Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Dobrý den, skladuji hrabanku v komoře a nějak se mi v ní premnozily ty otravny smutnice. Tak ho chci prohnat troubou nebo mikrovlnkou. Nevím co je lepší a jak dlouho a na jaký stupně či intenzitu to tam ponechat??? Také bych ten substrat zase nechtěl znehodnotit, tak mě napadlo ho smichat v určitém poměru s nově nasbiranym ať se do něj zase dostanou důležité bakterie... Je to dobrý nápad? Nebo je lepší ho vyhodit? Abych zase neznehodnotil ten nový.. Díky za rady všem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Ještě jsem chtěl říci že to mám pro chov zlatohlavku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.126
Dobrý den,
pro začátek je dobré srovnat smutnice, bakterie a ostatní organismy, které se mohou podílet na kvalitě a rozkladu substrátu - jsou to všechno živé organismy. Pokud je vystavíte vysoké teplotě, kterou nepřežijí smutnice, tak ji pravděpodobně nepřežijí všichni. Pravda, bakterie mohou být dosti odolné a některé žijí dokonce v sopečných vulkánech, ovšem bakterie z našeho klimatického pásma by s tímto mohly mít problém. Bez bakterií budete mít pouze dřevo, tedy efekt by byl podobný, kdybyste brouky přikrmoval rovnou pilinami.
Z toho důvodu se já smutnic zbavuji jinak. Nasbíranou hrabanku nasypu do většího kýble (často to kvůli velkému množství hrabanky dělám na vícekrát třeba po 10 kýblech) a zaliji velkým množstvím vody. Směs opravdu důkladně promíchám, aby nikde nezůstaly vzduchové rezervy. Kýbl nechám stát na slunci zhruba dvě hodinky. Nežádoucí organismy uvnitř substrátu uhynou, ty, kterým se podaří substrát včas opustit uletí pryč. Tímto procesem substrát také (i když opravdu jen minimálně) fermentujete. Po zmíněných dvou hodinách (to je moje minimum, klidně i několika dnech) substrát přecedím přes hadr a rozložený nechám ve stínu mírně proschnout, aby vlhkost byla pro chov tak akorát. Samozřejmě není dobré nechat jej proschnout úplně, protože poté bakterie také hynou.
Ovšem na závěr bych si dovolil podotknout, že smutnice už jsem v chovu párkrát měl, ale nikdy to na vývoj brouků negativní vliv nemělo. Samozřejmě, když člověk otevřel krabičku, nějaký vylétla ven, ale bavím se pouze o vlivu na život larev .
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.38
A nebylo by nejjednodušší nechat ho vyschnout? Smutnice vychcípou, bakterie to přežijou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Děkuji děkuji za rady a obsáhle vysvetleni problematiky, jsou to důležité informace, jenže já jsem v bytě.. precejen ta trouba nepřipadá v úvahu? Však když se to pak smichat s novým tak se ty bakterie přestěhují?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.26
Jde to úplně v pohodě. Sice bych to nedával Goliathům, nebo treba Fornassinusům, ale pro pachnody/eudicelly/cheorrhiny atp. to celkem stačí (pokud se smíříte s tím, že holt nebudete mít žádné obry). Mikroorganismy se většinou množí celkem dobře, a když jich přežije pár v nějakém latentním stádiu, tak se pak po zavlhčení rozmnoží zpátky. Já tedy nechávám substrát vysychat venku, ale trouba jde taky, zkoušel jsem to. Jen to chce pak zavlhčit před tím, než to dáte broukům...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.168
Tak to je fajn, já uchovávám substrat vlhký, jedna se cca o 10 litru které prozenu troubou a mám v plánu smichat s 40litry vlhkého substratu který není upravovanej nijak krom mixéru ;-) Pro goliase to není ale zase malinký broucky nechci
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.217
Já se asi pánové zeptám úplně pitomě, ale na co potřebujete pro chov brouků "živý" substrát? Pro pěstování rostlin bych to chápal, ale tady? To je lepší důkladně vysterilizovat, ne? Zničit jak bakterie, tak plísně a všecko. Ta struktura toho substrátu každopádně zůstane zachovaná.
Mx
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.92
Protože larvy potřebují bakterie v trávicím traktu. Pokud je mít nebudou, líhnout se akorát tak prcci. Proto je ideální substrát zfermentovat, aby jich obsahoval ještě daleko víc a brouci jsou potom dalece větší. Ale o živém substrátu se dočtete prakticky v mnoha článcích do začátku.
