Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2017 13:55

Dobrý den,
četla jsem že se křečik džungarský vyskytuje v některých oblastech sibiře a mongolska, a to do 3 000 m.n.m.
Chtěla bych se zeptat zda nehrozí zavlečení tohoto druhu do Evropy, když se u nás chová a prodává v poměrně velkém množství. Děkuji.

28.11.2017 14:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
četla jsem že se křečik džungarský vyskytuje v některých oblastech sibiře a mongolska, a to do 3 000 m.n.m.
Chtěla bych se zeptat zda nehrozí zavlečení tohoto druhu do Evropy, když se u nás chová a prodává v poměrně velkém množství. Děkuji.

Myslím, že je náročný na vlhkost, nevím jak Sibiř, ale Mongolské stepy jsou známé tím, že ze mají málo srážek a často i zimy bez sněhu.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2017 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.66.205

Mám zkušenost s celoročním chovem křečíků džungarských ve velkém členitém výběhu vzniklým spojením dvou výběhů 3×2m po králícich, zabezpečených proti podhrabání. Do tohoto výběhu jsem jich začátkem léta vypustil skupinku ze 3 samců a 4 samic. V létě byly vidět vyhlodané cestičky v trávě, a v zimě se po oblevě daly pozorovat chodbičky, které si křečíci vytvořili pod sněhem. Celou dobu jsem přikrmoval směsí prosa, ječmene, ovsa, a v malém množství slunečnice, semenec a řepka. Další léto jsem začal křečíky odlovovat do sklopných živolovných pastí. Přestal jsem krmit, a rozložil pasti které jsem pravidelně kontroloval. Celkem jsem nalovil něco málo přes 40 jedinců. Tyto jsem pak použil na zkrmeni.
Zavlečení nehrozí, protože je velice nepravděpodobné že by se do přírody dostala větší skupina těchto hlodavců, aby byla schopna se dál rozmnožovat a šířit.

29.11.2017 17:50

Dobrý den,

Tady je mapa výskytu, tak můžete přemýšlet. O džungarácích v původní vlasti se něco píše tady
http://absolventi.gymcheb.cz/2007/veantal/volne.html.

4.12.2017 13:13

Dobrý den,

Když jsme se přestěhovali na vysočinu kousek od Tišnova, začla nám na práh kočka odněkud nosit kromě myší a hrabošů i malé šedé křečky! Po nějaké době, když nepomohla ani rolnička jsme ji zavřeli do domu protože nám jich bylo líto. Začli jsme ji pouštět až po měsíci když napadl první větší sníh. Jenže pak na jaře to začlo odznova! Kočku bohužel trvale zavřenou mít nemůžem, takže jsme se s tím museli smířit. Myslím že snad nějaký d... pouští mladé, nebo kdo ví. Každopádně mi to je líto a možná se u nás zadělává na nějaký
takový průšvih.

Neregistrovaný uživatel

26.11.2019 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.151

Křečíci se přemnožují, tak je nespouštějte.

27.11.2019 09:33

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Křečíci se přemnožují, tak je nespouštějte.

OT - spustit (spouštět) je ve významu pustit spoušť (tzn. na někoho vystřelit). Zvířata se dají maximálně připouštět - ano, vím, hraju si se slovy, ale prostě trpím! Nejspíš jako jedna z mála.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2019 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.151

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám zkušenost s celoročním chovem křečíků džungarských ve velkém členitém výběhu vzniklým spojením dvou výběhů 3×2m po králícich, zabezpečených proti podhrabání. Do tohoto výběhu jsem jich začátkem léta vypustil skupinku ze 3 samců a 4 samic. V létě byly vidět vyhlodané cestičky v trávě, a v zimě se po oblevě daly pozorovat chodbičky, které si křečíci vytvořili pod sněhem. Celou dobu jsem přikrmoval směsí prosa, ječmene, ovsa, a v malém množství slunečnice, semenec a řepka. Další léto jsem začal křečíky odlovovat do sklopných živolovných pastí. Přestal jsem krmit, a rozložil pasti které jsem pravidelně kontroloval. Celkem jsem nalovil něco málo přes 40 jedinců. Tyto jsem pak použil na zkrmeni.
Zavlečení nehrozí, protože je velice nepravděpodobné že by se do přírody dostala větší skupina těchto hlodavců, aby byla schopna se dál rozmnožovat a šířit.

Tohle je hnus takový pokusy Chudinky který s vypětím všech sil úspěšně přežily zimu bezdůvodně zabijete. To už jste je měl radši vypustit aby měli férově aspoň nějakou šanci chudáci.

Karel0374852

11.12.2019 07:07
Karel0374852

XXX.XXX.46.2

Dobrý den,

Křečíci vyžadují suché zimy. Mráz jim nevadí, ten na vnitrozemských sibiřských stepích bývá větší než u nás. Proto si hrabou hluboké vertikální nory jak si můžete sami vyzkoušet, vlhkost v zmíním období je pro ně škodlivá. A na našem území jsou pro ně na většině míst nevhodné podmínky, možná někde na jižní Moravě nebo na nějaké louce na pískovcovém podloží u borového hájku by se nějaká populace udržela a možná i dál nepatrně šířila, rozhodně to ale nepředstavuje žádnou hrozbu, protože její výskyt by byl vázán jen na tyto specifické lokality.

Přidejte reakci

Přidat smajlík