Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.31.115
Ahoj, kupuji moučné červy jako krmení pro hlodavce a měl bych dotaz na chovatele. Jednou se nakoupilo moc červů a tak se cca 30 zakuklilo. Vylíhlo se zatím 8 brouků, ale jen polovina v pořádku. Zbývající 4 mají nevyvinutá křídla, na první pohled vypadají jako "kuklobrouk" z hororu. Na netu jsem našel pouze informaci, že tyto defekty se objevují při chovu malého počtu brouků, což moc nechápu. Mohl by tohle téma nějaký chovatel trochu osvětlit? Chtěl bych vědět proč tato vada vzniká (např. kolísání teploty, manipulace s kuklami, nebo třeba přirozená chybovost u tohoto druhu) protože poměr se zdravými jedinci je zatím 1:1. A protože nevyvinutá křídla brání broukům v pohybu, zajímá mě, co s takovým zmetkem ideálně udělat (likvidace, krmení stejně jako u zdravých jedinců, nechat dorůst pokud to lze). Díky za vysvětlení.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.34.155
Čau. Já jsem taky choval moučné červy. Ale choval jsem je ve velkém. Taky se mi "povedlo" pár zmetků. To, že se to týká chovu v malých skupinách bych chápal asi tak, že v malé skupině je to viditelnější a ve větším chovu se to ztratí. Za takto špatně vivinuté brouky může mnoho faktorů.(stejně tak u zlatohlávků a dalších chovaných brouků) - špatná teplota, neopatrná manipulace s kuklou a její(i nepatrné)poškození, špatná poloha kukly, špatný podklad pro vývoj, genetická vada (přesto, že u těchto brouků je páření s příbuznými zcela normální, v chovu to může po několika generacích udělat rotiku), a také za to mohou třeba i larvy, ve kterých jsou kukly (pokud je od nich nevyndáte) larvy jsou totiž velmi žravé a kukly jsou velmi chutné spestření potravy, nebo je pouze poškodí při hledání potravy.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.18.17
to, že se tyto defekty víc vyskytují při chovu malého počtu bych si vysvětlovala genetikou - po pár generacích si budou víc příbuzní než by bylo zdrávo a jak známo, při příbuzenském křížení dochází k degeneraci.
Nicméně při nevhodných podmínek - moc nízká / vysoká teplota a nebo vlhkost se budou blbě svlíkat kuklit a líhnout, takže budou hynout a to hlavně při přeměnách z jadnoho stadia do druhého.
taky hraje roli velikost nádoby - zejména pro udržení podmínek aby byly akorát. Takže když někdo má málo jedinců, má je v malé nádobě, která je víc náchylná na vyschnutí nebo zapaření atd. zatímco u velké to tolik nehrozí
chovu zdar