Zdravím všechny chovatele ,
v létě plánujeme dovolenou buďto ve Španělsku nebo v Řecku. Chtěl bych se zeptat na výskyt atraktivních druhů hmyzu. Předem říkám, že si nehodlám hmyz brá s sebou domů, v chovech je jich už dost, takže je zbytečné brát jim svobodu, když si je mohu koupit. Navíc bych si náhodnou kontrolu zavazadel asi nelíznul. Ale teď k věci...
Španělsko a Řecko, možná ještě Turecko. Zeptám se k těmto státům, dají se zde pozorovat nějaké strašilky, pavouci, štíři, atraktivnější brouci (Cetoniinae, Dynastinae, Lucanidae), mnohonožky, větší stonohy, zemivky, kudlanky... Zkrátka bezobratlí, kteří jsou u nás známí pouze ze zájmového chovu?
Minulý rok jsme byli v Chorvatsku. Po cestě jsme viděli jen jednoho velkého martináče (cca 15cm rozpětí), v Chorvatsku samotném zlatohlávky vesměs jako u nás, rody Cetonia nebo Potosia, pavouky i štíry jste tuším ohledně Chorvatska psali i zde na iFAUNě i delegátka říkala, že tam pravděpodobně budou. Byli jsme ve městečku Gradac, prakticky úplně na jihu Chorvatska. Pavouk jen jeden křižák, štír žádný. Dokonce ani otakárek ovocný, kterých jsem tam před lety viděl kvanta. Semtam menší můra, plno cikád, dvě asi 10cm sarančata, cvrčci, gekoni turečtí, toť vše. Neříkám, že jsem čekal kvanta sklípkanů, štírů, obřích motýlů nebo brouků a mnohonožku na každém kroku. Prošel jsem toho opravdu dost včetně hor a popřeházel jsem tolik kamenů, že absence pavouků a štírů mne překvapila. Dva dny před odjezdem jsem potom slavil úspěch nálezem kudlanek, asi Ameles decolor.
Samozřejmě cílem dovolené je odpočinek a moře, ale přeci jen mám rád vycházky a průzkumy. Tyto státy už mi připadají docela dost "na jihu" na to, aby tam žilo něco zajímavého. Co povíte vy? Docela by mne zajímalo, jestli už v těchto státech žijí strašilky, všechno ostatní je vedlejší, ale rád se pokochám a udělám nějaké to foto .
S pozdravem
Michal Siegel
P.S. Pokud mi někdo nevěří a myslí si, že si chci domů přivést kvanta bezobratlých, protože jsou zadarmo, at raději nekomentuje . Je pravda, že pár Amelesek jsem si z Chorvatska přivezl, asli 8 nebo 10, ale čistě z toho důvodu, že zaprvé jich tam byla kvanta a zadruhé tento druh jsem u nás nikdy neviděl, chtěl jsem zejména pozorovat chování, způsob života a tak podobně.
Dobrý den, na dovolené v Řecku, konkrétně na Lesbu jsem nacházel stepníky a jiné pavouky, menší kudlanky, vyschlé mnohonožky-byl jsem tam bohužel až na konci léta, vy jistě zastihnete víc zvířeny. Našel jsem i svlečku štíra Buthus occianus.
Jednou jsem narazil na Agamu Hardůn.
Příjemnou dovolenou
JT
ahoj
agama hardůn luxusní zvíře chtěl bych vidět!!!
a jinak řecko je jeden z hotspotů jako celý mediterán takže tam jsou fakt luxusní zvířata: co se týče roháči tak jen l. cervus (možná je ten poddruh celej druh ale o tom se furt vedou spory) zlatohlavci ti co u nás akorat že na kila :D
štíři: rody Euscorpius a Mesobuthus - těch tam bylo kvantum a uplně luxusní jdou chovat pospolu v akvarcich, množit je se mi nedařilo
pavouci: v podstatě jako u nás, asi lepší druhy ale nejsem arachnolog ale žádní velcí "sklípkani" atp prostě jen naši pavouci ale jiné druhy (bych řekl) :D
strašilky pokud vím jsou jen v tropech v mediteránu určitě ne!
kudlanky je tam pár druhů, dospělce jsem tam nenašel (ale byl jsem v období kdy tam nebyly) ale třeba letos na jaře jsem nacházel běžně ooteky pod každým šutrem atp., na peloponésu běhali po pláži
a pak scolopendy ty tam běhali uplně všude pod každým šutrem je tam kolem 10 druhů (aspon někdo mi to tvrdil ja jsem o nich nic nečetl). je to jedna ze skupiny bezoušů co se mi fakt nelíbí :D
a btw dovezení hmyzu do chovu dle mne nejni problém jelikož je hmyzu všude dost (celkově bezoušů) pokud to nejni nějaký fakt špek, a naopak když se ti podaří nějak dobře chovat a množit nějaké skupiny (druhy) bezoušů, tak je to super objev, akorát je dobré nějak zveřejnovat inormace atp ;)
vk