MajdaaSebik

XXX.XXX.83.81
Zdravím, pořídili jsme si dva křečky, samici a samce v jeden den. Nejsou ze stejného vrhu. Samice je o měsíc mladší, teda aspoň to tvrdili při koupi. Občas slyšíme krátké zapískání. Jinak jsou v pohodě. Máme se něčeho bát? Na jednu stranu čtu, že je to v pohodě a kdyžtak budou mít mladý a na druhou stranu čtu, že samice může samce zlikvidovat. Ale zatím mi přijde, že samec jde spíš po samici. Neradi bychom pak řešili to, že jeden umřel. Máme radši zkoušet nejdřív jak si sednou a pak dát dohromady nebo si zvyknou tím, že jsou na neutrálním území oba poprvé? Při koupi byli oba rozdělený.. děkuji
U křečíků je ten chov v párech nebo ve skupinách takový častější, protože jsou o něco společenštější oproti velkým druhům křečkům, kteří jsou samotáři a ta likvidace spolubydlících tam jednak probíhá častěji a hlavně jim takový život nastálo není vlastní.
Pro stálý chov ve skupině bych na vašem místě volila raději křečíky roborovského, kteří mi osobně přijdou i tak jako hezčí a jsou k sobě přívětivější navzájem a dají se chovat ve skupinách lépe...
U těch džungaráků je to tak jak kdy. Někdo tvrdí, že se snesou v pohodě, jiný zas, že se likvidují navzájem. Zažila jsem obojí, ale mimo říji k sobě ty páry byly takové ostřejší a (v závislosti na prostoru) bych to spíš nedoporučila, protože když odhlídneme od toho, že se nemusí snášet úplně dobře, tak samice bude pořád březí, mláďata může i nemusí likvidovat podle toho, v jaké bude pohodě - pokud se se samcem běžně nesnese a je ve stresu, tak je likvidovat bude - a neustálými porody se vysílí a brzy pojde. Já bych je k sobě dávala jen cíleně na krytí a v nějakých rozumných odstupech.