Zdravím všechny chovatele ,
Pred nějakou dobou jsem v teraristicke sekci narazil na výrok, že chov našich druhu je nelegální. Pročetl jsem i jiná fóra a vesměs každý psal, že nelze chovat jakékoli naše druhy. To mi ale.neslo do hlavy, protože zde v nabídce jsou stále inzertovany naši motýli či brouci. Jak to tedy s.tím chovem vlastně.je?
S pozdravem
Michal Siegel
Dobrý den, záleží hodně na tom chov kterého. Všichni plazy a obojživelníci chráněni jsou, krom skokana zeleného. Naproti tomu je to u brouků či motýlů asi složitější, je třeba si opatřit literaturu ve které je aktuální stav ochrany. K tomu mohu doporučit atlas brouků(Vladimír Pokorný) kde je většina českých druhů a nebo chov zlatohlávků a nosorožíků(Lubomír Klátil).
Těmi běžně nabízeními druhu, co do brouků asi myslíte např. roháčka kozlího(Dorcus parallelipipedus) nebo zlatohlávka zlatého(Cetonia aurata). Ti chránění určitě nejsou.
Od prve jmenovaného jsem si dnes dovezl pár z výpravy s teraristickým kroužkem ve Štramberku.
Jeden byl přitopený v jezírku v lomu a ten druhý "ochromený" asi po pádu ze schodů nebo nějakém přišlápnutí.
Každopádně jsem si o nich myslel že jsou mrtví a že si je "vystavím"
Na náměstí ožily a tak jsem jim hned zařídil nádrž.
Uvažujete o nějakém?
Děkuji Vám oběma za reakci. Vcelku mi to situaci ujasnilo. Inu v okolí nám tu pobíhají kvanta roháčků kozlíků, vidím je opravdu denně, takže je asi zbytečné je chovat, ale říkal jsem si, že to zkusím . Jinak se zeptám ještě na jednu teoretickou otázku - Mantis religiosa. U nás chráněná. Čistě teoreticky, kdybych si v nějaké zemi, kde chráněná není, sehnal chovnou násadu, potřeboval bych u nás zvláštní povolení k chovu chráněného druhu? Osobně si myslím, že ne, protože se nejedná o jedince z naší přírody a pokud bych ji koupil v zemi, kde je její chov legální bez jakéhokoliv povolení, byla by prakticky blbost vyžadovat toto povolení u nás. To je jako bych vyžadoval povolení na chov třeba Goliathus goliathus, protože u nás nejsou a tudíž jsou vzácní
.
No, problém je v tom, že pokud na Vás někdo příde (to je sice krajně nepravděpodobné) tak mu nedokážete že je máte ze zahraničí
Já ji, ale považuji za takřka nepůvodní druh. Koneckonců z několika izolovaných populací na jižní Moravě se šíří až v poslední době a to až na Ostravsko. Tedy pokud vím ...
Jinak mnoho chovatelských úspěchů
JT
tomasekjirka
napsal(a):
No, problém je v tom, že pokud na Vás někdo příde (to je sice krajně nepravděpodobné) tak mu nedokážete že je máte ze zahraničí
Já ji, ale považuji za takřka nepůvodní druh. Koneckonců z několika izolovaných populací na jižní Moravě se šíří až v poslední době a to až na Ostravsko. Tedy pokud vím ...
Jinak mnoho chovatelských úspěchů
JT
Kdyby na mě někdo přišel, což je, jak sám uznáváte, velice nepravděpodobné, tak bych ho spíš žádal, aby mi dokázal, že není z oblasti ČR. Asi by holt musel provést testy a vyhledat různé populace v zahraničí a zkoušet srovnávat a tak za 100 let by mi dal za pravdu . Jinak platí presumpce neviny, ale v ČR bych se nedivil... Ale k věci...
Když už jsme u toho, co komu jak připadne, mě pripadně celý červený list chráněných živočichů v dané zemi tak trochu na hlavu. Tady je to chráněné, a o dva metry přes hranice v Rakousku už to chráněné není? Tak to já ten druh klacíkem navedu pár metrů k hranicím a můžu si ho obstarat jako nechráněný druh . Naříkám, když je druh globálně vzácný, ale jak sám říkáte, M. religiosa, která k nám přivandrovala z jihu nemá co dělat na červeném listě. Kdybych tady roztrousil nějaké asijské zlatohlávky, kteří u nás nežijí a jsou schopni přezimovat, taky by byli na seznamu
? Ale to máte třeba jak Rosalia alpina. Kdybych teď lusknutím prstu zabil všechna imaga, všude je ještě nespočet larev a kukel a navíc mám pocit, že všechna imaga by už byla vyklazená. Tak pak ať někdo tvrdí, že entomologové ohrožují chráněné druhy
.
Z pohledu logiky v tom mám naprosto jasno, jen z druhého, naprosto nelogického pohledu (zákon) bych se potřeboval trochu poučit .
Máte pravdu, ochrana je opravdu nedořešená a pomatená. V Německu je například zakázané usmrcovat hlodavce před zkrmením.
Prý týrání. Chovatelé to řeší následujícím způsobem, dovezou je namražené z ČR a to už je ok
Vtipné je že ten páprďa co dal ke schválení takový zákon, si beztak cestou domů koupí hotdog který je z prasete chovaného celý život v "boxu" 1mx2m a ani nad tím nepřemýšlí. Taky bych mu to prase zkrmoval živé a uvidíme jak se na to bude dívat potom:-D
Jasoni jsou také chránění a kdo ví koho napadlo že jsou původní ....
A k těm entomologům.
Jak bychom asi něco vyhubily když si občas někdo vezme pár brouků nebo jiného hmyzu do chovu či sbírky
Stát se příliš vyhrazuje proti sběratelům místo toho, aby se staral o nevykácení Šumavy.
Od známého jsem slyšel že pse právě jedna obec chystá zasypat pár rybníků a ochráncům přírody zamlčet výskyt užovky podplamaté(N.tessellata). Lokalita mi bohužel vypadla.
Přeji příjemný den, bez postihu za chování nějakého chráněného živočicha
JT
K těm Jasoňům, jsou to přeci jen krásní motýli, pěkná populace je v lomu Kamenárka ve Štramberku.
Připojuji foto housenky, imaga jsem vyděl ale nestihl vyfotit
No ano. K tomu rybníku... Dneska lidi na všechno kašlou, ničeho si neváží. Snaží se ututlat to a to, jenom aby si nahrabali kapsy. Toť ovšem žádná novinka. Ale nejde jen o to, v lokalitách, kde je zákaz zásahu do přírody (stačí se podívat kdekoliv do takového lesa v olomouckém kraji) najdete pokáčené kmeny srovnané na hromadě a stopy po velkém lesnickém vozidle. V CHKO se běžně těží dřevo, jezdí závody na čtyřkolkách a motorkách, trhají borůvky hřebenem, všude samé ohniště, rozkopaná mraveniště... Škoda povídat.
K fotkám... Opravu pěkné . Cetonie u nás ve Šternberku také létají, teda přesněji v lese kolem. Stejně tak Potosia cuprea. Je tady toho dost, šel jsem si udělat průzkum, jak se to hlo, takže síťka, plátno na sklepávání a samozřejmě oči a musím říct, že letos rapidně přibylo pavouků, tedy aspoň u nás, přestože jsem nenašel jediného křižáka. Dálé motýlů je u nás letos poskrovnu. Zato je tu dost rovnokřídlých. Ale ještě je brzy, letos se všechno probudilo dřív, tak to mate
.