Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lasiodora parahybana (Mello - Leitao, 1917)
Sdílet:

Lasiodora parahybana (Mello - Leitao, 1917)

Tento mohutný zemní sklípkan dosahuje velikosti okolo 20 cm v rozpětí nohou. Základní zbarvení je hnědočerné. Po celém těle, vyjma carapaxu, má dlouhé žlutobílé chlupy, občas s nádechem do červena. Samci mají tibiální háky na prvním páru nohou a na konci makadel bulby. Zbarvení je u obou pohlaví prakticky stejné, s minimálními rozdíly.

Chov

Ve své domovině obývá spíše sušší oblasti, jako jsou lesy a stepi, kde vyhledává příležitostné úkryty. Jako obranu používá většinou vyčesávání chloupků ze zadečku, nebo obranný postoj. Sám vlastním nedospělého samce po 8. svleku, který se však velmi často brání přímo výpadem a kousnutím. Tohoto samce prozatím chovám v teráriu o velikosti 25 x 20 x 20 cm. V teráriu je umístěn okrasný kořen a mělká napáječka. Myslím si, že tento druh příliš úkryt nevyhledává. Jako podklad slouží lignocel, mírně vlhký, spíše sušší. Teplota postačí 24 - 26 °C. Vzdušná vlhkost je vhodná 65 - 70 %.

Odchov

Odchov se mi v minulosti již podařil. Bylo to v roce 1997, ale přesné údaje jsem si nezaznamenal, proto jen letmo. Samice byla tehdy stará cca 6 let a samec byl krátce dospělý. Ke spáření došlo asi po 10 minutách od doby, kdy jsem dal samce k samici. Tu jsem choval v teráriu o rozměrech 40 x 30 x 40 cm (d,v,š) a zakoupil jsem jí jako dospělou. Samec byl po krátkém páření doslova vyhnán z terária a měl velké štěstí, že přežil. Zhruba po 8 týdnech samice vytvořila kokon, který nosila neustále při sobě. Asi po dalších dvou měsících jsem lstí, pomocí švába samici donutil, aby kokon odložila a já jí ho odebral a již nevrátil. V kokonu bylo asi 300 pralarev a neoplodněných vajíček. Asi jedna třetina pralarev bylo mrtvých. Po dalším svleku (druhé stádium), jsem mláďata rozdělil jednotlivě do filmovek. Prvního svleku se jich dožilo asi 80. Mláďata jsem vlastnil pouze do 3. svleku, kterého se dožilo asi 65 kusů.

Byla samozřejmě moje velká chyba, že jsem si v té době ještě nevedl přesnější záznamy. Až nyní s odstupem času poznávám, jak jsou poznámky z minulosti důležité, jak mohou pomoci v dalších pokusech o odchov i v odstraňování některých nedostatků, kterých se chovatel mohl dopustit.

Tento druh lze doporučit začátečníkům i když opatrnosti není nikdy nazbyt. Přeji úspěšný chov a odchov.

Použitá literatura: Fr. Kovařík - Chov sklípkanů
Peter Klaas - Sklípkani v teráriu

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru