Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2014 21:22
carlli

XXX.XXX.232.141

Dobrý den, před časem jsem si pořídil pár martináčů, celý vývoj byl v pořádku až do stádia kukly. Jsou v tomto stádiu už dva měsíce, kokony jsem otevřel vše se tváří v pořádku jsou naživu. poraďte co dělat aby se v pořádku vylíhli.Děkuji.

19.11.2014 00:32
michal.siegel

XXX.XXX.20.133

Zdravím,

pokud tímto máte na myslí Antherea polyphemus, tak tito jedinci se živí listím dubu. Ten však momentálně opadal, takže pro ně není krmení. Martináče je potřeba nyní v zimě nechat odpočívat v kokonu (zimovat / hibernovat) venku v krabici nebo v lednici, ideálně 14 dní poté, co se zakuklí. Vyndávám je na na konci jara, tak v dubnu až květnu, záleží na tom, jestli už duby nasazují lístky. Dle mého názoru by rozhodně měli zimovat, jinak jsem to ani nezkoušel - na jaře vykuklím imaga, housenky od nich se zakuklí, zplodí novou generaci a jejich potomky zimuji v lednici smajlík. Nevím, myslím si, že se Vám normálně vylíhnou, ale co s nimi bude dál netuším, protože mi opravdu není znám jiný druh potravy, než je dub.

S pozdravem
Michal Siegel

19.11.2014 15:22
sdenis13

XXX.XXX.110.210

Chcel by som upozorniť, že zimovať ich zaručene treba, no v chladničke to nie je až také jednoduché. Nedajú sa proste vložiť v krabici do chladničky a na jar ich vybrať. Chladnička vysušuje, takže treba dbať na vlhkosť pri kuklách. Ja odporúčam zimovanie vonku, prípadne najlepšie v suchej pivnici, kde nie sú veľké mrazy.

D.S.

19.11.2014 15:50
michal.siegel

XXX.XXX.20.52

Máte rozhodně pravdu. Je potřeba je vlhčit. Také zimuji venku, akorát nyní doděláváme střechu na balkoně, tak je mám v lednici, protože venku by na ně mohlo napršet a to by také nebylo dobré. Zkoušel obojí a obojí funguje smajlík.

19.11.2014 16:00
sdenis13

XXX.XXX.110.210

Ja osobne zimujem v plastovom boxe, ktorý je uzavretý. Na ňom je položené vedro a tak na box ani neprší. Funguje to super, až na to, že tam nesmú byť druhy ako G. isabellae, Actias luna ani nič čo nesmie byť vo veľkých mrazoch, keby náhodou prišli.

D.S.

11.2.2015 17:46
šiši

XXX.XXX.9.81

Stačí je rosit já sám jsem 1ks měl

Liks

6.8.2016 16:26
Liks

XXX.XXX.93.194

Dobrý den, co mám dělat když motýl martynáč dubový se zakuklil a skoro měsíc mu trvalo než se vylíh, pak osudného dne včera se dostal z kukly a měl slepná křídla a ještě má...Je možné že má problém s lymfou?

27.6.2019 18:01
Honza Kopáček

XXX.XXX.58.114

carlli napsal(a):
Dobrý den, před časem jsem si pořídil pár martináčů, celý vývoj byl v pořádku až do stádia kukly. Jsou v tomto stádiu už dva měsíce, kokony jsem otevřel vše se tváří v pořádku jsou naživu. poraďte co dělat aby se v pořádku vylíhli.Děkuji.

Já doma chovám housenky Martináče habrového. Před chvílí se mi zakuklili.
Kukly přezimují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík