Kukísek

XXX.XXX.239.75
Dobrý večer, mám strach o mé morčátko 🥺. Není možný, aby mé morčátko ode mě chytil rýmu? Mám teď rýmu, kašel a teploty. Není to dnes, ale i jindy že hodně pšíká…😢. Nějaký den, pšíká málo, ale zas jiný den pšíká hodně. Co mám dělat? Prosím za rychlou odpověď. Moc se o něj bojím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kukísek
napsal(a):
Dobrý večer, mám strach o mé morčátko 🥺. Není možný, aby mé morčátko ode mě chytil rýmu? Mám teď rýmu, kašel a teploty. Není to dnes, ale i jindy že hodně pšíká…😢. Nějaký den, pšíká málo, ale zas jiný den pšíká hodně. Co mám dělat? Prosím za rychlou odpověď. Moc se o něj bojím.
Když se o zvíře moc bojím, jdu k veterináři. Aspoň já to tak dělám. Nebo ho volám k němu - když jde o koně.
Podestýlku máte jakou? Seno jaké? Skladované kde? Práší něco z toho hodně?
Jak velký prostor morče obývá a jak často ho čistíte?
Je v kleci nebo boxu? A ta stojí kde? V chodbě? Na zemi?
Morče jinak vypadá zdravě nebo mu něco teče z očí, nosu?
A přidám klasický pindání - pokud je to morče samo, je na místě pořídit minimálně jedno další.
Kukísek

XXX.XXX.239.75
Podestýlku máme Chypsi Citrus a seno máme - seno pro hlodavce. Jinak, když mu někdy čistím klec, tak i já mám pocit že bych nejradeji kýchla z té podestýlky, takže je možné, že z toho? Jinak je Kukísek u mě v pokoji je u okna. Předtím jsem ho ničím nezakrývali, ale teď ho zakrýváme peřinou. Klec mu čistím tak jednou do týdne, jinak má klec a je velká 1,9 metru na délku... Klec stojí na nízké komoře. Jinak, vždy když kýchne se mu podívám na nos nebo na oči , jestli tam nemá mokro, jak kdy. Někdy jo, někdy ne. A právě proto nevím, co s tím. A jinak Kukymu jsou 2 roky a je to kluk. Bojím se, že když k němu dám další morče, tak se nějak zhroutí. Nikdy morče necítil. Jednou jsem ho zkusila dát k samičce, ale byl nějaký divný. Musím k němu dát stejné pohlaví a stejný věk???

Kukísek
napsal(a):
Podestýlku máme Chypsi Citrus a seno máme - seno pro hlodavce. Jinak, když mu někdy čistím klec, tak i já mám pocit že bych nejradeji kýchla z té podestýlky, takže je možné, že z toho? Jinak je Kukísek u mě v pokoji je u okna. Předtím jsem ho ničím nezakrývali, ale teď ho zakrýváme peřinou. Klec mu čistím tak jednou do týdne, jinak má klec a je velká 1,9 metru na délku... Klec stojí na nízké komoře. Jinak, vždy když kýchne se mu podívám na nos nebo na oči , jestli tam nemá mokro, jak kdy. Někdy jo, někdy ne. A právě proto nevím, co s tím. A jinak Kukymu jsou 2 roky a je to kluk. Bojím se, že když k němu dám další morče, tak se nějak zhroutí. Nikdy morče necítil. Jednou jsem ho zkusila dát k samičce, ale byl nějaký divný. Musím k němu dát stejné pohlaví a stejný věk???
Proč by se měl hroutit? Morče je společenský tvor a chov o samotě je týrání. Ve Švýcarsku byste už dostala pokutu.
Ideálně mladý samec.
Kukísek

XXX.XXX.239.75
Tak moc děkuji, A z čeho je tedy možné, že kýchá?
Kukísek
napsal(a):
Hobliny s citronovou vůní bych rozhodně vyměnila za jiné neparfemované, ty vůně dělají spíš víc škody než užitku. Zdroj toho pšikání klidně může být z toho. Ty Chipsy mají hodně druhů, ale ty, co jsem měla v rukou kdy já, byly vždycky spíš piliny, dost prašné.
Zkusila bych vyměnit tu podestýlku úplně. Jestli to pro vás není moc velká finanční zátěž, tak bych zkusila Asan. Případně pohledat hobliny, které jsou větší, ne tak rozdrobené a prašné. Já mám dobrou zkušenost s hoblinami ProbioBed například.
Klec bych radši zakrývala, pokud je okno otevřené, aby na něj netáhlo, jinak při zavřeném oknu by to neměl být problém, jestli tam není vyloženě průvan.
Když pšikání zmizí po změně podestýlky, máte vyřešeno. Kdyby přetrvávalo, řešila bych to třeba přesunutím na jiné místo (třeba i vyvýšené, aby nebyl úplně na zemi).
To s tím druhým morčetem - ideální ke dvouletému samci je čerstvě odstavený, měsíční sameček. Tak by si měli sednout, ale je potřeba se vyvarovat jim kdykoli umožnit kontakt se samicí, protože pak půjde kamarádství do kelu.
Kukísek

XXX.XXX.239.75
Tak tedy děkuji moc. Zkusím tedy vyměnit podestýlku a uvidím. .
Dobrý den, ono těch možností proč morče kýchá může být víc. Píšete, že jste nyní nemocná. Nelze vyloučit přenos nějakých patogenů z člověka na morče, takové zoonózy existují. Avšak pokud morče kýchalo, byť méně než teď, už před tím, než jste onemocněla, pak usuzuji, že Vaše onemocnění na to vliv nemá a morče může být zdravé.
Píšete, že stelete Chipsi citrus. Osobně bych varovala před podestýlkami parfemovanými, což je i tento případ. Stává se, že hlodavci a králíci z nich mají respirační obtíže. Moc nechápu, proč někteří výrobci parfemují, když musí vědět, že mnohým zvířatům to vadí. Doporučuji vyměnit podestýlku za nějakou neparfemovanou. Dávejte pozor rovněž na prašnost. Na trhu je spousta typů podestýlek v různé kvalitě. Co se týče sena, zkontrolujte, zda není příliš prašné, prohlédněte si seno dobře, zda neuvidíte stopy plísně. Ještě lepší je si přivonět. Je-li seno cítit divně zatuchle nebo přímo plesnivě, rozhodně to morčeti nedávejte a odporoučejte tuto várku sena na kompost.
Dávejte pozor, aby klec morčete nestála v průvanu. Když větráte "luftem" mezi místnostmi, tak na tu chvilku klec zakryjte např. dekou nebo morče vyndejte z klece a dejte ho do přepravky někam na chráněné místo a po vyvětrání vraťte do klece. Obzvlášť teď v zimě by náhle mrazivý vzduch mohl nadělat paseku, když je morče zvyklé na pokojovou teplotu. Dvojnásob to platí u bezsrstých variet.
Dále morčatům vadí cigaretový kouř nebo osvěžovače vzduchu. Takže pokud doma kouříte nebo používáte osvěžovače, byť i v jiné místnosti než bydlí morče, budete se muset této kratochvíle vzdát.
Když učiníte výše popsaná opatření je možné, že kýchání samo po několika dnech zcela vymizí. Pokud změna nenastane, či se morčátko zhorší, bude potřeba zajít s ním na veterinu na vyšetření a prokonzultovat s veterinářem další postup dle nálezu.
Až bude morče klinicky v pořádku a bez kýchání, prosím pořiďte svému morčeti kamaráda stejného pohlaví, ideálně odstavené mládě. I dospělý samec, který dosud žil sám, obvykle dobře přijme mládě. Najděte si na internetu správný postup seznamování morčat, použijte tyto rady a určitě to seznámení klapne. Rovněž doporučuji poohlédnout se po zkušené chovatelské stanici, odkud byste měli dostat morče zdravé, socializované, v adekvátním věku k odběru a chovatel Vám bude i nadále k dispozici, pokud byste do budoucna porťebovala radu nebo jakoukoli pomoc s morčaty.
S pozdravem
M. Strejčková
juhaj
napsal(a):
Mě zaujalo to seno pro hlodavce. To vážně existuje? Vzpomínám si, že pred mnoha lety, ještě v Praze, jsem asi 2x koupila z nouze seno pro domácí mazlíčky. No, hnus největší. Spíš než seno divná řezanka. Možná je to už jinak.
Sena už se prodává x druhů. "Pro hlodavce"... no, pochopila jsem to tak, že je ze zverimexu a na obalu hlodavci :D
Seženete kvalitu od smetí až po skvělý seno. Celkově mi přijde, že většina sena ve zveráči je ok. Samozřejmě záleží, ale koupit dobře se dá.
No, já kupovala asi před 20 lety 😄. Tehdy měli všude asi dva druhy, jeden mi přišel horší než druhý. Ale mám srovnání se senem pro koně a teď, co si doma sami děláme. Nicméně, ty ceny jsou hrozně natažené. Mi prodáváme seno i víc druhů balík 8-10 kg za 35,- Kč v super kvalitě. Ty ceny v Pět obchodech mi přijdou až nemravné. Podotýkám, nezávidím.

Já si seno pro morče sušila přes léto sama. Stejně se zahrada musela sekat, tak jsem ji posekala o týden později, a měla jsem krásné drobné seno pro mořské sviňátko :-)
juhaj
napsal(a):
No, já kupovala asi před 20 lety 😄. Tehdy měli všude asi dva druhy, jeden mi přišel horší než druhý. Ale mám srovnání se senem pro koně a teď, co si doma sami děláme. Nicméně, ty ceny jsou hrozně natažené. Mi prodáváme seno i víc druhů balík 8-10 kg za 35,- Kč v super kvalitě. Ty ceny v Pět obchodech mi přijdou až nemravné. Podotýkám, nezávidím.
Já mám pro morčata seno nasušené doma, část suším sama, část mám od dědy. Skladované normálně v seníku. Jenže ne každý majitel morčete nebo králíka jednak má kde to seno nasušit nebo i kdyby si takhle balík u někoho jako u vás sehnal, tak kde ho skladovat.
Je to jako se vším. Ve velkém se to finančně vyplatí, malá balení mají cenu prostě nevýhodnou. Ale lidi to kupují, protože se musí přizpůsobit možnostem, které mají.
Bydlet v bytě, tak si ve zverimexu koupím to největší balení, co zvládnu někde v komoře uskladnit, aniž by mě to nějak doma omezovalo a nad tím, že jsem koupila dráž než seno tu cenu opravdu má, bych nepřemýšlela. Pak taky jde o to, že od lidí jako vy se to seno získává složitěji - někomu víc vyhovuje i za vyšší finance dojít si pár metrů ze sídliště do superzoo než zařizovat, kdy a kam pro to pojede a tak.
juhaj
napsal(a):
Máte samozřejmě pravdu, člověk sáhne po tom dostupnějším ve většině případů. Mě jen přijde nad míru ty vznosné názvy a naprosto horentní suma, přitom je to jedno a samé. Ale když je poptávka, je i nabídka, tak vlastně proč ne.
Joo, to máte pravdu. Tuhle jsem viděla, jak nějaká chovatelka vychvaluje jakési seno z německých luk jako top strop. Přitom to bylo prostě seno. Ale ta cena slibovala luxusní zboží a paní na takové věci asi slyší.
Samozřejmě ono pak když do ceny toho sena připočtete cenu za obal, dopravu, je to taky trochu jinde.

