Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nejčastější vnější cizopasníci drůbeže
Sdílet:

Nejčastější vnější cizopasníci drůbeže

Drůbež
Všeobecné

Vnějších cizopasníků se v chovu kura domácího vyskytuje více druhů. V běžné mluvě se však hovoří většinou o čmelících. Přitom způsob života, rozmnožování a cizopasení jednotlivých druhů jsou značně rozdílné, a také způsob potlačení se liší. Nejčastěji se vyskytují všenky. Ve starší literatuře se uvádějí pod označením čmeli.

Všenky, neboli čmeli

Jde o hmyz z rodu Mallophaga v mnoha varietách. Žijí na drůbeži trvale, to jest ve dne i v noci. Chovatel je najde nejčastěji v peří kolem kloaky, pod křídly i na hřbetě nebo na hlavě. Tam je možno objevit dospělý hmyz velikosti 1–2 mm. Jindy se objeví na brkách per hustě nalepená vajíčka (těsně u kůže na začátku brka). Živí se šupinami kůže nebo zbytky peří. Samičky nakladou denně 15 až 30 vajíček. Jejich vývoj trvá 7 až 15 dnů. Takže se mohou v chovu rychle rozmnožit. Znepokojují drůbež, poškozují pokožku, žijí i několik měsíců. Mimo tělo drůbeže hynou během 14 dnů. Drůbež se jich přirozeně zbavuje popelením. Někteří chovatelé preventivně používají do snáškových hnízd pod často vyměňovanou podestýlku listí z ořešáku nebo tabákový prach. Účinný je i Arpalit ve spreji v koncentraci 5 %. Ošetření drůbeže se však musí vícekrát opakovat vždy během čtrnácti dnů. Na vajíčka totiž nepůsobí a během tohoto období se vylíhnou další generace. Častá výměna podestýlky, důkladná mechanická očista a alespoň dvakrát do roka „generální úklid“ (na jaře a na podzim) stájového prostoru rovněž pomáhají.

Čmelík kuří

Čmelík kuří patří do skupiny Dermanyssus gallinae. Je veliký jen 0,5 až 0,7 mm, oválného tvaru. Samička žije 5 až 8 týdnů a klade denně 4 až 8 vajíček. Z vajíčka se vyvine v létě při teplotě kolem 20 stupňů Celsia jedinec během jednoho týdne. Takže dochází rychle k masivnímu rozmnožování. Živí se krví drůbeže. Ve dne se na drůbeži vyskytují jen zřídka, při velmi silném přemnožení. Většinou jsou přes den pod hřady, v prasklinách dřevěných hřadových tyčí, v podlahových nebo stěnových prknech či v konstrukcích hnízd. Sáním krve drůbež oslabují, takže je malátná, ospalá. Snižují u ní užitkovost i rezistenci proti nemocem. V chladu vydrží bez potravy i déle než pět měsíců. Při sání krve roznáší různé nemoci, jako je například leukémie, mor drůbeže, vir encefalitidy apod. Jsou proto mnohem nebezpečnější. Na drůbeži je možno je zjistit až večer po setmění.

Prevence

Prevencí je opět důkladná a čistá výměna podestýlky i vystýlky hnízd a důkladné mechanické očistění. V denních úkrytech je nutno dospělé čmelíky hubit.
Doporučuji Rebel proti čmelíkům (Čmelíkostop – mrtvý čmelík dobrý čmelík), hřad natřít naftou. Postřiky je nutno v létě v týdenních intervalech opakovat, protože na vývojová stadia nepůsobí. V chladnějším období se intervaly prodlužují na 2 až 4 týdny.

Vnější cizopasníci

Vnějších cizopasníků je více. Častý je výskyt vápenky. Doporučuji namočení běháku do roztoku: stolní olej a petrolej v poměru 3:1, a postižené místo namočit a opakovat jedenkrát týdně po dobu jednoho měsíce.

Závěr

Závěrem chci říci, že čistota a zdraví drůbeže jsou předpokladem pro produkci kvalitních konzumních vajec, která se dostávají na váš jídelní stůl.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru