinami, kiwi keříky, kaktusy, mučenkami, citrusy - prakticky vším možným. V Gradaci byly jen citrusy (ovšem na každé zahrádce v obrovském množství), fíkovníky a jedna jediná pithaya. Tam, kam jsme jezdili kdysi byli nádherní brouci i motýli - například otakárek ovocný, také různí martináči, velké kudlanky - zkrátka kvanta všudypřítomné nádherné havěti . Přesné místo si nepamatuji, jen vím, že blízko (na dohled) bylo město Trogir.
Proto se ptám - zná někdo také lokalitu, kde se to hemží nádherným hmyzem, jaký se hemžil i u známého mého zesnulého dědy? Pokud chcete ochraňovat hmyz, tak se nebojte - chci si ty krasavce prohlédnout a nafotit, nikoliv je sbírat, z Chorvatska mám po dědovi již hotovou sbírku . Ptám se proto, že v létě plánujeme dovolenou opět v Chorvatsku. Pokud by nebyla možnost někde u Trogiru, tak ať mám popřípadě v záloze jinou hmyzí velmoc
.
Těším se na všechny odpovědi
S pozdravem
Michal Siegel
nasuter

XXX.XXX.70.26
lokalitu nevím, byl jsem na tom v Chorvatsku úplně stejně, ale je škoda, že jste nepřivezl pár těch Amelesek, jsou pekny a zajimavy, akorat se to doma tezko mnozi :/...
Už jsem na to reagoval, ale nevidím to tu, proto to tu možná bude časem dvakrát :). Pár amelesek jsem si přeci jen dovezl a pokusil se je odchovat, protože jsem je u nás nikde v nabídce neviděl. Všechny přijímaly potravu, ovšem po čase pomřely. K páření nikdy nedošlo. Někde jsem se dočetl, že snad o jejich chovu není nikde nic napsáno, jen jeden článek vyšel v nějakém terarijním časopise a nepojednával tuším o moc velkém úspěchu chovu. Tedy jejich chov byl experimentální s napodobením co nejvíce klimatu, ve kterém žily. Bohužel se nepovedl. Pokud na ně narazím znovu, zkusím je opět odchovat. Ještě si předem načtu různá zahraniční fóra, pokud o nich bude něco tam. Co se mi na nich líbilo, tak že více méně pořád skákaly :).
nasuter

XXX.XXX.118.194
Jo, já to měl právě úplně stejně, dovezl jsem jich asi 20 a nerozmnožily se, asi to bude chtít nějak vychytat teplotu a vlhkost...
Ja amelesky dochoval,ale da to fusku a chce to experimentovat. (mel sem A. spallanziania)...taky me prezily z cca 50ti 3 :) Hlavni je, podobne jako u nasich M. religiosa,dulezita fotoperioda. Jinak, zalezi kdy si v tom ChR. byl...ono je to tam posunuty asi o mesic oproti nam, u nas mas gradaci entomofauny cca cerven, tam to byva v kvetnu a suchy prazdninovy mesice jsou, obvzlaste tam na jihu, vicemene entomomrtvy. Rezavej martos je , dalo by se rici invazni, Antherea yamamai (tusim m. japonsky). Prtavy kudlanky jeste muzou byt Geomantis larvoides.