Zdravím všechny chovatele !
Již nějakou dobu pravidelně odchovávám tyto madagaskarské šváby. Dnes jsem ale spatřil něco, co mi poněkud vyrazilo dech. To, že stěza boxu tvořena síťovinou byla plná prcků bych pochopil. Ale při kontrole, jestli prcci nejsou i mezi proložkami atd. jsem narazil na samici, která měla levou část abdomenu prožranou a uvnitř byla jasně vidět vyprázdněná ootéka, vedle ní další, ještě nevylíhnutá. Stalo se také někdy někomu z Vás, že se prcci tak těšili na svět, až se z toho prokousali přímo ze samice? Při manipulaci jsem s hrůzou zjistil, že samice ještě žije. Tedy teď samozřejmě ne.
S pozdravem
Michal Siegel
dle mne chcípala a mlá%data od jiné samice se do ní pustili jako do dobrého zdroje bilkovin... tež bych to tak udělal :D
jako určitě se neprokousali ven, v ootece jsou vajička (jestli tento druh nejni živorodej ale pokud vim tak nejni) to je trochu blbost..
a to že byla samice živá? šváb dokáže vydržet bez hlavy týden a pak chcipne teprve hlady, mohl mit nemoc umiral ostatni to poznali a sežrali ho, jsou to prostě stroje!!!
vk
kolly
napsal(a):
dle mne chcípala a mlá%data od jiné samice se do ní pustili jako do dobrého zdroje bilkovin... tež bych to tak udělal :D
jako určitě se neprokousali ven, v ootece jsou vajička (jestli tento druh nejni živorodej ale pokud vim tak nejni) to je trochu blbost..
a to že byla samice živá? šváb dokáže vydržet bez hlavy týden a pak chcipne teprve hlady, mohl mit nemoc umiral ostatni to poznali a sežrali ho, jsou to prostě stroje!!!
vk
Ano, to je asi nejlogičtější řešení. Každopádně v ten moment mne z nějakého důvodu nenapadlo :D. Jinak živorodý není, ale samice vtahují ootéky do svého těla. Resp. pokud se někde v insektáriu objeví ootéka, tak se z ní už nic nevylíhne. Hlavně mě zajímalo, jestli to vůbec je možné. Jinak samozřejmě vím, že švábi přežijí hodně, vždy si vzpomenu na moment, když jsem plazovi, který nebyl v nejlepší kondici potřeboval dát usmrcený hmyz, cvrčci nebyli, tak jsem vzal S. tartara, provedl nůžkami dekaputaci a když jsem švába odložil na stůl, tak mi frnkl. Od známého vím, že tartaru rozstřihl napříč s tím, že ho to spolehlivě musí zabít. Byl jsem u toho, když stříhal potravu mladým sklípkanům. Příčný řez, šváb se stále hýbal. Tak ty dvě části rozstřihl napůl, což byla požadovaná velikost a ostatky stále cukaly nohama. Nevím, už to podle mě musely být posmrtné křeče, jinak si to nedovedu vysvětlit.
S pozdravem
MS