Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

7.10.2003 19:57
Neregistrovaný uživatel

Neznáte prosím recept na nějakou kasi pro octomilky ve které se používá sypký agar.

Neregistrovaný uživatel

7.10.2003 23:50
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Neznáte prosím recept na nějakou kasi pro octomilky ve které se používá sypký agar.

Agar podle mého názoru neslouží ve směsi k ničemu jiného, než jako relativně stabilní a chemicky neškodné "zahušťovadlo", které substrát zpevní a poněkud oddálí jeho řídnutí (coby přirozený důsledek kvašení). V hromadných chovech (zvláště tam, kde se ve velkém připravují nutričně přesně vyvážené směsi) má jistě svůj smysl; pro běžné "domácí" použití (několik sklenic jako zdroj potravy například pro pouhých pár desítek mláďat) je myslím zbytečný. A i v tomto případě (chystáme-li například sklenice se substrátem do zásoby) je možné k "zahuštění" použít i obyčejný škrob nebo potravinářskou želatinu.
Čímž vás samozřejmě nechci od agaru nijak zrazovat. Jeho použití je vcelku jednoduché - zvolený substrát (např. řídké rozmixované ovoce, ovocná šťáva ap.) se spolu s nalámaným (nadrobeným) agarem za stálého míchání zahřeje na teplotu lehce nad cca 90°C a nechá se rozpustit. (Při nižších teplotách se agar nerozpouští.) Horká směs s rozpuštěným agarem se naleje do připravených nádob a nechá se vystydnout. K zahřívání směsi s agarem se nejlépe hodí vodní lázeň - tj. nádobu s živnou půdou vložit do větší nádoby s vodou a tu pomalu zahřívat až k bodu varu. Zahřívat směs přímo nad plamenem není vhodné - mohlo by se to připalovat a při dosažení varu by směs mohla nežádoucím způsobem pěnit.
Reeve

Přidejte reakci

Přidat smajlík