Dobrý den, zajímám se o chov bezobratlých, ale nedaří se mi sehnat mnoho o chovu motýlu.
Především o prostorových nárocích při chovu imag. Jaké jsou optimální rozměry, pro méně prostorově náročné druhy motýlů? A jaké druhy jsou takové?
Předem díky za odpovědi a přeji mnoho štěstí v chovu
JT
Dobrý den,
motýly již sice nechovám, ovšem jejich chov se v brzké době chystám obnovit. Jde o to, jaký druh motýla chcete chovat. Martináči jsou vesměs nelétaví, respektive samci létají, když hledají samici, ale i tak se o příliš sebejistý let nejedná. Proto je možné chovat je v poměrně menší nádobě třeba o objemu 100l, samozřejmě v úměrném množství. Prostoru bych se opravdu moc nebál, viděl jsem video, které u mě osobně hraničilo s týráním zvířat, ženská tam dala napářené samice Actias luna do takových těch papírových pytlíků, do kterých se ukládá nečivo a srolovala, aby motýl nemohl utéct. Ve videu říkala, že jedince tam nechá týden a pytlík je poté uvnitř plný vajíček. Zakončila to větou, která zněla asi "If they are still alive, kill them or set them free." Paní moc vztah ke zvířatům nemá, ale jak vidno, chovají se i v horších podmínkách. Ale rozhodně nedoporučuji, zaprvé jedinci nejsou vidět a zadruhé je to příliš stresující.
No a pokud byste si pořídil třeba nějaké otakárky, kteří jsou dobří letci, pak mnoho chovatelů tvrdí, že nejlepší je prostě skleník. Pro otakárky Vám rozhodně nebude stačit nějaký box, který se dá běžně koupit. Nehledě na to, že boxy by bylo třeba stejně odvětrat pomocí síťoviny.
Snad jsem alespoň trochu pomohl. Dle mého názoru Vám k tomuto podá daleko kvalitnější informace pan Ota Petřík, pokud si tuto diskusi přečte. Na rozdíl ode mne je v chovu motýlů dál
.
S pozdravem
Michal Siegel
Uživatel s deaktivovaným účtem
michal.siegel
napsal(a):
Dobrý den,
motýly již sice nechovám, ovšem jejich chov se v brzké době chystám obnovit. Jde o to, jaký druh motýla chcete chovat. Martináči jsou vesměs nelétaví, respektive samci létají, když hledají samici, ale i tak se o příliš sebejistý let nejedná. Proto je možné chovat je v poměrně menší nádobě třeba o objemu 100l, samozřejmě v úměrném množství. Prostoru bych se opravdu moc nebál, viděl jsem video, které u mě osobně hraničilo s týráním zvířat, ženská tam dala napářené samice Actias luna do takových těch papírových pytlíků, do kterých se ukládá nečivo a srolovala, aby motýl nemohl utéct. Ve videu říkala, že jedince tam nechá týden a pytlík je poté uvnitř plný vajíček. Zakončila to větou, která zněla asi "If they are still alive, kill them or set them free." Paní moc vztah ke zvířatům nemá, ale jak vidno, chovají se i v horších podmínkách. Ale rozhodně nedoporučuji, zaprvé jedinci nejsou vidět a zadruhé je to příliš stresující.
No a pokud byste si pořídil třeba nějaké otakárky, kteří jsou dobří letci, pak mnoho chovatelů tvrdí, že nejlepší je prostě skleník. Pro otakárky Vám rozhodně nebude stačit nějaký box, který se dá běžně koupit. Nehledě na to, že boxy by bylo třeba stejně odvětrat pomocí síťoviny.
Snad jsem alespoň trochu pomohl. Dle mého názoru Vám k tomuto podá daleko kvalitnější informace pan Ota Petřík, pokud si tuto diskusi přečte. Na rozdíl ode mne je v chovu motýlů dál
.
S pozdravem
Michal Siegel
Dobrý den,
ano, jak jste psal, jde o typ motýla. Já osobně je mám "rozdělené" na druhy přijímající potravu v dospělosti a na druhy se zakrnělým sosákem, tedy s krátkým životem imag. Chov imag první skupiny jsem zatím neměl příležitost odzkoušet, neboť z těch to zatím byly jen naše babočky a lišaje a ty všechny pouštím do přírody. Co jsem četl, nejlepší chov denních motýlů a aktivně žijících nočních motýlů je opravdu skleník, samozřejmě úměrné velikosti. Pak se dají koupit monofilové rozložitelné klece o rozměrech např. 2x2x2m. Snad budu schopen podat více informací, až vyzkouším chov některého z cizokrajných otakárků nebo baboček z rodu Morpho, jak letos plánuji, bude-li chov úspěšný.
Do druhé skupiny patří všichni martináči, náš lišaj paví oko a pár dalších čeledí. Zde je výhoda v tom, že samice většinou nelétají a samci, mají-li hned po vylíhnutí k dispozici partnerku, také ne. Poslední imaga která jsem zatím odchoval (Antheraea pernyi a Antheraea polyphemus) jsem měl v kleci o objemu asi 80l a OK. Pokud chceme něco do sbírky, je dobré samce hned po spáření usmrtit, samici nechat vyklást (většinou do dvou dnů) a rovněž usmrtit. Dají se chovat i v menších nádobách, ale brzy si olámou křídla a slouží pak už jen k reprodukci.
Pane Siegele, zase tak daleko v tom chovu motýlů nejsem, chovám je zatím jen dva roky, když nepočítám dětské chovy pavích ok.
Chovu zdar
Oto Petřík
Dobrý den,
no, možná ne zas až tak daleko, ale přeci jen o dost dál, než třeba já
. Ale jinak jsem také v dětství zkoušel odchovávat babočku osikovou a také jsem ji pouštěl do přírody. Ono nejhorší je asi chov dejme tomu tropických otakárků v zimě. Kdo nemá vytýpěný skleník, musel by jim věnovat nějakou místnost. Mě osobně nejvíce vyhovují martináči, právě z důvodu prostoru
. Ale to už je každého věc.
S pozdravem
Michal Siegel