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.162
Nez prozenete vsechen substrat troubou, nebo mikrovlnkou.....zkuste to jen na male casti...do jednoho terarka. Pak ho navlhcete a uvidite....substrat bude desne smrdet a za dva tri dny zplesniví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nez prozenete vsechen substrat troubou, nebo mikrovlnkou.....zkuste to jen na male casti...do jednoho terarka. Pak ho navlhcete a uvidite....substrat bude desne smrdet a za dva tri dny zplesniví.
a to je dobře že splesnivy? Já to mám plánu pohnat na cca 15min troubou nebo 5min v mikrovlnce. tzn že vlhký zůstane.. de jen o to zničit larvy smutnic
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
pro začátek je dobré srovnat smutnice, bakterie a ostatní organismy, které se mohou podílet na kvalitě a rozkladu substrátu - jsou to všechno živé organismy. Pokud je vystavíte vysoké teplotě, kterou nepřežijí smutnice, tak ji pravděpodobně nepřežijí všichni. Pravda, bakterie mohou být dosti odolné a některé žijí dokonce v sopečných vulkánech, ovšem bakterie z našeho klimatického pásma by s tímto mohly mít problém. Bez bakterií budete mít pouze dřevo, tedy efekt by byl podobný, kdybyste brouky přikrmoval rovnou pilinami.
Z toho důvodu se já smutnic zbavuji jinak. Nasbíranou hrabanku nasypu do většího kýble (často to kvůli velkému množství hrabanky dělám na vícekrát třeba po 10 kýblech) a zaliji velkým množstvím vody. Směs opravdu důkladně promíchám, aby nikde nezůstaly vzduchové rezervy. Kýbl nechám stát na slunci zhruba dvě hodinky. Nežádoucí organismy uvnitř substrátu uhynou, ty, kterým se podaří substrát včas opustit uletí pryč. Tímto procesem substrát také (i když opravdu jen minimálně) fermentujete. Po zmíněných dvou hodinách (to je moje minimum, klidně i několika dnech) substrát přecedím přes hadr a rozložený nechám ve stínu mírně proschnout, aby vlhkost byla pro chov tak akorát. Samozřejmě není dobré nechat jej proschnout úplně, protože poté bakterie také hynou.
Ovšem na závěr bych si dovolil podotknout, že smutnice už jsem v chovu párkrát měl, ale nikdy to na vývoj brouků negativní vliv nemělo. Samozřejmě, když člověk otevřel krabičku, nějaký vylétla ven, ale bavím se pouze o vlivu na život larev .
MS
Nejvíce mě zaujal postup který používá MS ;-) tzn larvy smutnic utopit.. Chtěl jsem se vás zeptat, pokud substrat zaliju vodou, řádně promicham a bydlim v bytě při 23°C, v podstatě bez moznosti to vyslunit, jak dlouho to tam mám nechat? Začne vůbec proces fermentace při těchto podmínkách? A mám kýbl uzavřít vikem ? Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.31
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejvíce mě zaujal postup který používá MS ;-) tzn larvy smutnic utopit.. Chtěl jsem se vás zeptat, pokud substrat zaliju vodou, řádně promicham a bydlim v bytě při 23°C, v podstatě bez moznosti to vyslunit, jak dlouho to tam mám nechat? Začne vůbec proces fermentace při těchto podmínkách? A mám kýbl uzavřít vikem ? Děkuji
Dobrý den,
těžko říci. Obecně se uvádí, že teplota pro fermentaci by měla být okolo 30°C. Proto ji provádím buďto ve skleníku, nebo na slunci. Za účelem fermentace se nebojím substrát nechat zakrytý (což je taky odpověď na vaši otázku :)) na teplém místě i měsíc. Při kratší době netuším, jestli nemohou přežít vajíčka smutnic. Pokud vám nic jiného nezbyde, tak substrát holt tou troubou prožeňte. Nebo použijte nový, pokud to pro vás není problém. Jinak by bylo dobré vědět, jak dlouho jsou vajíčka smutnic resistentní vůči okolní vodě, protože vysoká teplota je zabije, ale po pravdě se přiznám, netuším, jak je to s běžnou pokojovou. Některé malé potvůrky toho mohou přežít opravdu hodně .
MS
P.S. Píšu teď pod jinou WiFi, proto ta změna IP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.217
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Protože larvy potřebují bakterie v trávicím traktu. Pokud je mít nebudou, líhnout se akorát tak prcci. Proto je ideální substrát zfermentovat, aby jich obsahoval ještě daleko víc a brouci jsou potom dalece větší. Ale o živém substrátu se dočtete prakticky v mnoha článcích do začátku.
MS
Díky! To jsem nevěděl. Já jsem hlavně kaktusář a půdu sterilizuji, když do ní vysévám. Proto mě to zaujalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
těžko říci. Obecně se uvádí, že teplota pro fermentaci by měla být okolo 30°C. Proto ji provádím buďto ve skleníku, nebo na slunci. Za účelem fermentace se nebojím substrát nechat zakrytý (což je taky odpověď na vaši otázku :)) na teplém místě i měsíc. Při kratší době netuším, jestli nemohou přežít vajíčka smutnic. Pokud vám nic jiného nezbyde, tak substrát holt tou troubou prožeňte. Nebo použijte nový, pokud to pro vás není problém. Jinak by bylo dobré vědět, jak dlouho jsou vajíčka smutnic resistentní vůči okolní vodě, protože vysoká teplota je zabije, ale po pravdě se přiznám, netuším, jak je to s běžnou pokojovou. Některé malé potvůrky toho mohou přežít opravdu hodně .
MS
P.S. Píšu teď pod jinou WiFi, proto ta změna IP.
No mate pravdu, ze asi bude lepsi nasbirat novy, alespon se clovek dostane do prirody ;-) Hold chov brouku me fakt chytl, no ale ty smutnice posledni dobou.. Clovek zalozi insektarium a po 3 mesicich uz se to vevnitr hemzi.. Napadlo me pri zalozeni dat na vetraci otvor puncochu, ale kdo vi jestli by to pomohlo a stejne by se tam asi nejaka dostala pri krmeni. No s tou troubou me to napadlo i pro to, ze jak brouci pojdou a vyberu larvy, ze bych tak zbavil substrat smutnic a pouzil bych ho pro zalozeni noveho chovu jineho druhu, nebo pro nejake larvy. Ale take jsem zase cetl, ze by nektere druhy nemusely vyklast pokud citi jine larvy, tak nevim co je na tom pravda, ale pro larvy to myslim problem nebude..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.31
Zdravím ,
máte pravdu, dneska už se málo lidí dostane často do přírody . Pokud se do insektária dostanou mušky spolu s potravou, tak nemá punčocha příliš smysl. Osobně mám přes část víka boxu síťovinu, ale jen kvůli větrání. Jinak nevím, jestli mají imaga problém s kladením, pokud cítí cizí larvy, larvičky smutnic jsou ovšem tak malinké, že bych se ani nedivil, kdyby je imaga přehlédla
.
A substrát pro kladení můžete samozřejmě použít pro další chov. Dokud jej larvy nespotřebují nebo nezačne plesnivět či není napaden nežádoucími organismy, je stále použitelný .
S pozdravem
Michal Siegel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ,
máte pravdu, dneska už se málo lidí dostane často do přírody . Pokud se do insektária dostanou mušky spolu s potravou, tak nemá punčocha příliš smysl. Osobně mám přes část víka boxu síťovinu, ale jen kvůli větrání. Jinak nevím, jestli mají imaga problém s kladením, pokud cítí cizí larvy, larvičky smutnic jsou ovšem tak malinké, že bych se ani nedivil, kdyby je imaga přehlédla
.
A substrát pro kladení můžete samozřejmě použít pro další chov. Dokud jej larvy nespotřebují nebo nezačne plesnivět či není napaden nežádoucími organismy, je stále použitelný .
