Zdravím,
pokud tímto máte na myslí Antherea polyphemus, tak tito jedinci se živí listím dubu. Ten však momentálně opadal, takže pro ně není krmení. Martináče je potřeba nyní v zimě nechat odpočívat v kokonu (zimovat / hibernovat) venku v krabici nebo v lednici, ideálně 14 dní poté, co se zakuklí. Vyndávám je na na konci jara, tak v dubnu až květnu, záleží na tom, jestli už duby nasazují lístky. Dle mého názoru by rozhodně měli zimovat, jinak jsem to ani nezkoušel - na jaře vykuklím imaga, housenky od nich se zakuklí, zplodí novou generaci a jejich potomky zimuji v lednici . Nevím, myslím si, že se Vám normálně vylíhnou, ale co s nimi bude dál netuším, protože mi opravdu není znám jiný druh potravy, než je dub.
S pozdravem
Michal Siegel
Chcel by som upozorniť, že zimovať ich zaručene treba, no v chladničke to nie je až také jednoduché. Nedajú sa proste vložiť v krabici do chladničky a na jar ich vybrať. Chladnička vysušuje, takže treba dbať na vlhkosť pri kuklách. Ja odporúčam zimovanie vonku, prípadne najlepšie v suchej pivnici, kde nie sú veľké mrazy.
D.S.
Liks

XXX.XXX.93.194
Dobrý den, co mám dělat když motýl martynáč dubový se zakuklil a skoro měsíc mu trvalo než se vylíh, pak osudného dne včera se dostal z kukly a měl slepná křídla a ještě má...Je možné že má problém s lymfou?
carlli
napsal(a):
Dobrý den, před časem jsem si pořídil pár martináčů, celý vývoj byl v pořádku až do stádia kukly. Jsou v tomto stádiu už dva měsíce, kokony jsem otevřel vše se tváří v pořádku jsou naživu. poraďte co dělat aby se v pořádku vylíhli.Děkuji.
Já doma chovám housenky Martináče habrového. Před chvílí se mi zakuklili.
Kukly přezimují.