Scvrkle larvy nosoroziku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2014 00:36
michal.siegel

XXX.XXX.41.194

Zdravim vsechny,

Pred chvili jsem kontroloval larvy X. gideon sumatrensis a vsiml jsem si, ze larvy (L3) se zmensily asi na polovinu, jenom sirka jim zustala takze vypadaji jako protahlejsi vajicko. Navic jejich povrch je jakoby zmackany, larvy budi dojem stareho scvrkleho rajcete. Doposud jsem choval jen zlatohlavky (Eudicella, Mecynorrhina, Chelorrhina, Pachnoda, Dicronorrhina), kde jsem se s podobnym pripadem nesetkal. Jedna se fazi pre-pupy? Larvy chovam v hrabance a trouchu pul na pul. Poradite?

S pozdravem
Michal Siegel

P.S. chyby prosim omluvte, pisi mobilem a ve spechu

5.4.2014 12:00
blahys11

XXX.XXX.40.132

Zdravím, pokud jsou vaše larvy okolo 10-12 měsíců staré, tak to znamená že se už připravují na kuklení. Larvy se vyprázdní od potravy a tím pádem se zmenší, jakoby "zkrabatí" a zežloutnou. Dělají to samožřejmě i zlatohlávci, ale ti si vytvářejí pevné kokony a tak toto stádium většinou nevidíme. Nosorožíci si vytvářejí jiné, slabší kokony a někdy si je nedělají vůbec a kuklí se na povrchu substrátu. V této fázi už by jste je měl přestat kontrolovat a nechat jim tak 2-3 měsíce klid. Momentálně se mi také kuklí asi dvanáct xylotrupů. Mám je po 2 v klasických 5 litrových boxech a všichni se zakuklili ve stejnou dobu. Vytvořily si kokony na dně boxů a já tak můžu pozorovat přeměnu v brouka. Kokony nosorožíku nejsou tak pevné a proto se nedoporučuje s nimi manipulovat. Zajímavé také je že se kuklí tzv. na stojato, což třeba zlatohlávci moc nedělají.
S pozdravem Bláha

5.4.2014 19:09
michal.siegel

XXX.XXX.32.229

blahys11 napsal(a):
Zdravím, pokud jsou vaše larvy okolo 10-12 měsíců staré, tak to znamená že se už připravují na kuklení. Larvy se vyprázdní od potravy a tím pádem se zmenší, jakoby "zkrabatí" a zežloutnou. Dělají to samožřejmě i zlatohlávci, ale ti si vytvářejí pevné kokony a tak toto stádium většinou nevidíme. Nosorožíci si vytvářejí jiné, slabší kokony a někdy si je nedělají vůbec a kuklí se na povrchu substrátu. V této fázi už by jste je měl přestat kontrolovat a nechat jim tak 2-3 měsíce klid. Momentálně se mi také kuklí asi dvanáct xylotrupů. Mám je po 2 v klasických 5 litrových boxech a všichni se zakuklili ve stejnou dobu. Vytvořily si kokony na dně boxů a já tak můžu pozorovat přeměnu v brouka. Kokony nosorožíku nejsou tak pevné a proto se nedoporučuje s nimi manipulovat. Zajímavé také je že se kuklí tzv. na stojato, což třeba zlatohlávci moc nedělají.
S pozdravem Bláha

Zdravím,

stáří se opravdu pohybuje okolo těch 10 měsíců. To s tím "zkrabatením" a zežloutnutím jste napsal přesně. Tak já jim tedy dopřeju klid, jedna larva je přímo na dně, takže asi budu moci také sledovat vývoj. Děkuji Vám.

S pozdravem
Michal

11.4.2014 17:33
michal.siegel

XXX.XXX.52.123

Měl jste naprostou pravdu, jednalo se o fázi před kuklením, už jsem spatřil kukly. Akorát tedy jsem je separoval po jedné do 250ml krabiček, abych měl větší přehled o jejich vývoji.

Michal

Přidejte reakci

Přidat smajlík