Nosorožíci vhodní pro pokračování chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2014 18:30
michal.siegel

XXX.XXX.33.141

Opět zdravím všechny chovatele!

Před chvílí jsem zde položil dotaz na pokročilejší chov zlatohlávků. Co se nosorožíků týče, mám zkušenosti pouze s rodem Xylotrupes. Nikde jsem nenašel, že by někdo zminoval, že jsou i jiné druhy na podobné obtížnosti. Myslíte, že bych se mohl pustit do rodu Dynastes? Samozřejmě D. granti nebo tityus, žádní satanas nebo hercules. Nebo třeba Golofa? Bylo mi od chovatele řečeno, že údajně na chov je jednoduchá Megasoma elephas. Od zakoupení deseti larev mi doteď zbyly tři, tak se snažím, jak to jde, i když pochybuji, že pokud bude chov úspěšný, setkají se mi obě pohlaví zároveň i při cyklování, pokud se mi vůbec obě pohlaví vylíhnou. Ale to je již od tématu.Co vy na to?

S pozdravem a přáním hezkého dne
Michal Siegel

11.4.2014 05:59
jarda59

XXX.XXX.20.189

Dobrý den. Já bych doporučil právě Dynastes hercules, nebo rod Chalcosoma ti mají podstatně kratší vývoj ,Chalcosoma caucasus jsem odchoval čtyři generace.

11.4.2014 16:49
michal.siegel

XXX.XXX.52.123

Zdravím,

děkuji Vám za reakci. To je zajímavé, já měl pocit, že čím větší brouk, tím delší vývoj. Právě u té Megasomy to je kolem 2 let, tak jsem zvědavý. Pokud se mohu zeptat, jak dlouho trvá vývojový cyklus u D. hercules? Je pravda, že až kolem 3 let? U Chalcosom bylo povětšinou psáno okolo 18 měsíců.

S pozdravem
Michal

11.4.2014 17:18
jarda59

XXX.XXX.20.189

V mém chovu vývoj D. hercules okolo 3 let, ale z 20 L1 jsem odchoval 18 imág, což se málokdy povede i u Pachnod. Megasoma elephas cca 2,5 roku ,ale v mém chovu často docházelo k úhynu čerstvě vylíhlích samčích imág. Megasoma mars cca 3 roky, Chalcosoma caucasus v mém chovu vývoj samiček cca 12 mněsíců samečků 14 až 16.Ještě mohu doporučit druh Trypoxylus dichotomus
vývoj okolo 1 roku.
smajlík

11.4.2014 17:31
michal.siegel

XXX.XXX.52.123

Koukám, že nosorožíci jsou na rozdíl od zlatohlávků časově nároční. Chci se zeptat, Trypoxylus dichotomus je synonymem pro Alomyrina dichotoma?

Jinak teda já své Xylotrupy nechávám ve fázi kukly po jednom v krabičce okolo 250ml, přičemž jsou kompletně zahrabané v substrátu. U jiných nosorožíků je také potřeba, aby byly kukly zahrabány? Resp. ony se hýbou, takže by se asi stejně zahrabaly samy. Tak mě napadá... Já své kukly po rozdělení do krabiček nekontroluji a jen čekám na imaga. Kukla je pohyblivá po celý svůj vývoj, nebo v určitém stádiu "zamrzne" a už se nehýbe?

11.4.2014 17:44
jarda59

XXX.XXX.20.189

Ano Tripoxylus dichotomus je synonymum, larvy nosorožíků bývají většinou pohyblivé ve všech fázích vývoje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík