Zdravím všechny chovatele!
Po dlouhé době mne napadlo, jestli není dobré zlatohlávkům a nosorožíkům do hrabanky přidat i vermikompost. Kdo by nevěděl, oč se jedná... Vermikompost se tvoří v nádobě se žížalami, kam se umisťují zbytky naší potravy, ale jenom ovoce, zelenina, luštěniny... Nedává se tam nic živočišného původu. Toto žížaly spotřebují a vyvrhnou, čímž vznikne vysoce kvalitní organická hmota. V zahrádkářství se pro svůj bohatý obsah živin používá jako skvělé hnojivo.
Často čtu, že lidé doporučují do substrátu přidávat kompost. Co si myslíte Vy o tomto typu kompostu? Mě osobně smíchání hrabanky s vermikompostem půl na půl a přídavkěm trouchu přijde jako vysoce kvalitní fermentovyný substrát. Právě výživný substrát je často potřeba u rodů Dynastes, Megasoma, Mecynorrhina a podobně (aby dorostly větších rozměrů). Tak jsem zvědav, co na to ostatní. Samozřejmě, pokud mi někdo nenapíše, že to je závadné pro boruky (nenapadá mě proč, ale nechám si poradit), dělat to nebudu. V případě, že zde nikdo toto závadným neshledá, rád bych experimentoval a s výsledky se časem podělil.
S pozdravem
Michal Siegel
Zdravím, dle mého názoru jim to může akorát prospět , je to kvalitně rozložená organická hmota. Mě zase napadlo, udělat si speciální kompost pro brouky. A nebo v kompostéru mít přes sezónu hrabanku a na podzim zo musí být kvalitní fermentovaný substrát. Ale když jsme u té fermentace, tak se mi zdá, že substrát co mám u brouků, který kropím, svítím, prohrabávám, tak se za 2 měsíce stal velice kvalitní "fermenotaný". Sice jsem moc neporadil, ale myslím, že se tím nedá nic pokazit.
Pepa
To co píšete také nejsou nápady k zahození. Konkrétně listové kompostéry přímo existují. Spočívá to v tom, že na dno se vá pár větví kvůli větrání a na to se dají na přeskáčku vrstvy napadeného bukového nebo dubového listí a již hotové hrabanky a to tak, že nejsvrchnější vrstva by měla být hrabanka, která vše zatíží a bude zabraňovat vysychání. Nějakou dobu se to nechá a jednou za čas se zo potom promíchá. Kdyby se mezi to přidaly i nějaké organické zbytky, byl by to opravdu prvotřídní substrát. Navíc na další přípravu již člověk nemusí shánět hrabanku ale použije část z kompostéru. Upřímně ne, že bych byl líný jít si pro hrabanku, ale tohle bude 100% hrabanka, žádné otravné větvičky, kamínky a hlína .
No, možná jste přímo neporadil, ale motivoval tím, že jim to dle Vás může jen prospět .