Dobrý den,
dnes jsem našla housenku lišaje tabákového.
Jelikož jsem na internetu nikde nenašla, co taková housenka žere nebo co potřebuje ke svému životu, chtěla jsem se zeptat, CO a JAK.
Housenku mám pro zatím v menší skleničce od okurek s pár listy mlíčáku a s malou větvičkou živého plotu (tam jsem housenku našla).
Děkuji za jakoukoliv odpověď a přeji příjemný zbytek dne.
(Přikládám fotku housenky)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oprava č.2 Lišaj šeříkový (Sphinx ligustri) - živná rostlina ptačí zob, šeřík.
Krmna rostlina je ptaci zob, serik, pamelnik. U polyfagnich housenek (ty co zerou vice nez jeden druh/skupinu) se nedoporucuje menit stravu, ac ji bez problemu pozrou, ale krmit je tim,na cem se nasly (pokud je to jejich zivna rostlina). Pred kuklenim prestane zrat, jakoby se smrskne, zbachrati a zezloutne/oranzovi...pak si zaleze pod zem a udela si komurku,ve ktere se zakukli. Kukla prezimuje, lihne se cca kveten.
Housenka se mi začátkem minulého týdne začínala zavrtávat pod zem. Byla tam vždy tak hodinku - dvě. Poté zase vylezla a šla žrát. Ale poslední dva dny týdne nežrala, a zavrtávala se hodně pod zem. Naposledy, když vylezla viděla jsem, že se jakoby "scvrkává" a mění se ji zadeček na takovou hnědo-oranžovou.
Je to už druhý den, co nevylezla vůbec. Myslíte, že se už tak brzy kuklí? Myslela jsem si, že se kuklí až na zimu a ne takto brzy.
kler
napsal(a):
Housenka se mi začátkem minulého týdne začínala zavrtávat pod zem. Byla tam vždy tak hodinku - dvě. Poté zase vylezla a šla žrát. Ale poslední dva dny týdne nežrala, a zavrtávala se hodně pod zem. Naposledy, když vylezla viděla jsem, že se jakoby "scvrkává" a mění se ji zadeček na takovou hnědo-oranžovou.
Je to už druhý den, co nevylezla vůbec. Myslíte, že se už tak brzy kuklí? Myslela jsem si, že se kuklí až na zimu a ne takto brzy.
Housenky lišajů šeříkových, které už putují a změnily barvu, se nechají dát do krabiček naplněných vhodným substrátem, kde si udělaji komůrku a zakuklí se.
Po vytvrdnutí je možné kukly vyjmout. Tím dobrým substrátem myslím kvalitní listovku jen mírně vlhkou nebo lze použít i lignocel, který je většinou i prostý různých plísní a hnilob. Pokud máte tu housenku jenom jednu tak nějakou kyprou zeminu. Pokud necháte kuklu v teple, tak se skoro určitě ještě letos vylíhne motýl. Můžete ho zkusit nechat venku, možná bude přezimovat.
T. V.
Měla jsem jednu. O týden později, co jsem našla první, tak jsem našla i druhou.
Mám je ve velké sklenici od okurek. Do půlky je hlína a na vrch dávám potravu. Momentálně tedy jen té druhé.
Nevím, kam se první housenka zakuklila (Jak hluboko a do jakého místa). Nechci do té hlíny nějak rýt. Vždy posbírám ze shora jen exkrementy od té druhé.
Bojím se, že když do té hlíny zaryji víc, tak té první naruším životní prostředí a chcípne.
Housenky chovám poprvé, takže nemám bohužel žádné zkušenosti. Pokud ale tento chov bude úspěšný tak budu hledat další .
Vždy když housenkám čistím sklenici tak je vyndávám. Toto je zrovna, když sem sklenici čistila a byly venku.
Takhle vypadala ještě před tím, než zalezla do hlíny. To byla myslím naposledy venku. Od té doby jsem ji ve sklenici neviděla.
Samozřejmě, že tohle kukla není. Jen sem ukazovala, že změnila barvu.
Do hlíny ji nehrabu a vytahovat ji z hlíny také nebudu.