Již pár let mám v chovu i burunduky. Na začátku roku mi uhynul sameček a tak jsem sháněla náhradu. Moc jsem nedoufala, nebylo správné období, ale podařilo se. Sehnala jsem dokonce párek veverek. Po domluvě s prodávající,jsem je prozatím umístila na chodbu. Až se oteplí, půjdou do venkovní kryté voliéry, kde je i moje původní samice (odděleně).
Překvapilo mě, že z nabídnuté potravy mizí nejčastěji jen jablko. Burunduci byli téměř stále zalezlí v budce. Vzhledem k tomu, že jsem je koupila ještě v zimním období, mi to divné nepřipadalo. Před týdnem, při kontrole, se mi zdáli dost vyhublí a stále až moc málo aktivní. Proto jsem je přemístila do obýváku, kde je můžu lépe pozorovat. Samice se přeci trochu aklimatizovala, vylézá ven a častěji se krmí. Sameček téměř nevylézá, tedy ještě jsem ho venku běhat neviděla. Zdálo se mi, že samice nosí potravu do budky a on se asi krmí tam. Jedno ráno jsem ho našla v teráriu mimo budku ztuhlého. Na hibernaci je v místnosti až dost teplo. Po zahřátí v ruce, nakapání vody do tlamičky, se vzpamatoval. Druhý den se to opakovalo. Teď je snad v pohodě.
Tyto nové veverky vůbec nežerou ořechy, dýňová a slunečnicová semena, zřejmě ani obilí. Neumí pít z napáječky, ale to není takový problém. Dostávají jablko, mrkev, vodu do misky. Co vždy vezmou, je piškot, vařená rýže, vařené vejce, tvrdý sýr, klíčené fazolky mungo. Ze zakoupené směsi vyberou sušené ovoce. Moje Albína slupne všechna semena, tvrdé pečivo, ořechy jsou pro ni pochoutka.
Tento příspěvek píšu proto, abych upozornila všechny zájemce o podobné druhy zvířat, že strašně moc záleží na tom, od koho si je koupí. Moji dřívější chovanci byli od chovatelů, které jsem navštívila a viděla podmínky, v jakých byli burunduci odchováni. Z nouze jsem si tyto poslední nechala dovézt, protože dálka byla nad mé možnosti a začínám si myslet, že se jedná o zvířata od překupníků. Majitelka na některé mé otázky vůbec nereagovala. Jsem i tak ráda, že je mám, jen musím řešit problém s krmením, abych do nich dostala to, co potřebují. Jestli se někdy naučí brát přirozenou stravu, to je otázka.
Milí, hlavně začínající, chovatelé, dávejte pozor při nákupu nových zvířat. Nebojte se a zpovídejte majitele. Neochota poskytnout informace zájemcům je podezřelá.
MarkAurel

XXX.XXX.166.201
Presne takyto problem mam v podstate aj ja mam samicku uz 3roky a bola dovezena z CZ, vodu najprv nepoznala skoro 2,5roka mala tekutiny len z ovocia az tezar som si vsimol ze zacala pouzivat aj napajacku, a je stale rovnako placha, vobec na nenecha chytit a ak urobim rychli pohib hned sa ukrije v budke. Samcek bol uplne iny, bohuzial uhinul na odvapnenie, clovek sa uci na vlastnych chybach.