Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Brachypelma albopilosum
Sdílet:

Brachypelma albopilosum

Bezobratlí
Všeobecné

Brachypelma albopilosum Tento sklípkan žije v deštných pralesích v Kostarice, Hondurasu. Žije pod kousky kůry a pod kameny v norách. Jako p...

Tento sklípkan žije v deštných pralesích v Kostarice, Hondurasu. Žije pod kousky kůry a pod kameny v norách.

Jako podklad v teráriu slouží kokosový substrát Lignocel, asi 5cm vrstva. Jako úkryt jsem použil zahnutý kousek kůry. Substrát udržuji v polovině terária vlhký, podle potřeby rosím rozprašovačem. Nechybí mělká napáječka, kterou udržuji stále plnou vody. Vodu doplňuji minimálně 24 hod. odstátou. Samice chovám v teráriích o rozměrech 30x25x25 cm. Zadní stěnu terária tvoří opískovaný a vytvarovaný polystyren. Tento sklípkan se většinou pohybuje mimo úkryt, avšak když měla samice v teráriu větší vrstvu substrátu, byla stále v úkrytu a vylézala jen v noci. Při správné péči se chová velmi aktivně, stále stěhuje kousky substrátu z jednoho místa na druhé. Teplotu udržuji okolo 23 st. C.

Brání se uvolňováním chloupků, i když jsou zaznamenány i případy pokousání, která bývají velmi bolestivá. Mě osobně tento sklípkan ještě nepokousal, i když jsem k tomu neměl párkrát daleko. Samice vždy předstírala výpad a pak se stáhla do bezpečí. Opatrnosti však nikdy nezbývá. Samice také bývá velmi agresivní při páření. O tom jsem se mohl nedávno přesvědčit, když samice při páření zabila samce a ještě mezi nimi k ničemu nedošlo. Všeobecně se však jedná o velmi mírný druh, který lze doporučit začátečníkům.

Všechny druhy rodu Brachypelma spadají od roku 1995 do kategorie WAII Washingtonské deklarace o ochraně celosvětově ohrožených druhů zvířat a rostlin.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru