Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.3.2003 14:08
Neregistrovaný uživatel

Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Neregistrovaný uživatel

14.3.2003 09:45
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Ahoj, neco je v knizce od Klatila (zelena) nazev si presne nepamatuji ale myslim ze se jmenovala Sklipkani: krasavci s chlupatyma nohama, nebo tak nejak. Hodne uspechu MARTIN

Neregistrovaný uživatel

14.3.2003 11:08
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Ano Martin má pravdu. Je to v knize Lubomíra
Klátila, KRASAVCI S CHLUPATÝMA NOHAMA.
Preparace sklípkanů je velmi jednoduchá.
Skalpelem, nebo žiletkou se rozřízne abdomen, odstraní se obsah a vycpe např. buničinou. Jen si nejsem jist, jestli se vata nemusí něčim napouštět. No pak se pavouk pomocí špendlíčků naaranžuje do podoby v které ho chcete uchovat a nechá vysušit.

Neregistrovaný uživatel

16.3.2003 16:51
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Ja vatu, co davam do abdomenu, napoustim formaldehydem. Nevim, jestli je to normalni postup, ale urcite to brani rozkladu zbytku vnitrnosti.
Gladius

Neregistrovaný uživatel

17.3.2003 09:09
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Dík za doplnění....

Neregistrovaný uživatel

17.3.2003 14:23
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

Na netu jsem četl zajímavý postup preparace majky, kde injekční stříkačkou se silnou jehlou byly odsány vnitřnosti ze zadečku, pak injekčně několikrát propláchnuta horkou vodou a nakonec vyplněna (opět injekčně) silikonem.Snad by tento postup, šel i u pavouků ??? Zajímalo by mě, zda s tím nemá někdo zkušenosti.Št.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2003 16:30
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

No, nevím jestli je preparace tak "jednoduchá" jak tvrdíte. Možná u čerstvě uhynulých a větších kusů. Já mám pouze zkušenost s preparací adult samce irminie, který byl asi 3 týdny v mrazáku a je to pěkná "makačka". Navíc vnitřnosti nejdou z abdomenu tak lehce vyškrábat a taky je celkem těžké odhadnout velikost vycpávky... Nakonec se to podařilo.
Co se týče končetin, většinou drží v poloze, v jaké je naaranžujete samy u bez špendlíků, já to tak dělám i u svleček.
Co se týče "vysání" jehlou, pak bych to zkusila jedině silnou (růžová 1,2mm a více), jinak to asi nepůjde.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2003 17:49
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

při preparaci stačí obsah zadečku odsát stříkačkou a většinou tak stříknu trochu silik.lepidla,dá se použít taky sádra.u druhů bezobr..Do silných nohou nebo u menších zadečků stačí vstříknout trochu formaldehydu -nohy ztuhnou v požadované pozici velmi rychle.Třeba brouky a štíry stačí injekčně aplikovat do těla formald. a nechat vyschnout a hlavně několik dnů vyvětrat

Neregistrovaný uživatel

19.3.2003 21:11
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s preparací uhynulých kusů sklípkanů? Velmi bych uvítal i odkaz na literaturu. Předem moc děkuji všem. Zbyněk Kříž

...vetrat kvuli formaldehydu nebo vnitrnostem? U preparovani nekterych hmyzaku (sarance) jsem formaldehyd do zadecku nedaval a sarance pak dost smrdelo (fakt moc), takze formaldehyd je asi nutny a ani se mi nezda, ze by byl nejak moc citit (10% roztok). Do sarancat ho jen tak vstriknu jehlou do abdomenu, u vetsich hmyzaku (a pavouku) zadecek vycpavam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík