Obří cvrčci a sarančata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2014 01:55
michal.siegel

XXX.XXX.40.120

Opět zdravím všechny chovatele smajlík,

ještě mne napadl jeden dotaz. V Chorvatsku pravidelně vidívám nevím jestli kobylky nebo sarančata, někde mám fotky, tak případně najdu a dám na identifikaci. Dosahují okolo 10cm. Nevíte někdo, jestli se podobné potvůrky chovají? V ČR jsem viděl na burze vždy akorát 5 - 6cm sarančata, větší nikdy.

A dále už asi více z Vás vidělo videa či fotky s obřími cvrčky tuším z Nového Zélandu, pokud si dobře pamatuji. Nemáte o nich někdo info? Rod, velikost, nároky na životní podmínky, délka života... Popřípadě jestli už se někdo v ČR snažil o jejich odchov?

http://www.youtube.com/watch?v=gUFNo8kHsXo

Plus mohu poprosit o identifikaci tohoto cvrčka + také jestli je chován?

http://www.youtube.com/watch?v=_PLlS5Fx5YA

Jinak se přiznám, že bych chtěl začít s chovem zajímavých cvrčků (třeba tento způsob http://www.youtube.com/watch?v=DduqPGnirPk) a kobylek nebo sarančat. Pokud někdo můžete doporučit kvalitně zporacované stránky, kde by bylo popsáno něco o chovu, druh ypro začátek a tak nějak přehled chovaných druhů těchto rovnokřídlých... Předem děkuji za všechny ohlasy smajlík.

S pozdravem
Michal Siegel

24.6.2014 22:54
losfifos

XXX.XXX.37.216

Dobrý den

Z prvního videa bych určil Saga natoliae a z druhého, po dlouhém vzpomínání a hledání, weta.
Oba druhy jsou dravé. Sám jsem je nikdy nechoval, tak můžu leda popřát hodně štěstí, jestli se vám nějaký kus dostane do ruky.

26.6.2014 00:08
michal.siegel

XXX.XXX.50.97

Dobrý den,

děkuji Vám smajlík. Abych se přiznal, tak žádné obří crvčky atp. se mi zatím nepodařilo spatřit v chovu. Ale nedivil bych se, kdyby se to časem rozjelo jako chov jiných nových bezobratlých.

23.7.2014 21:51
kolly

XXX.XXX.219.13

doporučil bych ti začít s běžnýma cvrčkama aby jsi zjistil jak moc je to naročné, oddělovat nymfy atp. kanibalismus, vlhkost.... a něco si o tom chovu celkově načti, než se pokaždé ptát na ruzné skupiny hmyzu, chápu, že o to máš zajem což je super ale je dobré si o tom dopředu něco nastudovat a pak se ptat :)

doporučuju:

Ondráček, 1992, Chovy hmyzu - zdroj živočišných krmiv,
Jes H., 1998, Ještěři jako terarijní zvířata, VAŠUT, str. 30-31
Kocourek I. & Král J., 1996, Terárium A-Z,RATIO, 236 str.
Skuhravý et al., 1968, Metody chovu hmyzu, ACADEMIA, 285 str.
Kovařík et al., 2000, Hmyz - chov a morfologie
+ plno dalších knih v angličtině a halda knih a článků, a plno věcí na googlu ;)

měj se a pak dej vědět jak si uspěšný
vk

btw s kobylkama a cvrčkama je fakt docela problem, v těch knihach se dozvíš více

5.8.2014 01:46
michal.siegel

XXX.XXX.20.106

Ahoj,

moc díky za reakci. Přesně kvalitní literatura na toto téma a bezobratlé celkově je přesně to, co v poslední době shromažďuji. Rozhodně si je prostuduji, protože v poslední době mám o toto téma opravdu zájem a informace mi lezou do hlavy jedna za druhou, stejně tak latinské názvy smajlík. Psal jsem si o jistých nejasnostech i s panem Alešem Bezděkem, který mi také doporučil kvalitní literaturu, ovšem to jsou knihy, jejichž cena se pohybuje v řádu tisíců a ještě k tomu jsou třeba dělené, takže člověk zaplatí 2500Kč za obsáhlé pojednání o čeledi Cerambycidae a další 2000Kč za jejich obrazová atlas. A když si představím, kolik je jen u nás čeledí... smajlík. Přesně toto jsou ty základy, které hledám, člověk koupí levnější literaturu a zjistí, jestli vůbec o konkrétním tématu chce vědět víc, nebo jestli mu základy stačí. Takže ještě jednou moc díky za doporučení smajlík

S pozdravem
Michal

5.8.2014 11:40
kolly

XXX.XXX.144.195

jo aleš má dobrou knihovnu mam od něj právě nějaké knihy pučené, a má toho i hodně načteno, cena knih je dána jejich malovýtiskem jinak knihou jsou to většinou suprové, a valná část z nich se dá vygooglit po forech, či jinde v pdf verzích :)

vk

Přidejte reakci

Přidat smajlík