Dobry den, zajimalo by me, zda-li neni pro moje LARVY kriticky pokles teploty v noci na 18°C? Pres den teplota vystoupe na 22-23°C. V lete byla teplota o nekolik stupnu vyssi ale pres zimu to mivam na chotbe takto. Jsem pomerne zacatecnik a tak se radeji zeptam zkusenejsich. Imaga chovam v jinem pokoji pri teplotach 22-24 °C, tam problem nevydim. Jedna se o druhy: Pachnoda, smaragdestes, dicronorhina, mecinorhina, e udicela, nosorozik allomyrina a rohac pharacrognathus mulleri. Dekuji
jarda59
napsal(a):
Ano nejenom, že jsou imaga větší,ale bývají plodnější a déle žijí.
Tak to je fajn, dekuji, vidim ze brouckum rozumite, mohu se zeptat jaky prikrm larev se vam osvedcil pro druhy ktere chovam, co se velikosti imag tyce. Zejmena me jde o ugandy, nosoroziky allomyriny a dynastes hercules a rohace pharacrognathus mulleri. Pokud mate z nekteryma zkusenost
Co se týče Mecynorhin, přikrmuji strouhanou mrkví, ovesné vločky, kvalitní proteinové kočičičí granule, krmím na povrch substrátu, zbytky odstranuji. Z nosorožíků jsem choval Megasoma actaeon
mars a elephas, příliš o příkrm nestáli, občas vzali truchu nastrouhané mrkve, ale i tak jsem u posledne jmenovaného mněl posledního samce 13 cm.Chalkosomy a Dynastese Jem skoušel přikrmovat mrkví , salátem, jablky, ale také o příkrm příliš nestáli. Pouze Xylotrupesové, brali slušně struhanou mrkev. S roháči mám jen minimálí skušenosti.
Souhlasím s kolegy, Mecynorrhiny mají rády kvalitní granule (požívám pro koťata Apllaws - 80% masa, zbytek jen zelenina, žádné náhražky), dále kořenovou zeleninu celkově, i když používám hlavně mrkev + listovou zeleninu. Listový salát nedoporučuji, to je předražená voda a z vlastního pozorování poté z larev lezou prcci, spíše jim dávám kapustu nebo špenát, tak jsem rozdíly vypozoroval větší. S nosorožíky ještě takovou zkušenost nemám, ale stejně jako kolega úspěšně přikrmuji mrkví, listovou zeleninu ani granule nechtějí. S roháči zkušenost nemám, ale co jsem tak dopředu studoval a studuji, tak se chovají pouze v čistém udusaném bílém trouchu bez příměsí.
Co se týče velikosti a odstraňování zbytků - mrkev strouhán na hrubém struhadle. Kolik daná larva v daném stádiu vývoje sežere je třeba vypozorovat, ale to budete mít za chvíli v malíčku. Zbytku se zbavíte jednoduše - larvu vyjměte ze substrátu a ten přesijte přes jemné síto, co zůstane na sítu vyhoďte, prositý substrát vraťte i s larvou do krabičky .
Michal Siegel
michal.siegel
napsal(a):
Souhlasím s kolegy, Mecynorrhiny mají rády kvalitní granule (požívám pro koťata Apllaws - 80% masa, zbytek jen zelenina, žádné náhražky), dále kořenovou zeleninu celkově, i když používám hlavně mrkev + listovou zeleninu. Listový salát nedoporučuji, to je předražená voda a z vlastního pozorování poté z larev lezou prcci, spíše jim dávám kapustu nebo špenát, tak jsem rozdíly vypozoroval větší. S nosorožíky ještě takovou zkušenost nemám, ale stejně jako kolega úspěšně přikrmuji mrkví, listovou zeleninu ani granule nechtějí. S roháči zkušenost nemám, ale co jsem tak dopředu studoval a studuji, tak se chovají pouze v čistém udusaném bílém trouchu bez příměsí.
Co se týče velikosti a odstraňování zbytků - mrkev strouhán na hrubém struhadle. Kolik daná larva v daném stádiu vývoje sežere je třeba vypozorovat, ale to budete mít za chvíli v malíčku. Zbytku se zbavíte jednoduše - larvu vyjměte ze substrátu a ten přesijte přes jemné síto, co zůstane na sítu vyhoďte, prositý substrát vraťte i s larvou do krabičky .
Michal Siegel
Dekuji dekuji za konkretni znacku granule, urcite vyzkousim, jak psal kolega dat je tedy na povrch, sam jsem si vsiml ze ugandy jsou vsude ja jsem zatim mecinorhinam michal do substratu suseny kravsky trus a jednou za 3 tydny cinske zeli, nejaka larva ho zbastila cely ale vetsina jen rozdrobila na 100 malych kousku
Jeste jim teda davam 30% trouchu..
U tech nosoroziku s tim presivanim je to opravdu dobry napad ikdyz pravdepodobne zachyti i vetsinu meho trouchu, ikdyz ho melu jak to jde, mam tam kousky velikosti nehtu na malicku na noze..
Zeptam se jeste k te strouhane mrkvy, dat ji na 1 misto nebo rozmichat po celem obsahu? a po jake dobe presit? Dekuji
chudoba.josef
napsal(a):
Dekuji dekuji za konkretni znacku granule, urcite vyzkousim, jak psal kolega dat je tedy na povrch, sam jsem si vsiml ze ugandy jsou vsude ja jsem zatim mecinorhinam michal do substratu suseny kravsky trus a jednou za 3 tydny cinske zeli, nejaka larva ho zbastila cely ale vetsina jen rozdrobila na 100 malych kousku
Jeste jim teda davam 30% trouchu..
U tech nosoroziku s tim presivanim je to opravdu dobry napad ikdyz pravdepodobne zachyti i vetsinu meho trouchu, ikdyz ho melu jak to jde, mam tam kousky velikosti nehtu na malicku na noze..
Zeptam se jeste k te strouhane mrkvy, dat ji na 1 misto nebo rozmichat po celem obsahu? a po jake dobe presit? Dekuji
Osobně dávám příkrm na dno krabičky, protože tam se dle mého larvy zdržují nejvíce, ale najdou si jej všude, i na povrchu, i když některé larvy prostě za světlem nepůjdou .
Přesívání praktikuji jen u zlatohlávků, u nosorožíků ne právě kvůli tomu trouchu. Každopádně pokud vám síto vezme větší kusy trouchu, tak ty od zbytků mrkve poznáte a můžete je vrátit zpátky .
Pokud krmíte mrkví ugandy, tak tam na jedno místo, pokud jiné zlatohlávky nebo nosorožíky, které chováte po vícero larvách, tak tam bych doporučil na několik míst, čím více larev, tím více míst .
nicolas.coleoptera
napsal(a):
a jsou taky druhy,kterým nízké teploty (max.22)vyhovují,např.Stephanocrates preussi (já je chovám na zemi pod okny,aby jim nebylo moc horko:)
MOHU SE ZEPTAT NA PÁR INFORMACÍ OHLEDNĚ CHOVU? SLOŽENÍ SUBSTRÁTU, CITLIVOST KOKONU, PRIKRM ATD? JE KRASNY A UVAŽUJI HO ČASEM PŘIDAT DO CHOVU.. DĚKUJI
Které druhy máte na mysli?
U zlatohlávků by to nemusel být výrazný problém, akorát se trochu divím, že přes den máte ve sklepě výrazně tepleji než v noci.
Já jsem jednou měl substrát na balkoně v září a pár larev to přežilo, ikdyž v noci šly teploty pod deset stupňů. Ale ten substrát má teplotní setvrvačnost pokud se přes den vyhřeje, Konkrétně druh Eudicella aethiopica, a myslím že většina Eudicell by to zvládla.
U nosorožíku bych ale pokles pod dvacet stupňů nedoporučoval.
Je to sklep, kde máme domácí vodárnu, takže teplota je tam celý den+- stejná. Trochu jsem to zateplil a teď se mi tam celý den drží teplota v rozmezí 17,6-18°C. Uvidíme, co v zimě.
Mám mix druhů, zlatohlávky(dicronorrhina, gymnetis, chlorocala, trichalaux, mecynorrhina), nosorožíky (megasoma, dynastes) i roháče (lamprima, homoderus).
Zkusím je tam dát a trochu sledovat teplotu.
Díky za rady.
zdravím,
chlorocaly to v téhle teplotě nedaj, trichalaux taky pochybuju, že to bude stačit...respektive, larvy ano, přežijí, ale dost pochybuju o ochotě se kuklit. Dicranorrhiny kromě micans (a nevím jak cavifrons :) ) by jít měly, Mecynorrhiny taky...gymnetis jaký? (jsou nižinné i horské druhy)