Kolik hypermanganu snesou vajíčka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2014 13:10
michal.siegel

XXX.XXX.47.155

Zdravím všechny chovatele smajlík,

chtěl jsem se zeptat, dnes jsem propral perlit pro líhnutí strašilek. Jako vždy jsem ho pro jistotu propral i v roztoku hypermanganu, akorát dnes mi tam nedopatřením spadl asi 5 - 7mm kulatý krystal, takže výsledný roztok byl velmi tmavý, až bych řekl fialovočerný. Perlit jsem ještě trochu propláchl, každopádně z něj pořád teče fialová voda, není to černá, ale zase to není ani růžové. Když na to dám vajíčka, nemůže jim to něco udělat? Klidně perlit udělám nový, pokud bude třeba, ale pral jsem se s tím množstvím vcelku dlouho, takže bych byl nerad smajlík.

S pozdravem
Michal Siegel

6.5.2014 12:36
araneus84

XXX.XXX.156.230

Já přihodím svojí zkušenost s hypermanganem.
Na různých fórech jsem se dočetl jak je to skvělá věc, do vody pro rozdělání lignocelu dát pár zrnek, aby byla voda lehce narůžovělá a jak neporostou plísně a houby, atd..

Výsledek:
Houby a plísně tam rostly v téměř shodné četnosti jako dříve. Všem štírům (různé druhy) bez výjimky, kteří na takto rozdělaném lignocelu porodili, popadali mláďata jak mouchy pár dnů po porodu. (předpokládám, že štíři přijímají vlhkost z podkladu povrchem těla).

Takže za mě již hypermangan nikdy a nikde ! (byť u ostatních zvířat jako jsou vámi uváděné strašilky nebo pavouci možná,MOŽNÁ vadit nemusí). Neshledávám v jeho použití absolutně žádný přínos, pouze negativa.

6.5.2014 18:17
michal.siegel

XXX.XXX.51.180

Děkuji za reakci. Rozhodně je dobrý postřeh chemii do chovu nemíchat vůbec a plísním pokud možno předcházet. Předem bych chtěl upozornit, že hypermangan se nesmí za žádnou cenu dostat do těla jakéhokoliv živočicha, jelikož v úměrném množství spolehlivě zabije nebo alespoň udělá pořádnou paseku. Proto se používá u strašilek výhradně na ošetření vajíček. Proto pokud byl Váš lignocel vyprán v roztoku hypermanganu, mohli se štíři "nadýchat" par nebo požít vodu s hypermanganem smíchanou. Na mladé jedince navíc může mít jakožto na citlivé jedince vysoce škodlivý účinek. Jinak pokud mohu poradit, tak plíšně jsou záležitostí špatného větrání, tedy je ideální zajistit větrání kvalitní jakožto i cirkulaci vzduchu. Hypermangan by sice na plísně v menším množství (jako je třeba u vajíček strašilek) zabral, ale řešení poroblému to není a plísně by se objevily znovu a tak pořád dokola.

Michal Siegel

Přidejte reakci

Přidat smajlík