To seno z louky od zemědělce musí uživit jen toho zemědělce a stojí "jen" naftu na sklizení té louky, síťku nebo provázek a přivezení k zákazníkovi.
To seno z minizverimexu ve vsi musí uživit toho zemědělce, výkupce, velkoskladníka, dopravce, přebalovače, expedienta, dalšího dopravce, dispečera, meziskladníka, nejmenšího dopravce s dispečerem a nakonec ještě majitele (a nedejbože ještě obsluhu) toho minizveráče. Do toho vstupují náklady na několikerý igelitový obal, etikety, dodací listy, faktury, práci administrativy, palety....
Zatímco místní zemědělec vozí seno max 50 km od louky, seno z německé louky top strop jede až do Budějc s mezizastávkami, kde naskáčou každému marže, a do sena se započítá taková uhlíková stopa, že kdybyste morče zahodili a pořídili psa, co žere prasata, co žerou soju z Brazilie, byli byste na tom asi nastejno.
napsal(a):
To seno z louky od zemědělce musí uživit jen toho zemědělce a stojí "jen" naftu na sklizení té louky, síťku nebo provázek a přivezení k zákazníkovi.
To seno z minizverimexu ve vsi musí uživit toho zemědělce, výkupce, velkoskladníka, dopravce, přebalovače, expedienta, dalšího dopravce, dispečera, meziskladníka, nejmenšího dopravce s dispečerem a nakonec ještě majitele (a nedejbože ještě obsluhu) toho minizveráče. Do toho vstupují náklady na několikerý igelitový obal, etikety, dodací listy, faktury, práci administrativy, palety....
Zatímco místní zemědělec vozí seno max 50 km od louky, seno z německé louky top strop jede až do Budějc s mezizastávkami, kde naskáčou každému marže, a do sena se započítá taková uhlíková stopa, že kdybyste morče zahodili a pořídili psa, co žere prasata, co žerou soju z Brazilie, byli byste na tom asi nastejno.
Dobrý den,
máte pravdu, sama bych to lépe nevysvětlila :-) Těší mě, že v té malé české kotlince existují stále ještě lidé, kteří mají zdravý selský rozum.
Osobně vždy dávám přednost českým produktům. Jestliže lze sehnat totéž v odpovídající kvalitě z ČR, tak nakoupím "doma".
Připomělo mi to zážitek s nákupem vánočního stromku před několika dny. Byla jsem okouknout co kde nabízejí. Na jednom místě jsem zjistila, že nabízejí pouze jedle kavkazské. Byly pěkné, což o to. Ale...
Optala jsem se, odkud pocházejí. Prý z Dánska, odvětil prodejce. Já na to, že děkuji za odpověď, ale sháním stromek český, ideálně od někud z okolí. Než jsem se stačila nadechnout, že se rozloučím a popřeju pěkné svátky, tak se pán během vteřiny vytočil do běla, že ať si jdu koupit jinam nějaký koště opelichaný, když se mi nelíbí jeho krásné, husté, na písku rostlé jedle, že ho to nezajímá.
No koukala jsem jako puk a nechápala, proč ho rozčiluje fakt, že Čech chce český stromek.
Pán byl asi ve stresu. Odpustila jsem mu.
Každopádně jsem brzy narazila na zahradnictví, kde nabízeli stromky přímo z Neveklova. Takže mám krásnou černou borovici, která pochází z miniaturní "plantáže" stromečků pouhých 7 km od mojí chalupy :-)
Víc takových lidí, kteří si váží českých producentů.
Nezbývá než popřát veselé Vánoce.
S pozdravem
M. Strejčková

Sakra, jste už druhá v tomto měsíci, která mě (nepřímo) označila za majitelku rozumu to bude nějaké znamení... Konec se blíží.... (ale zase jinde jsem byla označena za příčinu žaludečních potíží, tak tím se to snad vyrovnalo )
Ve skutečnosti o tom mám ponětí tak trochu z donucení. Pro koně prostě těžko shánět deset tun sena na top strop louce v DE po půlkilových balíčkách No a že jsem vystudovaný ekolog a pracuji ve výrobním sektoru, ty mezistupně a životní cyklus výrobku mi tam tak nějak doskákaly samy
Veselé Vánoce!
No jen na konec. Tak velké chovatelské potřeby mají svoje danné zdroje, to je jasný. Ale divily byste se, kolik se ozve za rok majitelů a provozovatelů malých prodejen s potřebami pro zvířata, berou nejen seno a slámu, ale i oves, ječmen, pšenici. A na pytlíku jí a prodávají po kilech, s celkem dobrým ziskem. Ale znovu, nezávidím, každý dělá to svoje.