Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2014 18:15
converska

XXX.XXX.156.130

Vsude hledam a nemuzu zadnou najit a nasla jsem na ceste housenku babocka a nemuzu ho najit nevi nekdo kde se mohla zakuklitsmajlík

31.8.2014 19:39
michal.siegel

XXX.XXX.20.238

Zdravím,

nechci být ukvapený, ale už je možná na hledání housenek pozdě, tedy záleží na druhu. Co jsem měl jen tak pro zpestření chovu babočky paví oko, tak ty už jsou dva týdny zakuklené. Na housenky, které jsem potkával často už dnes nenarážím. Ideálně se po nich dívám během června až července. Housenky hledejte na jejich živné rostlině. Kupříkladu babočku osikovou hledejte na kopřivách. Motýli , jak denní, tak noční mají často několik živných rostlin, tak nezbývá, než hledat. Často s mi stává, že projdu půlku lesa, prohledám všechny osiky, na nich není jediná housenka a potom narazím na jednu obsypanou. Jinak nyní bych spíše hledal kukly, ale ty se často špatně hledají. Buďto mohou být zavěšené na živné rostlině, nebo často housenky také cestují a kuklí se pod kameny, za kůrou či v jiných přízemních úkrytech. Ale jak už jsem psal, často jsou velmi dobře maskované a můžete ji mít přímo před nosem bez povšimnutí smajlík. Takže ideálně se připravit na příští rok. Zjistit si, kdy se u daného druhu vyskytuje stádium housenky a na jaké rostlině se vyvíjí a hledat. Čím více přípravě věnujete, tím více druhů budete mít v paměti a budete moci prohledat takřka každý strom, keř nebo bylinu, na kterou narazíte smajlík.

Ať se daří
Michal Siegel

4.9.2014 19:29
jicha.pavel

XXX.XXX.243.255

Dovolím si trochu oponovat smajlík
Pozdě ještě není, právě teď se dá najít řada baboček. Většinou se jedná o 3. letošní generaci.

V ostatním souhlasím s kolegou. Chce to sledovat danou lokalitu déle a vědět, jestli tam daní motýli jsou.

Pavel Jícha

Přidejte reakci

Přidat smajlík