S pozdravem
Michal Siegel
Zdravim tez;-)
souhlasim, jen jsem to asi spatne formuloval, mel jsem na mysli napr; pokud budu mit substrat po chovu mecinorhin, ve kterem byli jejich larvy a tento substrat pak pouzuji pro zalozeni noveho chovu jineho druhu zlatohlavka. Jestli to imaga nevyciti jako hrozbu pro sve potomstvo...? Alespon si to myslim a sam bych nenechal sve potomky vyvyjet tam kde jsou kanibalove
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.148
Chci se zeptat k tomuto tématu jak je to s úpravou substrátu mražením.stačí mrazák s -18 nebo se mrazí nižší teplotou?a jak dlouho?nebo můžu na zimu schovat do mrazáku a vyndavat jak bude třeba?a je třeba nechat odstát substrát aby ožil ,nebo po vyndání z mrazáku je použitelnej,samozrejme zahratej na pokojou teplotu.dik za rady
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chci se zeptat k tomuto tématu jak je to s úpravou substrátu mražením.stačí mrazák s -18 nebo se mrazí nižší teplotou?a jak dlouho?nebo můžu na zimu schovat do mrazáku a vyndavat jak bude třeba?a je třeba nechat odstát substrát aby ožil ,nebo po vyndání z mrazáku je použitelnej,samozrejme zahratej na pokojou teplotu.dik za rady
Nevim presne ale logickou uvahou v zime take mrzne.. A subtrat j e na jare ok Ikdyz moje zasoby 80l hrabanky a 90l trouchu.. No radeji bych si nechal v mrazaku misto na masick
o
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.174
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chci se zeptat k tomuto tématu jak je to s úpravou substrátu mražením.stačí mrazák s -18 nebo se mrazí nižší teplotou?a jak dlouho?nebo můžu na zimu schovat do mrazáku a vyndavat jak bude třeba?a je třeba nechat odstát substrát aby ožil ,nebo po vyndání z mrazáku je použitelnej,samozrejme zahratej na pokojou teplotu.dik za rady
Je to bez problémů. Akorát se tím nezbavíce mnoha škůdců, jelikož u nás pravidelně v zimě mrzne, také organismy musí zimu přežít, ať žádoucí, či nežádoucí
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.174
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravim tez;-)
souhlasim, jen jsem to asi spatne formuloval, mel jsem na mysli napr; pokud budu mit substrat po chovu mecinorhin, ve kterem byli jejich larvy a tento substrat pak pouzuji pro zalozeni noveho chovu jineho druhu zlatohlavka. Jestli to imaga nevyciti jako hrozbu pro sve potomstvo...? Alespon si to myslim a sam bych nenechal sve potomky vyvyjet tam kde jsou kanibalove
Tak já osobně po uhynutí imag substrát z boxu využiji právě pro vylíhlé larvy, ovšem také mi něco zbyde a bez problémů zbytek substrátu použiji pro kladení jiného druhu . Rozhodně to nevadí.
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já osobně po uhynutí imag substrát z boxu využiji právě pro vylíhlé larvy, ovšem také mi něco zbyde a bez problémů zbytek substrátu použiji pro kladení jiného druhu . Rozhodně to nevadí.
MS
Tak to jste me potesil, nerad bych nejak plytval obvzlaste v zime...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Tak jsem si nasbiral novou hrabanku, rozmixoval a dal do kybliku, nechal jsem ho otevreny, ponevadz jak prselo, byla hrabanka hodne vlhka, tak aby to trochu vyschlo. Po par dnech se na povrchu obevila plisen tmavsi barvy. Je to v poradku ta plisem z vlhka, nebude to skodlive pro zlatohlavky? Mam to jako zasobu na zimu... Dekuji za odpoved
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem si nasbiral novou hrabanku, rozmixoval a dal do kybliku, nechal jsem ho otevreny, ponevadz jak prselo, byla hrabanka hodne vlhka, tak aby to trochu vyschlo. Po par dnech se na povrchu obevila plisen tmavsi barvy. Je to v poradku ta plisem z vlhka, nebude to skodlive pro zlatohlavky? Mam to jako zasobu na zimu... Dekuji za odpoved
Tak jsem na to koukl zblizka a ta plisen jde do bila, takove chomacky.. je to ok prosim?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.207
Zdravím,
tak plíseň v malém množství většinám larev nevadí, některé druhy si na ní dokonce smlsnou. Ale aby se nerozšířila, doporučuji ji odebrat a zajistit, aby se neobjevovala, tedy buďto snížit vlhkost, nebo do pytle či boxu (či v čem máte momentálně substrát) vytvořit větrací otvory, aby mohl procházet vzduch .
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.47
uz se to tady trochu resilo ale zna nekdo odpoved na otazku: Preziji vajixka a larvy smutnic 1 mesic v mrazaku? pro kvalitu substratu jsem se docetl, ze to vliv nema. Dekuju mnohokrate
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.194
Na kvalitu substrátu to vliv nemá proto, že u nás také mrzne a stejně si hrabanka venku zachová svoje hodnoty . Na druhou stranu je v přírodě součástí určitého komplexu, stejně tak jako rostliny dokáží v půdě přezimovat, ale v květináči promrznou a uhynou (narážím na hrabanku v pytlíku v mrazáku). Každopádně rozhodně souhlasím, že to je jen (možná blbá) teorie a že tímto způsobem rozhodně oproti jiným zlikvidujete daleko méně živin, pokud vůbec nějaké.
Jinak na tuto otázku je těžké odpovědět. Smutnice se vyskytují přirozeně i v našich podmínkách a přežívají zimu, tedy i mrazy. A teď se právě naskýtá má narážka, jestli stejně jako rostliny je schopna přežít jen v půdě zateplené napadaným sněhem a listím, ale v pytlíku s hrabankou, do které mráz pere ze všech stran toho schopná není prostě vymrzne.
Upřímně Vám přeji, aby to šlo, smutnice jsou nesmírně otravné .
MS
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na kvalitu substrátu to vliv nemá proto, že u nás také mrzne a stejně si hrabanka venku zachová svoje hodnoty . Na druhou stranu je v přírodě součástí určitého komplexu, stejně tak jako rostliny dokáží v půdě přezimovat, ale v květináči promrznou a uhynou (narážím na hrabanku v pytlíku v mrazáku). Každopádně rozhodně souhlasím, že to je jen (možná blbá) teorie a že tímto způsobem rozhodně oproti jiným zlikvidujete daleko méně živin, pokud vůbec nějaké.
Jinak na tuto otázku je těžké odpovědět. Smutnice se vyskytují přirozeně i v našich podmínkách a přežívají zimu, tedy i mrazy. A teď se právě naskýtá má narážka, jestli stejně jako rostliny je schopna přežít jen v půdě zateplené napadaným sněhem a listím, ale v pytlíku s hrabankou, do které mráz pere ze všech stran toho schopná není prostě vymrzne.
Upřímně Vám přeji, aby to šlo, smutnice jsou nesmírně otravné .
MS
Dekuji za zajimavou uvahu, myslim ze na tom neco bude, kazdopadne nezbyva nez vyzkouset.. Pak podam info, dikec
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.153
Důležitá otázka je v jakém stádiu smutnice v přírodě přezimují. Pokud jako vajíčka, tak jim asi mražák tolik neublíží, možná leda při opakovaném zmražení a rozmražení a delší expozici v mražáku. Pokud přezimují jako larva či dospělec, tak je zmražením zlikvidujete určitě, protože k tomu aby přezimovaly a vydržely mráz tak si musí vytvořit obranné látky (na bázi glycerinu), aby jim to nepoškodilo vnitřní orgány. Což při prudkém zmražení z tepla si nevytvoří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.136
ahoj,já mrazák používám standardně,pytel substrátu vytvarovat tak,aby v mrazaku lezel a na vysku nemel pres dvacet cm staci 48hodin a smutnice nejsou.teda než mi tam zas nalezou od jinych druhu...ale treba mesic je to cisty.
p.s.z Mecynorrhin je kanibal jen oberthuri,torquata pokud má v L1 dost místo a vlhko je celkem v klidu a ugandy se vůbec nežerou:)
N.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj,já mrazák používám standardně,pytel substrátu vytvarovat tak,aby v mrazaku lezel a na vysku nemel pres dvacet cm staci 48hodin a smutnice nejsou.teda než mi tam zas nalezou od jinych druhu...ale treba mesic je to cisty.
p.s.z Mecynorrhin je kanibal jen oberthuri,torquata pokud má v L1 dost místo a vlhko je celkem v klidu a ugandy se vůbec nežerou:)
N.
Tak to je super zprava s temi smutnicemi, hlavne ze staci 48h me prekvapilo, to je moc fajn
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.19
Zeptam se tady jeste, je pravda, ze cim jemnejsi hrabanka je tim je lepsi? Vim ze nekdo treba pro ugandy ma hrubsi, ja nevim kousky 5mm, ale ja pro vsechny druhy mixuju nastavcem na michani barev na vrtacku uplne do jemna, ze listovka vypada jako hlina... Je to ok?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.112
Je to úplně jedno .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.194
Také si to myslím. Akorát osobně požívám jemnější substrát pro L1, u L2 a L3 už používám klasický substrát "jak jsem to posbíral" a prosel přes síto od listů, žaludů apod. Dělám to jen pro to aby se malým larvám substrát lépe přijímal, ono není špatné u L1 tam přimíchat tak do jedné pětiny složení i čistou rašelinu, substrát to trochu prokypří. U odrostlejších larev mi to ale přijde jedno, už jsem použil i hrabanku, kterou jsem vůbec neprosel, protože jsem spěchal s tím, že jim tam dám ihned jak se vrátím prosetou. Samozřejmě, jak je mým zvykem tak jsem na to zapomněl a larvy byly v pořádku až do další kontroly, kdy jsem jim tedy substrát ponechal. Obsahoval velké množství žaludů, větviček apod, ale larvám to očividně nevadilo, jednu čerstvou L2 jsem dokonce našel schovanou v žaludu .
MS